Podlaczenie dekodera DVD i TV

Legola$

New member
Witam

Nie wiedzialem gdzie to napisac.. jezeli to zly dzial to prosze o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce

Mam kilka banalnych pytan, ale w dziedzinie TV jestem laikiem wiec prosze mi wybaczyc
newtongue.gif

Posiadam odtwarzacz DVD WiwaHD-228, jego tył wygląda tak :
wiwa11.jpg
i TV Samsung 40 cali (nie pamietam symboli, kupiony jakis tydzien temu za 3200zl, wiec powinien miec wszystkie potrzebne wyjscia). Jakimi kabelkami najlepiej polaczyc te dwa urzadzenia zeby uzyskac jak najlepsza jakosc obrazu. Narazie sa podlaczone przez zlacze Euro i obraz nie wyglada ..zbyt zachecajaco.. :/

Druga sprawa.. Posiadam jakis lipny dekoder Cyfrowego Polsatu (http://www.samsung.com/pl/products/s.../dsb_s305g.asp), z TV jest takze podlaczony przez Euro.. Obraz jest jeszcze gorszy niz z DVD.. Tu chyba bedzie wiekszy problem bo z tego co zauwazylem to ma on tylko wyjscia EURO.. Ale moze da sie cos wykombinowac. prosze o rady

Trzecia sprawa tez dotyczy tego dekodera.. Polsat Sport HD ani HBO HD nie chce sie wogole uruchomic.. wyswietla mi "Brak obrazu" i na tym koniec... Czy to wina lipnego podlaczenia czy tez moze lipnego dekodera? jesli to druga opcja to czy kupno innego dekodera polepszylo by jakosc obrazu? jesli tak to czy roznica bylaby zauwazalna? i ile wynosi koszt dobrego dekodera?

Z gory dziekuje za pomoc

Pozdrawiam :)

ernane

New member
kanaly HD sa nadawane w innym systemie niz SD wiec zeby miec HD musisz miec dekoder HD i to ten od polsatu bo obecnie modulow nie sprzedaja.

Kiepski obraz? mozesz sprobowac podlaczyc lepszymi kablami, bo coz wymagac od kabla euro za 1zł a taki jest dolaczony do dekodera.
Nawet jesli masz dobry kabel to jakosc zalezy od nadawcy, w ladnej jakosci masz kanaly niemieckie na astrze i np dubai'e na hotbirdzie, jest ogromna liczba kanalow ktore poprostu sa nadawane w slabej rozdzialce i nawet super kabel nie pomoze.

Z tego odtwarzacza dvd tez nie ma co wymagac cudow masz 3 wyjscia svideo,euro i video - wyjscie to dobry kabel euro.

Ogolnie jesli tak zalezy Ci na super jakosci wymien DVD na takie z hdmi i do tego kup kabel za ok 100zl. To samo z dekoderem jeśli chcesz mieć dostep do kanalow HD zmien dekoder ale niestety na polsacie nie ma za duzo kanalow w HD. Polecam tez sprawdzic jak dany dekoder dziala z Twoim tv bo roznie bywa i warto sprawdzic

Legola$

New member
A mogłbys podac model i firme dobrego kabla zeby juz nie mozna bylo na niego zwalac calej winy za jakosc obrazu ? Planuje zakup PS3 wiec to DVD niedlugo pojdzie w odstawke.. Mam jednak pytanko dotyczace odtwarzacza w tej konsoli.. Czy odtwarza on zwykle filmy DVD? i czy skaluje je do lepszej jakosci tak samo jak HD-DVD ?? Moze banał ale naprawde tego nie wiem :p

Pozdrawiam

wee

New member
Legola$ napisał:
A mogłbys podac model i firme dobrego kabla zeby juz nie mozna bylo na niego zwalac calej winy za jakosc obrazu ? Planuje zakup PS3 wiec to DVD niedlugo pojdzie w odstawke.. Mam jednak pytanko dotyczace odtwarzacza w tej konsoli.. Czy odtwarza on zwykle filmy DVD? i czy skaluje je do lepszej jakosci tak samo jak HD-DVD ?? Moze banał ale naprawde tego nie wiem :p

Pozdrawiam

Tak, PS3 odtwarza, skaluje DVD i robi to nie gorzej niż HDDVD.

pozdro6006

New member
Podłączenie dvd tv i dekodera cyfrowej telewizji kablowej

Witam, mam następujący problem mianowicie nie potrafię poprawnie skonfigurować wyżej wymienionych trzech urządzeń (dodam że tv i rekorder dvd są firmy SONY).:)

Tzn. po włączeniu trzech urządzeń na nagrywarce nagrywa mi się tylko program analogowy, czyli nagrywarka nie wykrywa programów cyfrowej telewizji. Niewiem czy to tylko wina kabli, czy musze coś jeszcze ustawiać dodatkowo na którymś z urządzeń?(a instrukcja obługi jest tak napisana że nie moge przez to przebrnąć i póki co każde podejście kończy się zakupem nowego kabla ale bezskutecznie dla ogółu :( )

Prosze o w miarę szybką pomoc będę bardzo wdzięczna!!!!

wtykacz

New member
do pozdro6006

Przelaczanie kanalow telewizji cyfrowej nastepuje tylko i wylacznie przez tuner telewizji cyfrowej, powtarzam... TYLKO i WYLACZNIE.

Przeciez rekorder/nagrywarka sony nie wykryje/przelaczy ci zadnych kanalow z dekodera telewizji cyfrowej bo to nie jest sygnal antenowy!!!

Tylko dekoder cyfrowy moze przelaczac/zmieniac cyfrowy kanal, ktory dalej wysyla (tylko jeden program w danej chwili) w postaci analogowej do np: nagrywarki SONY, a ten z kolei przekazuje/wyswietla owy sygnal analogowy poprzez wejscie EURO lub CVBC/composite/component (do wyboru) na telewizor.

Do recordera/nagrywarki Sony podlaczasz dekoder telewizj cyfrowej kablem EURO-EURO (lepsze polaczenie) lub CVBS (jest to najgorsze jakosciowo polaczenie, inaczej zwane "composite" lub tzw. CHINCH-CHINH), albo skorzystac z polaczenia component (najlepsze polaczenie ale watpie aby nagrywarka sony takowe wejscie tego sygnalu miala.) wiec zostaje dosc dobre jakosciowo polaczenie kablem EURO-EURO.
Nastepnie laczysz nagrywarke z telewizorem rowniez za pomoca kabla EURO-EURO, lub composite (tzw. chinch)

Aby ogladac kanal "cyfrowy" z cyfrowego dekodera na telewizorze, musisz
- W nagrywarce wybrac zrodlo sygnalu AV (audio/video) do ktorego jest podlaczony sygnal z dekodera cyfrowego telewizji kablowej.
- na telewizorze wybrac zrodlo sygnalu AV (audio/video) po kolei AV1, AV2, AV3, (...), do ktorego podlaczona jest nagrywarka, do czasu gdy zobaczysz w koncu program podawany przez dekoder cyfrowy.

Gdy tak podlaczysz urzadzenia nagrywarka sony moze nagrywac programy z tunera cyfrowego, a ich podglad bedziesz miala na TV ustawiajac odpowiednie zrodlo AV w telewizorze... ;)

Przelaczanie kanalow telewizji cyfrowej nastepuje tylko i wylacznie przez tuner telewizji cyfrowej, powtarzam... TYLKO i WYLACZNIE.

Ostatnia edycja:

pozdro6006

New member
Dziękuje bardzo za pomoc

Niestety nie moge się z tym nadal uporać :( mimo wszelkich instrukcji, mimo to dziękuje bardzo za szczegółowe informacje i poświęcenie uwagi!!! Zawołam jednak kogoś z serwisu, bo to więcej nerwów mnie kosztuje niż to wszystko warte.

serdecznie pozdrawiam

Do góry