PHILIPS 9664h- JVC DV1 - SONY Z

piteremiter

New member
Bardzo proszę o pomoc w wyborze. W przyszłym tygodniu musze dokonac zakupu więc pora najwayższa na decyzję. Zalezy mi bardzo na opinii Kikiego który pomagał mi juz przy poprzednim zakupie wiec moze i teraz okaże miłosierdzie :D
Warunki w jakich oglądam to :
- odległość od ekranu ok 3-3,5 m
- pokój na stronę południową (raczej ciemny)
- przeważnie tv oglądam wieczorem i w nocy
- sygnał z kablówki aster (cześć kanałów w hd)
- zalezy mi głównie na jakości obrazu z kablówki, opcje internetowe nie są tu priorytetem
- byłoby fajnie gdyby tv nie był specjkalnie gruby i ciężki bo ma zawisnąć na ścianie
- przedział cenowy tak do 7,5-8 tyś
Modele które jak na razie wytypowałem w drodze selekcji to :
1. mój faworyt philips pfl9664h
2. jvc dv1
3. sony z serii z
W tej chwili oglądam świat na plażmie panasa th42pv80 z której jestem zupełnie zadowolony. W opcjach rezerwowych rozważam równiez samsunga 50b850 lub pionka 5090 ale to trochę wyzszy przedział cenowy więc potrzeba mocnych argumentów że warto na nie wydać więcej kasy przy moich potrzebach.
Proszę pomózcie :lol:

piteremiter

New member
Czy nikt nie ma żadnych propozycji lub uwag ??
Prosze o wasze rady .... czas juz sie kończy a zalezy mi żeby podejść do sprawy rozsądnie i przeanalizować wszselkie opcje. Kiki pomozesz ??

ddarekk

New member
piteremiter napisał:
Czy nikt nie ma żadnych propozycji lub uwag ??
Prosze o wasze rady .... czas juz sie kończy a zalezy mi żeby podejść do sprawy rozsądnie i przeanalizować wszselkie opcje. Kiki pomozesz ??

Jak piszesz do Kikiego to nie miej pretensji że nikt sie nie odzywa.

piteremiter

New member
Ok, może zle się wyraziłem. Zależało mi na szybkiej informacji od wszystkich osób użytkujących ten tv lub mających okazje z nim obcować. Wszystkie dostępne materiały porównacze przeczytałem i liczyłem na jakies uwagi praktyczne. Tak czy siak dzięki za dobre chęci. Znalazły się osoby które pomogły (wielkie dzięki SDman i koledzy z wątku) a tv jutro ląduje u nie w domu :)
Obiecuje podzielić sie wrażeniami jak juz troche go potestuje.
Pzdr

chrup

New member
Dokładnie tych samych faworytów mam...
I też nie jestem zdecydowany.
Oglądałem w sklepie z5500 i p9664 - i raczej skłaniam się do Sony. Obraz SD mi bardziej pasuje, jest mniej "sztuczny" mz - może to kwestia wszystkich"poprawiaczy...? Sony też miało wszystko powłączane, ale obraz był jednak bardziej naturalny - moim zdaniem oczywiście. W testach, które są podlinkowane Sony dostało się za clouding, ale to problem mz trochę przejaskrawiony - obecnie oglądam W4500, który ten problem ma rzeczywiście, ale jest to widoczne tylko na ekranie bez sygnału, przy dowolnym obrazie, nawet ciemnym cloudingu nie widać, przynajmniej ja (ani nikt z pozostałych oglądających...) go nie widzi.
DV1 jest ogólnie chwalony, poza tym 1000 zeta tańszy, ale nie miałem okazji go dokładniej obejrzeć.
Prawdopodobnie zamówię prezentację, tylko jeszcze poczekam, aż cena p9704 spadnie do rozsądnego poziomu - wtedy wyląduje w faworytach:)

Ostatnia edycja:

piteremiter

New member
jaskol napisał:

Jaskol wielkie dzięki za linki - pouczające.
Przejście na lcd wyszło trochę jakby niechcący. Planowałem zmienic tv na większy. Ponieważ zona groziła rozwodem obiecałem że na jakiś czas się uspokoje ze sprzętem więc należało kupic cos optymalnego. Sam wiesz że czego się nie dotknie zawsze cos jest nie tak : samsung 50 b850 niby fajny ale dzwięk słaby i stylistyka średnia, pionek 5090 fajny ale cena okazała (szczególnie jak doliczymy głośniki i podstawę) , panasonic niby fajne modele ale ... cos im brakuje. Zacząłem więc analizowac led, technologia przyszłości, oszczędna w zużycie energii i mająca zapewnić super obraz przy małej głębokości (opcja wieszania na ścianie). Niestety okazało sie że cała szacowna seria led samsunga ma fatalny dzwięk i obraz na analogu pozostawia bardzo wiele do życzenia. Równiez sharp ledowy rozczarował mnie obrazem w czasie prób ze zwykłym sygnałem. Oczywiście super rozwiązaniem byłoby nowe cudeńko philipsa 9704 ale cena za sprzęt jest na razie nie do przyjęcia. Tak oto został mi lcd. Chciałem żeby był zarówno ładny designersko jak i oferował najlepsze cechy z lcd i plasmy. Wydaje mi sie że 9664 H właśnie mi to zapewni. Zarówno obraz jak i dzwiek zrobił na mnie duze wrażenie. Stylistyka jest extra + ambilight traktowany przez wielu jako zbedny dodatek ... ale tylko do momentu jak sami spróbują, potem ciężko się bez tego obejść. Nie ukrywam że argumentem była tez bardzo dobra moim zdaniem cena w euro rtv agd - za 47 cali 6900 pln + opcje rat 10-30 x 0%.

Do góry