Pilot magic remote a UPC

szympek44

New member
Witam. Mam pewien problem, na którego nie mogłem znaleźć nigdzie odpowiedzi. Otóż zakupiłem ostatnio tv 47lm640s wraz z pilotem magic i nigdzie nie znalazłem informacji odnośnie tego czy można przełączać normalnie kanały w kablówce UPC (podłączenie przez hdmi) za pomocą tego magicznego pilota? Jak wciskam na pilocie przełączanie kanałów pojawia mi się informacja "czy włączyć w telewizorze złącze AV". Tak więc moje pytanie jest czy da sie używać magica do tego czy muszę używać pilota UPC? Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam

kuba78

New member
Obsłuży, aby posługiwać się magicznym pilotem trzeba znać zaklęcia.
Proponuję zacząć edukacje w Szkole Magii i Czarodziejstwa w Hogwarcie.

leszekol

New member
może sprogramować pilota UPC aby obsługiwał telewizor.
Udało Ci się, czy piszesz "z wiedzy ogólnej"? ;)
Próbowałem. U mnie pasują 3 kody, z czego dwa pozwalają tylko na włączenie telewizora i regulację głośności, trzeci uaktywnia więcej klawiszy (m.in "prawo-lewo" do poruszanie się po menu i "OK"). Byłoby super, bo mi wystarczy aby dało się nim regulować głośność telewizora, ale jest pewien problem:
Naciskam "TV" aby przejść w TV-mode ;) Włączam telewizor. Guzikiem "UPC" przechodzę w dekoder-mode. Włączam dekoder, klikam po programach i fajno jest. Ale przyjdzie mi do głowy zwiększyć głośność telewizora (nie dekodera), więc naciskam "TV" aby przejść w TV-mode i... ekran robi się czarny i okienko pyta mnie czy przełączyć źródło sygnału na DTV. Gdy kliknę "TAK" to przełącza, ale ja nie chcę tego oglądać. Gdy kliknę "NIE", nie wraca do wyświetlania sygnału z dekodera, ekran zostaje czarny i okienko informuje, że brak sygnału i czy chcę do listy wejść.
Krótko mówiąc - kupa jest. Guzik "TV" nie tylko przełącza pilot do obsługiwania telewizora ale niestety przełącza telewizor do odbioru sygnału z anteny.

Pozdrawiam

artsaulo

New member
Może nie dekoder ale pilot, po naciśnięciu przycisku "TV" pilot powinien przejść w tryb obsługi telewizora. W starym tv Philips tak było, w nowym LG też tak jest.

artsaulo

New member
Nie przełącza źródła bo po naciśnięciu przycisku UPC mamy znów obraz. Mi się zdaje, że po prostu dekoder przestaje wysyłać sygnał.

leszekol

New member
Nie przełącza źródła
OK, niech będzie precyzyjniej: na czarnym ekranie proponuje przełączenie źródła ;)
bo po naciśnięciu przycisku UPC mamy znów obraz.
U mnie niestety nie. Po naciśnięciu "UPC" czarny ekran i okienko z komunikatem, że brak sygnału i propozycja wyboru źródła. Dekoder oczywiście jest załączony i zmieniają się na jego wyświetlaczu cyferki kiedy naciska się na pilocie przyciski zmiany kanałów.
Mi się zdaje, że po prostu dekoder przestaje wysyłać sygnał.
A mi się wydaje, że to TV przestaje go odbierać, bo kiedy zgodzę się na propozycję wyboru kanału i wybiorę dekoder, obraz z dekodera się pojawia.
To tak wygląda, jakby po naciśnięciu na pilocie "TV" (bez zasłaniania nadajnika) telewizor odłączał się od wszystkich źródeł i sugerował, że odgaduje moją chęć odbioru z anteny ;)

Do uściślenia, bo może mieć znaczenie: dekoder podłączony przez HDMI.

PeteShadow

New member
Bez reklam
Ten sam efekt jest na moim starym Samsungu. O ile dobrze pamiętam, kiedyś tego nie było. Problem pojawił się przy którejś aktualizacji oprogramowania UPC. Prawdopodobnie wciśnięcie przycisku powoduje wybranie wejścia antenowego w telewizorze lub wysłanie jakiegoś impulsu z dekodera, który powoduje taki efekt.

Do góry