Plywanie trawy - TH42PV80

Gorath

New member
Witam serdecznie

Kupilem telewizor Panasonic TH42PV80 i generalnie wrazenie jest raczej pozytywne ale nie jestem zadowolony tak do konca. Kupilem telewizor przede wszystkim po to aby ogladac mecze pilkarskie, domyslnie na Mistrzostwa Europy 2008, oprocz tego takze aby ogladac filmy z dvd i kompa, plazme juz dotarlem zgodnie ze wskazowkami.

Chodzi mi min. o filtr w tej plazmie redukujacy zaklocenia, nie widze mozliwosci jego wylaczenia a przy obrazie z oddali czy na niektorych tlach (gdy osoba stoi a w tle jest pewne tlo to pixelozuje po czesci takze ta osobe, widac to np. w programie Lisa) zaczyna razic pixeloza plus plywanie obrazu. Jest to dobrze widoczne w meczach na plywajacej trawie/murawie (caly czas trawa zdaje sie byc nadmiernie poprawiana, odwracajac uwage i psujac komfort ogladania meczu) i jest to wedlug mnie czesto bardziej przeszkadzajace niz zwykle sniezenie z zaklocen (dodatkowo dam taki przyklad chocby z wczoraj jak deszcz pada w trakcie meczu to w ogole tego nie widac poniewaz filtr eleminuje deszcz, dopiero na przyblizeniu sie zauwaza ze jest ulewa). Dlaczego tak sadze? Bo mam przyklad starszej plazmy rowniez panasonica, rowniez 42 celowej, na ktorej lekko sniezy i nie ma tego filtra i jest ladnie ;)

Wiec moje pytanie jest nastepujace czy jest jakas mozliwosc konfiguracji tego filtra albo mozliwosc jego wylaczenia?

W opcjach nie widze aby ktoras z opcji pozwalala go wylaczyc wchodzilem juz takze do menu serwisowego i tez za bardzo nie widzialem zadnych opcji odnosnie filtra ale oczywiscie nie zmienialalem tam wszystkich ustawien.
Zeby nie bylo ze tylko krytykuje ten filtr to powiem ze doskonale sie on sprawdza np. w polepszaniu obrazu filmow w zwyklych nie najlepszych formatach/jakosciach, wtedy wyraznie poprawia obraz. Poza tym nie ma generalnie wiekszych problemow na przyblizeniach, problem jest gdy kamera jest oddalona a filtr i plywanie jest widoczne na calym ekranie.
Jesli Pananosnic nie dalby mozliwosci jego konfiguracji to jest bylby to ogromny blad tej firmy chociaz jak widze rzadko kto o tym pisze.
Mam wrazenie ze bez krytycznie wprowadza sie ostatnio nowe rozwiazania ktora maja pewna zalete ale duzo wiecej wad (wiem marudze).

Ostatnia edycja:

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
To nie problem panasonica, a Twojego sygnału. Program Lisa o ile się nie mylę jest nadawany na TVP2. Jest to najgorszy w odbiorze program telewizyjny, walczący o prymat zwycięstwa z TVP1. TVP2 ma jakość porównywalną z programami typu Sex telefon. Jak wygląda u CIebie odbiór programów HD??. Jak wyglądają Polsat i TVN?? No i jakie jest źródło Twojego sygnału?? Nic na ten temat nie piszesz.
Słaby sygnał SD będzie wyglądał właśnie tak kiepsko na każdym TV, a najgorzej na telewizorach SD.

Ryszards68

New member
Witam, niestety muszę potwierdzić, że jest coś na rzeczy. Tylko, że jest to przypadłość nie tylko tego modelu Panasonika – mam możliwość porównania obrazu na 42 calowym Philipsie z podpiętym Fergusonem 8800 HD i na Cyfra+ Sport w HD również to występuje (chociaż jest mniej odczuwalne). Generalnie jak sygnał jest wysokiej jakości to te niepożądane „pływanie” jest mniej dokuczliwe (tutaj Polsat jednak wygrywa z Cyfrą, więc ME mogą wyglądać ładnie). Zauważyłem, że najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest oglądanie z większej odległości (mam 37 cali i z odległości 3 metrów trawa już nie pływa i murawa przy ruchu kamery zaczyna wyglądać jednolicie). Nie ma co sobie wmawiać, że tak duże ekrany można oglądać z bliska (a na pewno nie oglądniemy komfortowo meczu). Alternatywą jest CRT 21” gdzie trawa nie „pływa”… trzeba to jasno stwierdzić aby entuzjaści piłki nie poczuli się rozczarowani po kupnie tej, czy innej plazmy lub LCD. :confused:

PS. Napisał pooh1968 że „TVP2 ma jakość porównywalną z programami typu Sex telefon” – ja mam dwójkę z Cyfry+ i uważam, że jakość jest ok. TVP1 i TVP2 z C. Polsatu to koszmar, to fakt.

pooh1968

Klub HDTV.com.pl
VIP
No tak, zapomniałem dodać na jakiej platformie - mam "N". Mam Pionieera 508 i nie mam efektu pływania trawy nawet z bliska. Mecze z N w HD mogę swobodnie oglądać z odległości 1,5 m od ekranu. Czyli może faktycznie jest jakieś ustawienie w Panasonicu, które trzeba wyłączyć.

Gorath

New member
Sygnal mam z kablowki Vectra ale cyfrowo (przez tuner Vectry). Mecze i trawa oczywiscie bardziej plywa przy gorszym sygnale ale takze na polsacie sport plywanie jest zwykle wyrazne i dokuczliwe (na cyfrowej Vectrze). Mam takze Cyfre+ poprowadzona do mnie przez jakis zwykly analogowy kabel i tam plywanie trawy jest jeszcze wieksze takze jakosc sygnalu ma znaczenie, zreszta jest to dosc logiczne jesli mowimy o tym filtrze. Normalnie byloby tam lekkie sniezenie a w tym wypadku mam plywanie w ruchu calej powierzchni nadmiernie poprawianej.
Generalnie daje to odczucie mniejszej wyrazistosci, widzi sie poprostu warstwe filtru przed obrazem wlasciwym i niestety mi sie to niepodoba. Charakterystyczne jest w tym to ze czym wiekszy ruch obrazu tym wieksze plywanie (wieksza praca "poprawiajaca" filtru). W meczu mamy ruch kamery i trawe wiec filtr obejmuje caly obraz.

Ale chodzi mi tylko o to czy jest jakis sposob aby wylaczyc badz konfigurowac ten filtr?

PS - Jako ciekawostke dodam ze po przelaczniu z 100 na 50hz tego plywania juz sie az tak nie widzi ale chyba ma to zwiazek z tym ze w ogole sie mniej widzi bo obraz mruga ale moze jest w tym cos wiecej.
PS2 - Nie mam wlasnego aparatu cyforowego i nie wiem na ile byloby to widoczne przez aparat.

Ostatnia edycja:

sittek

New member
według mnie jest to problem sygnału a nie technologii TV !!!.
w UK nie ma takich problemów, uwieżcie mi !

Ryszards68

New member
Piszesz chyba o telewizji „naziemnej”, bo Cyfre+ Sport i Polsat Sport to oglądamy tę samą? :rolleyes: Nie czepiajmy się naszych nadawców – na DSF-ie wygląda to niestety podobnie… Tak to już widać jest na większych ekranach (na 29” /100Hz crt też tak miałem). Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Do góry