Plazma a rozdzielczość

tgorka

New member
Witam.

Powoli przygotowuje sie do zakupu plazmy i pojawiła sie taka wątpliwość.

Co osiągnę (oglądając głownie DVD,divx,tv ) kupując model danego producenta różniaćy sie jedynie rozdzielczością np
LG 42PC1RV - 852x480 a 42PC1R - 1024x768 LUB analogicznie PANASONIC
obydwa modele wg producenta obslugują sygnał wejsciowy

PAL/SECAM/NTSC,HDTV (480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i @ 50 & 60 Hz), VGA~SVGA

Chciałbym wiedziec jaka bedzie róznica podczas wyswietlania sygnalu PAL o rozdzielczosci 720×576 ?? Czy różnica objawi sie dopiero po podłaczeniu np syngali z laptopa lub innego urządzenia Hi Res ?

Pozdrawiam Tomasz

Ostatnia edycja:

tgorka

New member
Panowie ? Nikt nie podzielie sie swoimi spostrzeżeniami ??

Przeciez nie wierze że jest tyle szumu o coś czego nie widać ??

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Różnica jest taka, że na 852x480 będzie dużo bardziej się rozmywał, będzie miał mniej szczegółów niż 1024x768. Przeskok między tymi rozdzielczościami jest dużo większy niż w przypadku 1024x768 a 1920x1080. Oczywiście biorę pod uwagę sygnał HD.

jarmalik

Member
Bez reklam
Ja nie prównywałem. ale teoretycznie wydaje mi się że przy rozdzielczości 852x480 będziesz miał obraz mniej szczegółowy ponieważ przy SD i DVD w pionie jest 576 lini

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
wielokrotnie robiliśmy testy pokazowe.
Ostatnio u klienta w domu w Obornikach Wielkopolskich.
Odczucia zależne są od odległosci od ekranu , jakosci podanego sygnału i jakosci przewodów .
Powiedz jak to u Ciebie wyglada?
i w jakiej klasie cenowej ?
W naszym teście różnice rozdzielczości matrycy znikneły odbiorcy z sygnału Pal już z 4 metrów. Dlatego wybrał nizszą rozdzielczośc gyż siedzi 5 metrów do plazmy . I za żadne skarby nie mógł stwierdzić która plazma jest która.
odpowiedz na pytania.
pozdrawiam
Krzysztof

tgorka

New member
kiki napisał:
witam
Powiedz jak to u Ciebie wyglada?
i w jakiej klasie cenowej ?
Do sygnału bedzie podpięta kablówka na razie zanalogowa ale od grudnia dostane cyfrowy dekoder.DVD to Harman Kardon DVD 22. Na razie używam tylko kabla euro bo moj obecny telewizor innych wejsc nie przyjmuje.
Odległość od kanapy to około 3 m.
Co do budżetu to nie ukrywam że wolałbym wydać mniej :) Chociaż po to by zaiwestować różnice w wieszak i dobre okablowanie.

bovima

New member
Rozdzielczość plazmy

Wielokrotnie tu już o tym pisano. Istostne jest z jakiej odległości będziesz swój telewizor ogladał - jeże li jest to to mniej niż ~3.5 - 4 m, to zdecydowanie polecałbym odbiornik o wyższej rozdzielczości, jeżeli więcej - nie zauważysz różnicy. Weź też pod uwagę to, że ze względu na upscaling programy SD (zwłaszcza z analogowej telewizji naziemnej) - a stanowią one i jeszcze przez dłuższy czas stanowić będą większość - na odbiorniku HDTV mogą wyglądać (i zazwyczaj wyglądają) gorzej niż na teoretycznie gorszym i praktycznie tańszym telewizorze SD.

goostol

New member
Ja proponuję jednak dołożyć troszkę (nawet jeśli trzebaby poczekać miesiąc) i kupić pc1r. Sam mam taki tv i mimo iż obraz z PAL nie jest zachwycający to tv jest bardziej przyszłościowy. Moim zdaniem już nie warto kupować 848 nawet gdy nie widać różnicy z 5m (przy pal oczywiście bo 1024 w hd bije 848 na głowę).

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
na podstawie testów i pokazów robionych na sklepach i pokazach publiznych oraz w mieszkaniach kupujacych. Widząc reakcje -obstaję pzy swojej wypowiedzi.
Jeśli wiecej niż 4 metry a nie masz za duzo kasy - nie warto przepłacać .
pozdrawiam

bovima

New member
by potem nie żałować...

goostol napisał:
... nawet gdy nie widać różnicy z 5m (przy pal oczywiście bo 1024 w hd bije 848 na głowę).

Oczywiście, że bije na głowę, ale z 5 m tego po prostu nie widać, co wielokrotnie było na tym forum dowodzone w oparciu o fizjologię i anatomię ludzkiego oka oraz elementarna geometrię (rozdzielczość oka a rozmiar kątowy piksela). Przy podobnej cenie na pewno lepiej kupić HDTV, ale jeśli cena się rózni o, powiedzmy, 1000 czy wiecej zł, jest rzeczą do przemyślenia, czy nie bardziej celowe byłoby np. wydanie tej kwoty na nagrywarkę z dyskiem.
Nie twierdzę, ze kupno HDTV do oglądania z większej odległości jest błędem, ale uważam, że przed dokonaniem wyboru warto rozważyć różne możliwości. Te kilka tysięcy to dla większości z nas jednak spora kwota i warto dokładnie wiedzieć na co ją chcemy przeznaczyć.

tgorka

New member
Dzięki bovima za posta.

No właśnie sie z Tobą zgadzam. Róźnica w cenie to około 1100 zł. Wiec bądz co bądz troszkę to jest.

Wczoraj byłemw saturnie i kazałem sobie włączyć sygnał HD w obydwu tv niestety nie miałem możliwości pobawienia sie pilotami wiec nie wiem jak byly ustawione te tv. Obraz na tym w większa rozdzielczościa może był troszke bardziej ostry (odl około 2m) ale żeby to była jakas fenomenalna róznica która położyła mnie na kolana to ja raczej nie powiem.
Różnica była bo obok stał LCD i tutaj kontrast bił na głowe ale miedzy plazmami .. hmmm...

Ten sygnał jest dzielony na wiele tv może dlatego. Ale przecież w domu nie bede miał drugiego tv obok żeby porównywać. Jakość w Palu była wg mnie zupelnie identyczna ale to moze znów wina sygnału. Dzisiaj pojade do euro i każe sobie podpiać dvd bezpośrednio moze bedzie lepiej widać.

goostol

New member
bovima napisał:
Oczywiście, że bije na głowę, ale z 5 m tego po prostu nie widać
Chodzi mi o to że dzisiaj nasz kolega siedzi 5m od ekranu a za pol roku zrobi sobie remont w mieszkaniu albo sie przeprowadzi a za rok kupi sobie tuner hdtv i przysunie kanapę bliżej telewizora. Wtedy będzie żałował ze nie dołożył 1k.

bovima

New member
Aby potem nie żałować...

Już kiedyś o tym pisałem - do mieszkania lepiej kupić HDTV (plazmę lub LCD) i tutaj nie dyskutuję, ale do dużego apartamentu czy domu z dużym pokojem telewizyjnym trzeba się zastanowić.
W grucie rzeczy wielu z nas pisze to samo: wydając sporą kasę trzeba dobrze taki zakup przemyśleć, ocenić własne możliwości finansowe, potrzeby, uwarunkowania techniczne (źródło sygnału i dostępność materiałów HD) i lokalowe, a wszytsko to jeszcze w perspektywie kilku lat. Mercedes klasy A jest niewątpliwie lepszym samochodem od Fiata Panda, ale nie dla każdego będzie to lepszy wybór - dla wszystkich to oczywiste. Przy zakupie telewizora czy komputera (tu dochodzi kwestia możliwości rozbudowy czy zmiany konfiguracji w przyszłości) jest tak samo - sprzęt droższy i obiektywnie lepszy (najnowszy model!) nie jest automatycznie lepszym wyborem dla każdego kupującego. Wielu ludzi - m.in. liczni czytelnicy tego forum - miesiącami dochodzi do końcowej decyzji i na ogół jej nie żałuje. Inni albo działaja pod wpływem emocji czy impulsu, albo ulegają wpływom "jedynie słusznych poglądów", nie analizują problemu, nie patrzą na niego z różnych punktów widzenia, a potem często mają pretensje. Do wszystkich, tylko nie do siebie. Kiki jako sprzedawca wie to dobrze, przebija to z jego wypowiedzi, i dlatego jak mantrę powtarza: "zastanów się, porównaj, dokonaj przemyślanego wyboru".
Pal sześć jeśli te kilka czy kilkanaście tysięcy dla gościa to mały pikuś, ale dla więszości to istotny wydatek, nierzadko na kredyt i wtedy robi się nieprzyjemnie. A miało być tak pięknie...

Do góry