Hej właśnie przymierzam się do zakupu pierwszego telewizora LCD/Plasma do domu. Telewizor głównie ma służyć do oglądania TV/filmów z dysku. Niestety jak na razie mam tylko dostęp do kablówki UPC z kanałami SD ale w przeciągu miesiąca powinienem już podłączyć N-kę lub Cyfrę+.
Ankieta:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 4x5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 3-3.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? max 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wporst/z lekkim skosem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Telewizor będzie stał pod oknem w słoneczne dni można przesunąć zasłony aby trochę przyciemnić pokój.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? .... 28" kineskop
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? standardowo FullHD, HDMI, czytanie filmów z dysku USB w formatach .mkv, .avi (xvid) z napisami txt/srt, wifi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? startuje z poziomu standardowego UPC, planuje jednak w miarę szybko (1-2miesiące) przejść na N-kę/Cyfrę+
10.Jakie urządzenia ? laptop, zasoby z komputera przez sieć wifi
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez roznicy
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? z telewizora w większości czasu będą korzystać rodzice czyli głównie wiadomości, seriale, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? Brak preferencji
17.Preferencje co do wielkości ? myślałem o 46-47"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w dzień i wieczorami, ciężko określić
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? optimum 3500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? niekoniecznie, chciałbym poznać opinię ludzi, którzy już oglądali filmy 3d w domu czy ewentualnie odpuścić tą funkcję i nie lepiej już iść 1-2razy w roku do kina na wielkoformatowe 3d.
Nie jestem pewien do podstawowego wyboru plazma/lcd. Telewizor chciałbym brać na raty dlatego nie wszystkei sklepy internetowe wchodzą w grę (czyli też nie wszystkie okazje cenowe). Prosiłbym o pomoc wskazaniu paru typów jaki telewizor dla moich potrzeb byłby idealny/b. dobry. Z tego co wyczytałem to na forum ostatnio są polecane modele:
Panasonic TX-P46GT30E
Philips 46PFL5007
Philips 46PFL5507K
Toshiba 46WL863
Jakieś inne typy w tym przedziale cenowym?
Ankieta:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok. 4x5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 3-3.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? max 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wporst/z lekkim skosem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Telewizor będzie stał pod oknem w słoneczne dni można przesunąć zasłony aby trochę przyciemnić pokój.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? .... 28" kineskop
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? standardowo FullHD, HDMI, czytanie filmów z dysku USB w formatach .mkv, .avi (xvid) z napisami txt/srt, wifi
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? startuje z poziomu standardowego UPC, planuje jednak w miarę szybko (1-2miesiące) przejść na N-kę/Cyfrę+
10.Jakie urządzenia ? laptop, zasoby z komputera przez sieć wifi
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez roznicy
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? z telewizora w większości czasu będą korzystać rodzice czyli głównie wiadomości, seriale, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? Brak preferencji
17.Preferencje co do wielkości ? myślałem o 46-47"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w dzień i wieczorami, ciężko określić
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? optimum 3500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? niekoniecznie, chciałbym poznać opinię ludzi, którzy już oglądali filmy 3d w domu czy ewentualnie odpuścić tą funkcję i nie lepiej już iść 1-2razy w roku do kina na wielkoformatowe 3d.
Nie jestem pewien do podstawowego wyboru plazma/lcd. Telewizor chciałbym brać na raty dlatego nie wszystkei sklepy internetowe wchodzą w grę (czyli też nie wszystkie okazje cenowe). Prosiłbym o pomoc wskazaniu paru typów jaki telewizor dla moich potrzeb byłby idealny/b. dobry. Z tego co wyczytałem to na forum ostatnio są polecane modele:
Panasonic TX-P46GT30E
Philips 46PFL5007
Philips 46PFL5507K
Toshiba 46WL863
Jakieś inne typy w tym przedziale cenowym?