Pilne, potrzebuję nowego telewizora

vatras5

New member
Witam. Od kilku dni wraz z rodziną nie oglądamy telewizji z powodu awarii starego poczciwego CRT'ka. Z tego względu pilnie potrzebujemy nowego telewizora. Piszę nowy temat ponieważ rodzina suszy mi juz głowę. Podaje najważniejsze wymagane dane:

1. Odległość od ekranu: 2 metry
2. Jak słońce świeci w pokoju?: telewizor bedzie obok okna
3. Jak duży jest pokój: 4x4 metry
4. Preferowana technologia: raczej LED
5. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale, informacyjne
6. Oglądasz w dzień czy wieczorem: w dzien 30%, wieczorem 70%
7. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przeważnie bez światła lub ze słabym źródłem światła
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny: średni
9. Matryca błyszcząca czy matowa: raczej matowa ponieważ nie lubie odblasków
10. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 95% telewizja SD
11. Jaki masz sygnał:zwykła antena naziemna
12. Ile programów HD: 0
13. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 5
14. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu na słabym sygnale !!!
15. Ile osób ogląda: 5
16. Jaka klasa cenowa: (do 2300 zl)
17. Rozmiar: chyba 37

Telewizor bedzie pobierał sygnał (SD) bezpośrednio z anteny naziemnej. Mam nadzieje na wykorzystanie sygnału cyfrowego poprzez wbudowany dekoder DVB-T.

Jaki telewizor doradzicie ?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do podanych warunków matowe matryce w klasie cenowej :
Panasonic 37E30
JVC 37 dv1
Toshiba 40TL 838

vatras5

New member
Jestem świeżo po zakupie Panasonica 37E30. Pierwsze wrażenia są takie, że nie da się na nim komfortowo oglądać telewizji analogowej. Natomiast po wyszukaniu kanałów naziemnej telewizji cyfrowej DVT-B jest naprawde dobrze, a na niektórych kanałach super. Na pierwszy rzut oka 37' z 2 metrów wydawało sie duże, ale już teraz moge śmiało polecić większy rozmiar.
Niestety kąty pionowe są moim zdaniem bardzo kiepskie. Również podświetlenie w pewnym miejscu ekranu jest zbyt widoczne, co również biore jako duzy defekt.
Temat oczywiście do zamknięcia, ewentualnie usunięcia.
Dziękuję

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Po to wprowadzili DVBT żeby było extra.
Podświetlenie to kwestia poszczególnego odbiornika.

vatras5

New member
Witam ponownie. Po tygodniu oglądania telewizji (DVT-B) na Panasonicu 37E30 musze powiedzieć że jestem lekko zniesmaczony. Otóż chodzi o to, że:

1. Wyświetlane obrazy są przerysowane, wręcz nierzeczywiste. Patrząc naturalnym wzrokiem nie da się zauważyć pewnych rzeczy, które telewizor pokazuje zbyt "dokładnie".
2. Płynność przy szybkich ruchach również jest nienaturalna, ponieważ w dynamicznie poruszającej się postaci nie widać szczegółów, które z kolei powinniśmy widzieć.
3. Jakość telewizji w sygnale cyfrowym DVT-B na nowym telewizorze LCD LED jest w porównaniu do sygnału analogowego na starym telewizorze CRT moim skromnym zdaniem znacznie gorsza, ponieważ nie odczuwam komfortu oglądania telewizji. Na starym CRT film był "filmem" a na nowym tv wygląda jakby był na żywo przekazywany z kamery.
4. Piksele, pastelowe twarze- tego wszystkiego nie było na starym CRt i sygnale analogowym.

Pytanie brzmi, czy da się coś z tym zrobić ? Czy ja za dużo narzekam, zbyt dużo wymagam. Są jakieś ustawienia w tym telewizorze, żeby zniwelować te "wady" obrazu ?

vatras5

New member
Serdecznie dziękuję za podpowiedzi "gosc_niedzie" i "kiki".
Co do odnośnika "kiki'ego" to nie widze tam metodyki postępowania w kalibrowaniu obrazu. W jaki sposób ją przeprowadzić? Proszę o instrukcje.

diuczysko

New member
Bez reklam
Witam ponownie. Po tygodniu oglądania telewizji (DVT-B) na Panasonicu 37E30 musze powiedzieć że jestem lekko zniesmaczony. Otóż chodzi o to, że:

1. Wyświetlane obrazy są przerysowane, wręcz nierzeczywiste. Patrząc naturalnym wzrokiem nie da się zauważyć pewnych rzeczy, które telewizor pokazuje zbyt "dokładnie".
2. Płynność przy szybkich ruchach również jest nienaturalna, ponieważ w dynamicznie poruszającej się postaci nie widać szczegółów, które z kolei powinniśmy widzieć.
3. Jakość telewizji w sygnale cyfrowym DVT-B na nowym telewizorze LCD LED jest w porównaniu do sygnału analogowego na starym telewizorze CRT moim skromnym zdaniem znacznie gorsza, ponieważ nie odczuwam komfortu oglądania telewizji. Na starym CRT film był "filmem" a na nowym tv wygląda jakby był na żywo przekazywany z kamery.
4. Piksele, pastelowe twarze- tego wszystkiego nie było na starym CRt i sygnale analogowym.

Pytanie brzmi, czy da się coś z tym zrobić ? Czy ja za dużo narzekam, zbyt dużo wymagam. Są jakieś ustawienia w tym telewizorze, żeby zniwelować te "wady" obrazu ?

Na LCD nawet DVB-T nie będzie rewelacji, to dalej sygnał SD tylko że cyfrowy. Moim zdaniem za szybko podjąłeś decyzję, jeżeli zależało tobie na obrazie SD zbliżonym do tego na CRT, to każdy wie, że trzeba było kierować się w stronę plazmy. Spróbuj powyłączać niepotrzebne upłynniacze tak jak radzili koledzy. Dobrą jakość zapewni na pewno sygnał HD z satelity/kablówki.

Do góry