Pioneer VSX-310 jak wszystko podłączyć żeby nie było opóźnienia dźwięku oraz inne

sirmike1

New member
Witam,

Nabyłem parę dni temu amplituner vsx-310. Teraz próbuję wszystkie moje sprzęty prawidłowo podłączyć, robię tak jak wyczytałem tu na forum ale nie do końca jestem zadowolony.

Wygląda to tak:
1) tv Samsung H6700 z ARC
2) dekoder TOYA HD zarówno z wyjściem SPIDF i HDMI
3) amplituner Pioneer VSX-310
4) laptop HP Pavilion z HDMI

Moje podłączenie:
Dekoder TOYA podłączony kablem HDMI do amplitunera do złącza SAT/CBL
Z amplitunera z HDMI OUT wychodzi kabel HDMI który wpięty jest do tv Samsunga do złącza ARC. I teraz tak: chcąc oglądać tv włączam dekoder na konkretny program, telewizor na odpowiednie źródło oraz amplituner i wybieram źródło SAT/CBL. Wtedy widzę obraz i słyszę dźwięk na kolumnach od kina.
I tu zaczynają się wątpliwości.

1) w ustawieniach dźwięku w tv mam jedynie dostępną funkcje PCM, reszta jest niedostępna np. DolbyDigital itd. Czy to oznacza, że jeśli jakiś kanał będzie nadawany np. w dolby digital 5.1 to przez to, że w tv jest jedynie włączone PCM, nie będę miał odsłuchu dźwięku 5.1?

2) Jak się ma funkcja PCM z tv do tego, że jak faktycznie jest dźwięk "hd" (np. film z dysku) to amplituner wykrywa ten rodzaj dźwięku i zapala się konkretny symbol na wyświetlaczu pioneera - a w tv nadal jest ustawione PCM ???

3) patrząc na tv mam wrażenie że ruch ust nie pokrywa się z dźwiękiem. Wiem, że powinienem poustawiać funkcję opóźnienia dźwięku, ale....Jak ustawiam funkcję opóźniania to w żadnej pozycji glos nie jest idealnie zgrany z ruchem ust. Nie wiem jeszcze w którym miejscu w Pioneer jest tez funkcja opóźniania dźwięku (jeśli w ogóle jest).???

4) W dekoderze Toya jest do ustawienia funkcja opóźnienia dźwięku, która dostępna jest jedynie dla połączenia SPIDF.

5) Myślałem, że jak sprzęty spięte są kablami HDMI to wyłączenie lub włączenie jednego powoduje przejście w stan czuwania innych urządzeń.

6) czytałem gdzieś, że jednym pilotem będę mógł obsługiwać np. amplituner i tv ale nigdzie nie mogę tego znaleźć aby skonfigurować.

Czy ktoś może choćby niektóre z tych wątpliwości pomóc mi rozwiać ??

Do góry