plama na ekranie tv samsung ue46 eh 5300

tolo05

New member
Witam,
od prawie roku jestem posiadaczem tv 46 cali EH 5300, często korzystam z przeglądarki internetowej i parę dni temu zauważyłem dziwną plamę. W środku ciemna plamka, wokół jaśniejsza i całość zamknięta ciemną obwódką, średnica "całości" ok. 9 cm, obok mniejsza plamka. Zdjęcie nie oddaje faktyczego wyglądu (jest słabo widoczna), ale w realu jest wyraźna. Wygląda jak chlapnięta, tłusta plama, ale to nie jest od zewnątrz. Nie mam małych dzieci, nic nie zostało uderzone, powierzchnia ekranu w tym miejscu idealna. Plama jest widoczna przy oglądaniu tv z odległości ok. 3-4 m na jaśniejszym tle. Czy to początek końca matrycy, czy "osławiony" kurz od środka? Jakieś sugestie? Ponieważ nie potrafię tu wkleić fotki, założyłem taki sam wątek na forum elektrody(może jakaś pomoc Forumowiczów;-)
pozdrawiam

Karpaj

New member
Bez reklam
Stawiam na to że lampa led z tyłu matrycy ma jakiś problem. Zdjęcie wklej (link) ze spacjami to zobaczę. Tak czy siak - raczej naprawa gwarancyjna.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Może być Jedno światło a może być kurz.
Ja stawiam na kurz.
Tak czy tak serwis załatwi to w kilkanaście minut.

tolo05

New member
Witam ponownie,
dopiero wczoraj zadzwoniłem do serwisu Samsunga, podałem objawy i trochę się zdziwiłem; technik zapytał tylko o to czy plama jest widoczna na obrazie testowym tv i po potwierdzeniu, że widać, poinformował mnie, że zamawia nową matrycę i po jej dostawie umówi się na jej wymianę w domu. Żadnej gadki o przyjeżdzie i sprawdzaniu, czy plama powstała w wyniku uszkodzenia mechanicznego, kurzu itd. Trochę mnie to niepokoi, bo wskazuje to na to, że chyba nie jestem pierwszym, zgłasza ten problem po stosunkowo krótkim okresie pracy tego modelu. Pamiętam, że zanim kupiłem ten tv, przeglądałem to forum i ktoś napisał, że mówili mu w hurtowni, żeby ten model (46 cali) sobie odpuścić, bo matryce w nich szybko się będą "kończyć". No cóż, mam nadzieję, że po gwarancji sytuacja się nie powtórzy zbyt szybko...:-(

tolo05

New member
Witam,
już po sprawie, godzinę temu serwis przyjechał z nową matrycą, a właściwie całym przodem z folią na obudowie (stara została tylko stopka, tylny ekran i tył obudowy). Zerknął tylko na obraz testowy i potwierdził - plama z kurzu. Goście powiedzieli, że po zimowym sezonie "grzewczym" mają pełne ręce roboty z wymianami matryc. Zapytałem jak to wygląda po gwarancji z czyszczeniem matrycy, owszem; koszt usługi ok. 150 zet, ale jest to obarczone ryzykiem, że matryca może "polecieć" bezpowrotnie na koszt klienta. Koszt mojej wymiany gwarancyjnej to ok. 80 % ceny nowego tv...Zastanawiam się nad założeniem jakieś maty filtracyjnej na dach telewizora:), a poważnie mówiąc to w tej sytuacji, chyba nie da się uniknąć powtórki z rozrywki. Temat właściewie do zamknięcia, chyba że ktoś ma koncepcję jak zapobiec "zapyleniu" matrycy...

pozdrawiam

Do góry