Plazma a kominek

Arqum

New member
Hej! Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w użytkowaniu plazmy w okolicy kominka? Jak wyższa niż normalnie temperatura wpływa na plazmę? Piszcie co wiecie, please! Pozdro 4 all!

gabor

New member
No cóż, pewnie wiele nie pomogę , bo to nie plazma. Mój Sony Bravia 40" od roku koegzystuje obok kominka /niemalże go dotyka/ bez żadnych problemów. Ale kominek jest dobrze izolowany i boki niewiele się nagrzewają.

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Tak jak napisał kolega, jeśli kominek ma dobrą izolację to nie powinno być problemu.

Arqum

New member
Dzięki Panowie za info, trochę mi lepiej, czekam jednak może ktoś jeszcze ma coś w tym temacie do powiedzenia! Pozdro!

Fatman_1

New member
Bez reklam
Ja preferuję dwa w jednym - ;) ;) ;)
Mam taki film na DVD - "Fireplace".
Jak mi zimno, albo jak laskę ściągam na kolację to włączam.
Ogieniek buzuje słychać strzały strzelających szczap drewna
(oczywiście w DD 2.0, bo kominków surround jeszcze nie robią :D :D :D )

Mam też 2 piekne akwaria do wyboru z podkładem bądź bulkającym bądź z muzyką ambient.
To już jest 3 w 1.;)

PS. Jest jeszcze "klatka z ptakami" ale na razie nie mogę jej dopaść.

Chyba jestem chory......

Kto_To_Jest

New member
Arqum napisał:
Hej! Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w użytkowaniu plazmy w okolicy kominka? Jak wyższa niż normalnie temperatura wpływa na plazmę? Piszcie co wiecie, please! Pozdro 4 all!

Kiedyś widziałem na zdjęciach ze nasz pikny chopok tnz Majdan (ten od Dody:p) ma plazme powieszoną nad kominkiem-tuż nad paleniskiem:shock: wiec pewnie sie czasami dymi przy dokładaniu drewna do ognia.:kom:

Ja bym nie ryzykował...........

TolBoy

Member
Ja jestem w trakcie prac budowlanych , bedzie plazma obok kominka ale co z tego wyjdzie nie mam pojecia. Podobno nie jest tak zalecane bo kominek odwraca uwage na to co sie patrzy ale zobaczymy jak to bedzie w praktyce.

@gabor
moge prosic o fotke jak to u Ciebie wyszło ?
teodor.s@wp.pl

Arqum

New member
Hej! U mnie budowa trwa, wyslę Ci na maila fotkę kominka. Izoluję go maxymalnie, pomiędzy kominkiem a plazmą zrobię 15 cm wystającą półkę aby trochę "odbijała" ciepło i ewentualne zanieczyszczenia. Ale jak to się sprawdzi w praktyce? Zobaczymy.
Pzdrs!

TolBoy

Member
No i udało mi się skończyc jeszcze w starym roku.

ps
dodałem nowy post aby było wiadomo że doszłty nowe fotki
brakuje jeszcze firanek itp ale to juz nie ma znaczernia bo cały dobytek wisi juz na ścianie.Zrobiłem tak że nie widać ani jednego kabelka nawet 1 cm kabla nie widać > taki był cel.

pinja

New member
Fatman_1 napisał:
Ja preferuję dwa w jednym - ;) ;) ;)
Mam taki film na DVD - "Fireplace".
Jak mi zimno, albo jak laskę ściągam na kolację to włączam.
Ogieniek buzuje słychać strzały strzelających szczap drewna
(oczywiście w DD 2.0, bo kominków surround jeszcze nie robią :D :D :D )

Mam też 2 piekne akwaria do wyboru z podkładem bądź bulkającym bądź z muzyką ambient.
To już jest 3 w 1.;)

PS. Jest jeszcze "klatka z ptakami" ale na razie nie mogę jej dopaść.

Chyba jestem chory......

;)
dawaj namiary na ten kominek i akwarium miło posiedzieć w takich sielankowych klimatach

Arqum

New member
Hej, no kominek super. Gratulacje. Twoja wersja jest w miarę bezpieczna, tv jest w pewnej odległości z boku, a u mnie ma wisieć bezpośrednio nad kominkiem.... Pozdrawiam i miłego mieszkania ;-)

ThYX

New member
Arqum napisał:
Hej, no kominek super. Gratulacje. Twoja wersja jest w miarę bezpieczna, tv jest w pewnej odległości z boku, a u mnie ma wisieć bezpośrednio nad kominkiem.... Pozdrawiam i miłego mieszkania ;-)

U mnie plazma prawie dotyka kominka z boku i jest OK. Ale nad to jednak ciepło idące do góry może jednak nadmiernie nagrzewać okolice tv. Ja sprawdziłem i moja temp przy tv wyniosła max 26-27 stopni. Sprawdz temp nad kominkiem i normy dla tv (dla PV60 to chyba do +40 stopni)

Do góry