Plazma/LCD do 1500 zł, 42 cale, do filmów, Panasonic tx-p42x60 czy coś innego?

tako.jaki

New member
Witam!
Proszę o poradę. Planuję kupić TV wielkości 42 cale, praktycznie tylko do oglądania filmów wieczorami, sygnał z laptopa.
Na TV planuję wydać do 1500 zł. Czy Panasonic tx-p42x60 będzie rozsądnym wyborem? Może są jakieś LCD warte uwagi w tej cenie (Panas kosztuje teraz 1300 zł). Oglądałem go w sklepie - stał obok 50st60. X60 miał bardziej wyprane kolory, obraz trochę "skakał". Natomiast był wyraźnie ostrzejszy od LCD w tej cenie - tam obraz był jakby rozmyty. Generalnie obraz mi się podobał, oprócz tego skakania. Boję się również, że będzie buczał - jestem na to wyczulony.
Czy polecanie tego panasa w tej cenie (1300 zł)?

Poniżej odpowiedzi na pytania:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? z 3x5 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? mało słońca, oglądam wieczorami
7. Jaki masz obecnie telewizor? monitor 22 cale
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? dobry obraz do filmów/gier
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? hdmi z laptopa, filmy mkv, mp4 - 1080p, później konsola
10. Jakie urządzenia? laptop/w przyszłości konsola
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3 dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? do oglądania wieczorem - nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? w przyszłości 50%
16. Preferencje co do marki? brak
17. Preferencje co do wielkości? 42 cale
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? rozmyty obraz w LCD (w sklepach)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? tylko wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 1600
21. Czy telewizor ma mieć 3D? nie

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli Panasonica 42X60 możesz jeszcze kupić to się nie zastanawiaj.
I to masz w extra cenie.

tako.jaki

New member
Dzięki za odpowiedź. W takim razie nie szukam dalej i kupuje Panasonica. Mam nadzieję, że się nie zawiodę i mniejsza rozdzielczość i ten motion judder nie będą mi przeszkadzać.

tf4RdY

New member
Dokładnie, dobry wybór. A jeśli jesteś w stanie ciut dozbierać, to poważnie zastanów się nad P50X60. I nie, na tę odległość którą masz (2,5m) nie będzie za duży.
Jest go jeszcze sporo w magazynach sklepów internetowych, lecz jeśli planujesz na raty- wczoraj i dziś widziałem w Carrefour (przynajmniej w Krakowie) obniżkę na 1599,- rzecz jasna nie ostatnia powystawowa sztuka. Tylko nie wiem czy jest w jakiejś gazetce.
Do rozważenia, ale i niestety dołożenia (~1750), masz jeszcze LG 50PN6500. Jeśli planujesz więcej grać, to być może FHD będzie mile widziane. Ale kosztem gorszej czerni, w tym akurat LG to minimalna bolączka (jak na plazmę, oczywiście ;) )

PS - opinii na temat nich obydwóch znajdziesz tu mnóstwo, w większości pozytywnych.

Ostatnia edycja:

gkvdr

New member
Jeśli trafisz model nie bzyczący (w co wątpię) to tx-p50x60 jest dobrym wyborem. Przy oglądaniu wieczorem wiadomości (jasne sceny ze studia) i innych materiałów zawierających sporo jasnych scen (volume 5-7) bzyczenie jest strasznie upierdliwe. Zamówiłem pierwszy - bzyczał, zwróciłem. Zamówiłem drugi z innego źródła (na szybko nie znalazłem alternatywy więc postanowiłem dać drugą szanse) - bzyczy i też "leci" do zwrotu. Dodam, że odległość od tv 2,5/3m. Nie polecam jeśli wyczulony jesteś na bzyczenie.

Do góry