Pierwsze mieszkanie, pierwszy TV

StanleyIpkis

New member
Witam wszystkich serdecznie,
Jestem nowym użytkownikiem forum. Dodatkowo po raz pierwszy interesuję się zakupem TV. Niestety nie mam zielonego pojęcia na co zwrócić uwagę. Czytam forum ale po za calami i Hz... ehh szkoda gadać.

TV ma wisieć na ścianie w salonie. Odległość oglądania to około 5m. Mam zamiar korzystać z niego około 3-4h dziennie w weekendy trochę dłużej. Planuję oglądać na nim filmy, podłączyć laptop i konsolę.

Na tą chwilę i przejrzeniu kilku modeli i cen jestem zainteresowany dwoma modelami. Niestety nawet nie widzę by były między nimi większe różnice:

1. Philips 47PFS7509
2. Philips 47PFS7109

Czy możecie pomóc mi w wyborze?

Pozdrawiam

ibotto

Member
Z 5 (pięciu ?) metrów to 65 cali nie będzie zbyt wielkie, a do 47cali oglądanych z tej odległośc, to kup od razu lornetkę Zeiss 8x30 (bardzo poręczny model).

pantomima

Banned
Hey .coś Ci doradzę .
Nie sugeruj się namiarami kolegów z forum
Każdy z tu obecnych bd zachwalal markę ,model który sam posiada lub opierał wybór na zasadzie - wydaje mi się,bo widział jakiś tam model w sklepie i ten mu się akurat spodobał. To nie będą obiektywne oceny.
Swe pytanie skieruj do Kikiego . Gość praktycznie przetestował każdy tv jaki pojawił się na rynku . Dobierze tv do kwoty jaką chcesz przeznaczyć uwzględniając przy tym jak najlepszą jakość obrazu .
Ja w oparciu o Jego wiedzę kupiłem już dwa tv wskazane przez Niego i nie żałuję .
Zakupu dokonałem również u Kikiego . Dostałem zniżkę dzieki której zaoszczędziłem grosza
Pzdr

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Zgadzam się z @ibotto,czyli 47" z 5m będzie malutki.Jeżeli skusisz się na telewizję HD,gry HD,to nie zobaczysz sporo detali i smaczków z takiej odległości.
Jeżeli nie chcesz wydawać dużo kasy,to brałbym 55 lub 60 cali.Od 65" ceny robią się już odczuwalne...
Pomyślałbym również nad kupnem TV 4K.Większość ma skalery,które podnoszą rozdzielczość np. filmu FULL HD i ładniej to wygląda,nie mówiąc o prawdziwym 4K,które się niedługo pojawi.
TV 4K kosztują już praktycznie tyle samo co FULL HD :
Telewizory LED, LCD, plazmowe - zgodność z HD: 4K UHD - Ceny, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD

Zgadzam się również z pewnym stopniu z @pantomima i nie sugerowałbym się do końca opiniami (nawet kikiego). Musiałbym sam dany telewizor przetestować,aby go ewentualnie kupić...;)

murzyn997

New member
odległość od tv 5 metrów to naprawdę zastanowiłbym się nad czymś większym,55cali minimum.
No i firma Philips,mnie osobiście nie kojarzy się dobrze jak chodzi o tv,napewno bym nie kupił ponownie z tej firmy na tą chwilę,tym bardziej że opinie ludzi na temat tych modeli co podałeś wskazują na to że nadal występują problemy typu powolne działanie,zawieszanie sie itp.

Do góry