Plazma - bzyczenie - czy to normalne???

karolk

New member
Witam
Kupilem 2 dni temu plazme lg 42pc1r. Wszystko fajnie, tylko jest maly irytujacy problem - pllazma wydaje z siebie bzyczenie, ktore szczegolnie przy ogladaniu wieczorem jest mocno wkurzajace...

SLychac je do okolo 5-7 w skali glosnosci.

Wezwalem serwis, ktory stwierdzil ze owszem slyszy to, ale nie uzna tego za usterke bo jedne bzycza ciszej inne glosniej i tak ma byc.. Sprzedawca oczywiscie wymiguje sie od wymiany.

Powiedzcie mi prosze czy takie bzyczenie jest normalne? Czy moze troche sie uciszy jak plazma przejdzie przez wypalanie poczatkowe? Ktos ma jakis pomysl?

Pozdrawiam
Karol

Brytt

New member
A może.....

Jeżeli bzyczy, to znaczy sie idzie wiosna i robactwo sie budzi do baraszkowania. Trzeba go potraktować muchozolem!
Ot co.;)

karolk

New member
A w dzien przy glosnosci do 7-10 tez to slyszysz? Bo nie wiem czy ja jestem przewrazliwiony czy cos z moim bardzo nie tak...

AproX D

New member
mam wrażenie że jesteś przewrażliwiony - zwyczajnie chcesz to słyszeć więc zmuszasz swój narząd słuchu ciężkiej pracy polegającej na wyłapaniu jakeigokolwiek "innego" dźwięku wychodzącego z TV ;)

kamcyk26

New member
W Panasie 37Pv60 tez slychac delikatne bzyczenie przy jasnych scenach. Tak juz widocznie maja duze ekrany. Elektronika musi jakies dzwieki wydawac. Dla jednych sa nieslyszlane ,innych wkurzaja.

AproX D

New member
jak to powiedział SerwisSharp :
..Telewizory buczały, buczą i będa buczeć. Wszystkie.
Dlaczego? Bo zawierają elementy jak to się uczenie nazywa inducyjne czyli transformatory i cewki.
Inna sprawa jak głośno buczą
smile.gif

No dobrze, ale jak to jest że mój poprzedni telewizor nie buczał a ten nowy, szczyt, techniki buczy?
Ano nieprawda - poprzedni tez buczał. Tylko, że człowiek (znowu uczone słowo) akomoduje bodźce. Czyli mówiąc po ludzku - przyzwyczaja się.

Najlepszy przykład: wchodzisz do pokoju i wiesz czy twój telewizor jest włączony czy wyłączony, nawet z wyłączoną fonią. Wiekszość z was jest nawet w stanie stwierdzić czy telewizor jest w standby czy ma wyłączona wtyczke z gniazka. Ciekawe skąd? telepatia? Nie, to właśnie brzęczenie którego nie słyszycie bo ucho się już do niego przyzwyczaiło i traktuje jako naturalne tło.
No ale jak to się ma do nowego telewizora? Ano tak że ten nowy brzęczy trochę inaczej. I twoje ucho odróżnia w domu nowy nieznany dźwięk.
Czyli jeśli to tylko delikatne "buczonko" to widocznie tak ma być i nie ma co panikować :cool:

Fixxxer

New member
u mnie bzyczy na wybielaniu. Normalnie jak ogladam to przy skali okolo 5 słychać prace (chyba) wiatraczka. Ale nie jest to irytujące

Do góry