Philips PUS8102/12 problem z obrazem

MiG85

New member
Witam,

Od kilku miesięcy użytkuję w/w model tv. Próbowałem już różnych ustawień, ale nie mogę pozbyć się problemu.

Mianowicie podczas oglądania widać np, wokół poruszającej się postaci taki dziwny efekt wizualny - jakby to określić - taką rozlaną wodę.

Również w momencie ciemnych scen jeśli jest widoczna na dość dużym zbliżeniu twarz aktora to również czasem wygląda jakby była namalowana pastelami.

Dodatkowo wszędzie ta gdzie są jakieś napisy, np paski w wiadomościach lub na interfejsie od kablówki - na około napisów jest podobny efekt.

Efekty te nie występują zawsze, ale dość często.

Kablówkę mam z Vectry. Na starszym telewizorze nie było takich dziwadeł.

Czy to ma związek ze słabą jakością programów HD czy może jest coś źle ustawione w tv lub może jakiś inny - głębszy problem ?

Może ktoś się spotkał z czymś takim?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Może być wiele przyczyn.
To jest od początku , czy pojawiło się teraz ?
A z Youtube na programach jest podobnie , czy tylko z Vectry ?
Jak masz podłączony telewizor do tunera , czym ?

MiG85

New member
Próbowałem włączać i wyłączać "ulepszacze". Wydaje mi się, że przy wyłączonych efekt ten nie występuje tak często lub w mniejszym stopniu jednak pojawia się

Efekt występuje to od początku.
Dotyczy on głównie momentów użytkowania Vecrty. Jeśli chodzi o YouTube oglądam bardzo rzadko ale czasem puszczam muzykę i jakieś teledyski z Youtube i nie widziałem takiego efektu chociaż różnie tam z jakością i może po prostu nie zauważyłem. Często natomiast oglądam coś na Netflix i tam ten problem nie występuje, a przynajmniej nie rzucił mi się w oczy.

Dekoder Vectry mam podłączony do tv kablem HDMI - nie wiem co to za kabel dokładnie. Znalazłem jakiś i podłączyłem. Jest na nim tylko napisane HIGH SPEED HDMI CABLE WITH ETHERNET. Nic więcej

Mam jeszcze jeden kabel HDMI i na nim jest napisane to samo i dodatkowo HQ Standard, function,10.2Gbps/340Mhz

brodacz

Active member
Bez reklam
Spokojnie, mam to samo w 7101 na innej kablówce. To co odpisujesz to artefakty MPEG. Niestety procesor w tych tv nie wyrabia z obróbką słabego sygnału z kablówek i świruje. Najbardziej rzuca się to w oczy podczas oglądania skoków narciarskich. Przed i za skoczkiem widzimy jak wchodzi w nadprzestrzeń... To problem z szybko przesuwającym się tłem. Czekam na telewizory z serii xxx5 by sprawdzić czy trzecia generacja procesora lepiej sobie radzi.

Do góry