Plazma czy lcd do 3000 zł

porek388

New member
Proszę o pomoc w wyborze telewizora. Zastanawiałem się nad Panasonic TX-P50UT50 ale może coś innego będzie bardziej odpowiednie. Maksymalna szerokość wnęki na TV 120 cm więc chyba nie wejdą modele 51'' od Samsunga.

odległość od ekranu? ok. 4 m (czasami z boku ok 2,5 m)
jak słońce świeci w pokoju? pokój dość mocno nasłoneczniony , ale będą rolety wewnętrzne, TV stoi bokiem do ściany z oknami (kierunek pd pdzach
Jak duży jest pokój? ok 21m
jakie programy najczęściej oglądasz? filmy, seriale, sport,
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? wieczorem
preferowana wielkość telewizora? ok. 50"
preferowana technologia? Plazma
preferowana marka? brak
jakie urządzenia będą podłączone? kablówka (na razie TVP1 i 2 HD reszta SD) w przyszłości dekoder tv, komputer, odtwarzacz HD, może konsola
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 50% TV, 40% odtwarzacz HD, 10% filmy/zdjęcia z komputera
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych? jeśli TV ma obracaną podstawę to przeważnie na wprost, ale również podkątem
3D? nie koniecznie
telewizor ma mieć wifi? nie koniecznie
ma czytać przez USB filmy? nie jest to konieczne (komputer i odtwarzacz HD)
jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI odtwarzacz HD, komputer (ew użyję switcha HDMI)
jaki masz sygnał? kablówka (TVP1 i 2 w HD reszta SD)
ile godzin dziennie ma grać telewizor? ok. 4-7
ile osób zasiada przed telewizorem? 1 do 3
ma stać czy wisieć? stać
jaka klasa cenowa? do 3000-3100

porek388

New member
A co sądzicie o plazmie Samsunga PS51E550 cenowo się mieści i wymiarami też? Czy do moich warunków w ogóle plazma jest wykluczona?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wg mnie to nie dobry pomysł z uwagi na ilość godzin pracy, słoneczne pomieszczenie. Chociaż jeśli rzeczywiście masz zamiar oglądać głownie wieczorami - to i wielkość i model będzie ok.

porek388

New member
Kiki czy to co piszesz nt. plazmy u mnie dotyczy także trochę wyższej klasy tj TX-P50ST50 (z ceną do 4000 zł)?

porek388

New member
Chciałbym założyć w oknach wewnętrzne rolety nieprzepuszczające światło i być może to umożliwi zastosowanie także tańszej plazmy?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak takie rolety będą ok. Ale w tanich plazmach jest słabsze zabezpieczenie przed wypalaniem. Model ST60 - jest już znacznie trwalszy.

porek388

New member
Z tych Philipsów to który model będzie do mnie lepszy (i dlaczego) 46PFL5007 czy 46PFL5507?
Oba mieszczą się w budżecie a różnica w cenie ok 300 zł.

Do góry