Podlaczenie do LCD - prosba o opinie

bartur

Member
Witam serdecznie,

Od kilku dni jestem posiadaczem Sharp'a 37 P50. Mam kilka pytan do Specjalistow w temacie propozycji na podlaczenie sprzetu PC/RTV do mojego telewizora.

Pozwolcie, ze pokrotce przedstawie sytuacje:
Telewizje ogladam z odleglosci okolo 5m, caly sprzet stoi na stoliku kolo mnie, wiec odleglosc podlaczenia biarac pod uwage kable w listwach to 10m.

Telewizor oprocz anteny ma wejscia: 2xSCART, HDMI, COMPONENT, COMPOSITE i S-VIDEO. Nie ma ani DSUB ani DVI.

Moj sprzet RTV to zestaw DVD+AV (Harman dvd22 i av130), magnetowid ze SCARTem i S-VIDEO oraz pecet z grafika Radeon X800 (wyjscia DVI, DSUB i S-VIDEO).

Do chwili zakupu LCD'a wszystkie urzadzenia mialem zapiete po S-VIDEO do koncentratora w amplitunerze, ktory z kolei jedym S-VIDEO zapiety byl do telewizora (odradzano mi to rozwiazanie z uwagi na redukcje jakosci, ale tak mi bylo prosciej...)

Teraz planuje podpiac wszystko osobno, stad moje pytania:

1. Jak ze H/K dvd22 nie ma wyjscia HDMI - mysle, zeby podpiac go SCARTEM albo COMPONENTEM. Czy to dobry wybor?

2. VCR'a zostawie pewnie na S-VIDEO - prawie nie uzywam i kabel juz jest... Chyba, ze SCART duzo lepszy - please advice.

3. ...no i tak naprawde ten caly post to wstep do tego punktu :)

Poniewaz moj Sharp nie ma ani DSUB'a ani DVI - jestem skazany na interfejsy "alternatywne". To akurat nie problem, bo w salonie mam rowniez typowy monitor LCD do PC'ta po di-vi-ai'u.
Stad tez idealnie by bylo wykorzystac DSUB, ale nie widzialem takich kabli. Sa oczywiscie HDMI-DVI, wiec gdybym wyskoczyl z trzech stowek na 10m takiego kabla i zamienil podlaczenie PC monitora na z DVI na DSUB - byloby po problemie. Tyle tylko, ze P50 ma matryce PAL, a nie HD i tak naprawde nawet po DVI obraz jest interpolowany z 720. Do filmow, grania i media center super, ale do internetu i poczty juz nie, wiec tak czy inaczej PC monitor uzywac bede.

Do rzeczy zatem: czy da sie podlaczyc DSUB z PC'ta do LCD albo po componencie, albo do HDMI? Widzialem przelotki DVI>DSUB, ale odwrotnie nie, wiec uzycie kabla DVI-HDMI moze nie byc mozliwe...A moze zostawic S-VIDEO?

Sorry za przynudzanie, ale chcialem to wszystko dobrze wyjasnic. Czekam na porady.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
BArtur

Do góry