Początek przygody w stereo...

Lito

New member
Witam wszystkich forumowiczów!

Proszę o pomoc. Zabieram się za złożenie zestawu stereo. Zaczynam czytać, szukać, pytać i słuchać. Czas mnie nie goni. Moje dotychczasowe doswiadczenia to Altony 110 z nowymi głośnikami wysoko i średniotonowymi oraz niskotonowymi o zwiekszonej mocy o około 30%. To z czasów imprezowania, tak to nazwijmy. Wzmak Technics SU-V660. Cdek TECHNICS SL-PS670D. Taki zestaw dostałem za młodu. Juz go nie mam.

Przed wyborem mam parę pytań...

Od czego zacząć? Wzmak-> Cdek-> Kolumny? Inna kolejność?

Co mogę dostać w budżecie 4,5 tys.?

Rodzaj muzyki to Pink Floyd, David Gilmour, Loreena McKennitt, Camel, Iron Maiden, Yani itp. ale tez np. Space brothers.

Pokój około 17m2.

Słuchałem u znojomych następujących zestawów:

1. HK 255 + Wharfedale Evo 40 Pacyfic (słabo)

2. Denon avr 1508 + Kef Q5 (lepiej)

3. BD hd transporter 2500BT + cantony chrono 509.2 set 5.0 + sub 6.2 (super!!!)

Wiem, że to nie stereo zestawy ;)

Cena tych ostatnich to około 3400 za parę, tych frontów. Czy można by dobrać do nich z używek coś rozsądnego za 1100? Wzmak + Cdek? Jakieś typy?

Mam kota, takiego prawdziwego :grin: i trochę się obawiam o drapanko kolumn. Czy są w tej cenie kolumny ze stalowymi maskownicami? Około 3,5 tys... Znalazłem Cantony sporo tańsze, nie słuchałem ich, GLE 470 około 2tys.. Wiem , że klasę gorsze patrząc po cenie ale może warto posłuchać? Jak jest problem z maskownicami to trudno, kota będę pilnować a jak mnie nie będzie to czymś będę zasłaniał.

Co sądzicie o Yamaha BD-S681? Konkretnie pytam o tę funkcje przełączającą Blueraya w tryb cdeka... Bajer? Czy faktycznie to "działa"? Było by fajnie mieć blueraya bo koncerty też bym mógł oglądać i słuchać.

Jak widać trochę chaosy jest u mnie, laika, prosze o wyrozumiałość i pomoc, serdecznie pozdrawiam. Ps. jestem z gdańska, gdzie mogę sie udać do salonu na odsłuch np. kolumn?

abdul0412

New member
Bez reklam
Heco music style 500 + tego bd + rotel ra 12.
Lub music hall 25.2.

Tylko pamietaj bluray nie osiagnie jakosci CD chyba ze oppo:).

Pzdr

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
abdul0412;1318400 a tu masz MH: [url=http://allegro.pl/music-hall-ph-25-2-krakow-i6616275546.html napisał:
MUSIC HALL PH 25.2 KRAKÓW (6616275546) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.[/url]

To wzmacniacz słuchawkowy :)

Z MH polecam a35.2. Za około 1900zł używka do kupienia. To porządny wzmacniacz.

Caparzo

New member
Bez reklam
Na kota kup środek odstraszający go. Tylko nie jakieś akyszek gówno za 5 zł ale taki za 50 kup, nie pamiętam nazwy ale chyba atrakis lub jakoś tak. U mnie kot sie tym zraził i nie chodził jak gdzieś czasem psikłem. Gdyby kot zrobił drapak z kolumny, następny drapak miałby w jakimś lesie :/

Savron

Well-known member
Bez reklam
Uważaj lepiej Savron co piszesz :p

???? Na co? Pisze o lekach dla kotów. :p Ja teraz nie mam kota. Miałem, tam u siebie kotkę. Jak kolegi przychodzili do mnie, to ona już wiedziała że jest bardzo dobry dzień dla niej:D To było cóż. :lol:
Dobrze, dobrze.... już skasowałem. Prokuratorze.:p

Ostatnia edycja:
Do góry