Po miesiącu używania nowego TV UE40ES5500 zacząłem mieć z nim problemy. Na samym początku wszystko było ok, pewnego dnia obraz zaczął migotać przypomina to migotanie CRT. Objaw ten jest nie zależny od ustawień TV jedynie może być bardziej lub mniej widoczny ( po włączeniu opcji LED Motion Plus migotanie znika pojawiają się mało widoczne przesuwające sie z dołu na góre troszeczkę ciemniejsze pasy). Dodatkowo w tym samym czasie pojawił sie problem z plamami na ciemnych kolorach, są to plamy zazwyczaj ciemniejsze i bardziej intensywne od obrazu na którym się znajdują.
Przywracałem ustawienia fabryczne oraz próbowałem kalibracji za pomocą plansz burosch (na planszach jasność i kontrast nie można było wyeliminować plam na skali górnej bez przesycenia kolorem czerwonym) bez skutecznie. Wystąpiły te zjawiska na firmware 1032 po aktualizacji do 1033 nic sie nie zmieniło. Do telewizora mam podłączone dwa żródła sygnału naziemna telewizję cyfrową i kablówkę z UPC na obu to występuje zarówno na kanałach SD jak i HD. Na planszy diagnostycznej Samsunga żaden z tych problemów nie występuje.
Co na to poradzić? Czy tylko serwis?
Przywracałem ustawienia fabryczne oraz próbowałem kalibracji za pomocą plansz burosch (na planszach jasność i kontrast nie można było wyeliminować plam na skali górnej bez przesycenia kolorem czerwonym) bez skutecznie. Wystąpiły te zjawiska na firmware 1032 po aktualizacji do 1033 nic sie nie zmieniło. Do telewizora mam podłączone dwa żródła sygnału naziemna telewizję cyfrową i kablówkę z UPC na obu to występuje zarówno na kanałach SD jak i HD. Na planszy diagnostycznej Samsunga żaden z tych problemów nie występuje.
Co na to poradzić? Czy tylko serwis?