Pierwsze stereo

Krzych_R

New member
Witajcie!
Jestem całkowitym nowicjuszem w sprawach audio, więc proszę Was o pomoc.
W salonie 3,5x7m chciałbym postawić zestaw stereo. Z racji tego, że przez większość czasu słuchamy muzyki wydaje mi się, że stereo będzie lepszym wyborem niż kino domowe.
Niestety nie mogę podać linku do obrazku z powodu ograniczeń forum.

Byłem w jednym sklepie w Krakowie i też mi doradzili zestaw stereo.
Harman Kardon 3770 + kolumny Dynavoice (chyba DF-5) lub Monitor Audio BX5

Chcę mieć radio z możliwością podłączenia TV, laptopa i przesyłania audio np. z iPada lub komórki.

Budżet to ok.3500-4000k. Raczej nie chciałbym go przekraczać.

Krzych_R

New member
W sumie używki też mogą być. Tylko gdzie dostać i jakie ?
Słucham głównie popu i rocka. Czasem lubię posłuchać klasycznej dla odmiany.
Podkreślam, że nie jestem audiofilem, ale nie chciałbym żeby mi głośniki "skrzeczały" albo zniekształcały dźwięk.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oprócz Harmana dla porównania posłuchaj również Onkyo TX-8050. Z kolumn Monitor Audio BX6 (BX5 mogą być trochę za małe), Q Acoustics QA 2050i lub QA 3050, Melodika BL40, Dali Zensor 7, JBL Studio 280, Indiana Line Tesi 560, Canton GLE 476. Jest w czym wybierać musisz wybrać się na odsłuch.

Henry

Active member
Bez reklam
żeby nie wyszła kryptoreklama ;)
Zerknij, na Music Halla, którego sprzedaje Pawel Sz, to fajny wzmak, godny polecenia. A jak kiedyś zamarzy Ci się kino domowe, to masz wzmacniacz, który bez problemu zepniesz z amplitunerem ;)
Info znajdziesz w dziale Sprzedaż

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Słucham głównie popu i rocka. Czasem lubię posłuchać klasycznej dla odmiany.
Podkreślam, że nie jestem audiofilem, ale nie chciałbym żeby mi głośniki "skrzeczały" albo zniekształcały dźwięk.
Tak jak piszą koledzy, zerknij też na Allegro, OLX, tu na forum. Często jeszcze na gwarancji. Tylko uważaj, bo niektórzy piszą stan idealny, a kolumny zdarte na maxa, chyba od odkurzacza, ostatnio ktoś wklejał :D
Do Twoich potrzeb celowałbym w Dali Zensor, Melodika, MA czyli właśnie ciepławe, nie kłujące brzmienie, nadające się wg mnie zarówno do Rocka jak i do klasyki. Masz ok. 25 m, więc jak pisze Paweł, celuj w większe rozmiarówki

Ostatnia edycja:

eddielublin

New member
Witajcie!

Byłem w jednym sklepie w Krakowie i też mi doradzili zestaw stereo.
Harman Kardon 3770 + kolumny Dynavoice (chyba DF-5) lub Monitor Audio BX5

Chcę mieć radio z możliwością podłączenia TV, laptopa i przesyłania audio np. z iPada lub komórki.

Budżet to ok.3500-4000k. Raczej nie chciałbym go przekraczać.

kolega niedawno zestawił HK 3770 ze JBL studio 280 i jest wniebowzięty :). Plusem takiego rozwiązania jest dostęp do funkcji sieciowych, to absolutnie konieczny warunek dla współczesnego stereo, decydując się na wzmacniacz który sprzedaje Paweł, koniecznie trzeba by dodać jakiś strumieniowiec z DAC-em (np CA stream magic 6), Ale wtedy ciężko będzie zamknąć budżet w 4 tys.
Edit
Music Halla już nie ma w ofercie

Ostatnia edycja:

Krzych_R

New member
Tak, kolega pojechał na weekend :) , ale na szczęście już wrócił.
Dzięki za podpowiedzi Panowie. Zastanawiałem się nad Twoją propozycją krzysztofradio, ale tak jak pisze eddielublin chciałbym mieć sprzęt z dosyć dużą funkcjonalnością jeżeli chodzi o możliwości podłączenia źródeł dźwięku (USB, Bluetooth, ETH, itd.).
Bardzo mocno zastanawiam się nad tym Harmanem 3770 i doborem odpowiednich kolumn.
Mam kilka typów z tego co wyczytałem na tym forum, i trochę frustrujące jest to, że jak np. patrzę na kolumny JBL Studio 280 to różnica do 290 jest ok.200zł per kolumna, więc zaczynam się zastanawiać czy nie dołożyć :)
Moje typy kolumn to:
JBL Studio 280 (lub 290 - czy tutaj jest jakaś szczególna różnica?)
Klipsch RF-52 II
Monitor Audio BX6

Do góry