Podłączenie PS3 do monitora

heksal

New member
Witam.

Chciałbym prosić o pomoc i doradzenie w sprawie podłączenia PS3 do monitora.
Posiadam monitor LG flatron e2240S 22" (panoramiczny).

Jak go kupowałem to na kartonie była informacja, że obsługuje format HD 1080p. Wyjście w nim jest tylko D-SUB (VGA). Chciałbym podłączyć PS3 do tego monitora, na allegro znalazłem taki kabel: proszę wklejcie to w wyszukiwarce allegro to Wam wyskoczy, bo linków nie mogę dawać :p FULL HD HDMI to VGA GOLD

na dole aukcji jest informacja, cytuję "Nalezy jednak pamietac ze HDMI podaje sygnal cyfrowy a VGA analogowy, dlatego nie we wszystkich urzadzeniach podlaczenie bezposrednie bedzie mozliwe, jesli kabel przy bezposrednim podlaczeniu nie bedzie dzialal nalezy zaopatrzyc sie w specjalny modul zmieniajacy sygnal cyfrowy na analogowy."

I tutaj nasuwa się moje pytanie. Czy na monitorze połączonym z konsolą tym kablem, do którego dałem link obraz będzie się wyświetlał prawidłowo? Jeśli nie to jaka jest inna droga podłączenia do mojego monitora konsoli tak, aby przesyłała obraz w HD?

PS: Wiem, że podobne tematy były, ale chciałem zapytać się na przykładzie konkretnego monitora (czyt. mojego) :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą chęć pomocy ;)

heksal

New member
HDMI na VGA nie będzie działać, chyba że kupisz drogi konwerter.Poprostu nie zmienisz sygnału cyfrowego w analogowy od tak.Musisz się zaopatrzyć w coś takiego PLAYSTATION 3 PS3 WII KABEL VGA GOLD TV LCD (2971522588) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej..

No dobrze, skoro sygnału cyfrowego nie zmienie na analogowy to może coś takiego? KM4 ADAPTER z PC LAPTOP na TV SVGA VGA RCA S-Video (3022059829) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. w zestawie z konsolą miałem kabel z trzema końcówkami, które wpinam do kostki, a tą kostkę do tzw. "eurozłącza" w TV.

Ogólnie chodzi mi o podłączenie tego niskim kosztem, nie wydając 100 zł ;p

Wybaczcie, że pisze "kostka, kabel z trzema końcówkami" itp, po prostu jestem zielony w tym temacie i nie znam fachowych nazw ;)

EDIT: w tym kablu są trzy kolory, biały i czerwony odpowiada za audio, a żółty za video, dobrze mówię? czy jeśli do podanej wyżej przejściówki podłącze sam żółty to obraz będzie? Bo chodzi o to, że czerwony i biały podłączyłbym wtedy do wieży, aby uzyskać dźwięk.

rumburak80

New member
Bez reklam
Nawet gdyby działała ta przejściówka,to nie uzyskasz jakości hd tylko sd,bo to composite czyli zwykły czincz.Hd z ps3 poleci tylko kablami komponent,hdmi oraz przewodem który podałem,innej możliwości niestety nie ma.Sam kiedyś kupowalem drogi kabel vga do x360 za skromne 120pln:).Tu masz troszkę o kablach Jaki kabel wybrać? - Wizualizer.pl

Ostatnia edycja:

heksal

New member
A powiedz mi jeszcze jedną rzecz, w tym kablu co mi podałeś to nim z wyjścia HDMI w konsoli leci sygnał do VGA, który podłączam do monitora prawda? Ale jeszcze jest drugi kabelek, ten który podłącza się do gniazda AVmulti w konsoli i nim mogę sobie pociągnąć dźwięk do wieży? Będzie to hulało na podłączeniu dwóch kabli na raz?

EDIT: Nie doczytałem, tam jedna końcówka jest do PS3 a druga do WII. No więc po podłączeniu tej końcówki do PS3 to na drugim końcu kabla znajdę VGA i RCA. I wtedy właśnie podłączyć mogę sobie spokojnie VGA do monitora a dwa kable RCA do wieży, czerwony i biały, dobrze mówię?

Ostatnia edycja:

rumburak80

New member
Bez reklam
Tak,bedziesz mógł podłaczyć audio_Ostrzegam jednak że połaczenie tym kablem moze wywołac rozmycie obrazu lub wyostrzenie barw wiec nie bedzie takiej jakosci jak z hdmi w zwiazku z tym ze vga przenosi spore zkłócenia,a niektóre monitory mogą w ogóle nie współpracować.

Ostatnia edycja:

Masta_J

Active member
Bez reklam
Zamykam :D bo tego tematu nie powinno tu w ogóle być, powinieneś był się podłączyć pod ostatni mówiący o tym.

Pozdrawiam,

Do góry