Podłączenie LCD do Notebooka przez D-Sub

tn9

New member
Witam forumowiczów. :)
Podłącze się pod ten temat bo mam podobny problem.
Mam laptopa z grafiką nVidia 8600gt i wyjściem tylko D-sub. Chciałbym podłączyć pod niego telewizor LCD Hull HD Samsung LE40A551. Kupiłem do tego kabel d-sub QXGA 7,5m. Podłączam się w trybie niezależnych od siebie ekranów (LCD jest monitorem podrzędnym) maksymalną rozdzielczość jaką mogę wykrzesać z TV to 1600x1024. Próbowałem na różne sposoby aby wyświetlić rozdzielczość Full HD (59Hz) i nie pomaga.
Takie same próby z kablem o krótszej długości monitorowym d-sub zakończyły się sukcesem. Laptop wykrył urządzenie LCD Samsung (poprzednio tylko analog display). Po odłączeniu krótszego kabla i podłączenia dłuższego jest możliwość wyświetlania obrazu Full HD z częstotliwością 59Hz. jest to możliwe do gdy notebook jest włączony, po jego zamknięciu ustawienia się resetują.
Zadzwoniłem do sprzedawcy tego kabla i odpowiedział mi, że jest to wina wyjścia d-sub w notebooku gdyż daje słabszy sygnał niż sygnał nadawany w komputerach stacionarnych.
Proszę was o pomoc lub doświadczenia z podobnym problemem. Pozdrawiam

ivf

New member
obawiam się, że gość może mieć w jakimś stopniu rację.. 7,5 metra to nie lada wyzwanie dla kabla D-sub transmitującego obraz w takiej rozdzielczości..

spróbuj podłączać ten kabel z jednoczesnym wyłączaniem wyświetlacza laptopowego - żeby trochę odciążyć kartę graficzną ;)

ewentualnie spróbuj zmniejszyć odświeżanie do 50Hz (jeśli takie odświeżanie jest obsługiwane przez TV)

Do góry