Philips 7404 32'' - problem z formatowaniem...

Martin___

New member
Witam

Mam problem z autoformatowaniem obrazu w Philipsie 7404 32'' podłączonym do dekodera SD (Pace) od Cyfry+ (zwyczajnie przez SCART).

Obraz jest formatowany zupełnie chaotycznie, bez ładu i składu. Nie potrafię wyczaić żadnej logiki w tym. Np. opcja "format 16:9" potrafi przyciąć obraz z Canal+, a "super zoom" niczego nie powiększa.

Przede wszystkim nie rozumiem dlaczego w instrukcji jest mowa o opcjach, których u mnie nie ma: w menu Automatyczne formatowanie (dostępnym przy ustawieniu formatowania na auto) są do wyboru tylko 2 opcje:
- automatycznie dopasuj obraz (to sprawia, że obraz jest zawsze rozciągany na pełny ekran)
- auto zoom (to niby ma pozostawiać obraz oryginalny, ale nie zawsze działa jak należy).

Brakuje tu kilku opcji o których mowa w instrukcji, np: 4:3, obraz nieskalowany i jeszcze jakiejś (nie pamiętam teraz).

Soft jest najnowszy.

Pytanie zasadnicze - czy da się jakoś ten TV ustawić tak, żeby obraz 16:9 wyświetlał normalnie, a obraz 4:3 z zachowanymi proporcjami (czarnymi paskami po bokach)?
U mnie zawsze jest coś nie tak: albo obraz przycięty (logo stacji znika), albo 4:3 rozciągnięte nienaturalnie... Albo znów grafika z dekodera obcięta, gdy się chce sprawdzić jaki program leci i jaki będzie następny.

Czasem, gdy już wydawało mi się, że wszystko jest OK, przełączam na HBO i nagle się okazuje, że obcina coś nie tak. Albo znów na TVP1 się gubi. Z godzinę nad tym siedziałem i nijak dojść do ładu nie potrafię.
Nie rozumiem też dlaczego TV czasem zmienia format tak wolno, tzn. dopiero po np. 30sek. wyświetlania danego kanału? Przełączam np. na HBO i obraz jest pomniejszony (z każdej strony przycięty) i dopiero po kilkunastu (kilkudziesięciu) sekundach się rozciąga na prawidłowe 16:9.

Aha - w ustawieniach dekodera można wybrać format podłączonego TV. Do wyboru jest: 16:9 i 4:3. Ani jedno ani drugie ustawienie nie rozwiązuje problemu, ale przy 16:9 jest chyba trochę lepiej.

Jestem trochę rozczarowany tym TV (albo dekoderem?) - w końcu oglądanie rozciągniętych głów zbyt rozsądne (ani przyjemne) nie jest...

Dzięki za ew. pomoc.

Ostatnia edycja:

jery--

New member
Bez reklam
Za dużo Ci tu nie pomogę, ale z tego co wiem to opcja 'nieskalowany' działa tylko z HDMI przy rozdzielczości 1080.
A formatu 4:3 w tegorocznych modelach Philipsa nie ma (nie wiem jak w tym modelu konkretnie) co jest sporym zaskoczeniem:shock:.
Radziłbym Ci zmienić dekoder Cyfry na HD (warto skoro masz już taki TV). Ja mam PVR Cyfry i skaluję obraz bezpośrednio z niego (4:3 - 14:9 - 16:9 - szeroki). W TV nic nie ruszam.
Też lubię oryginalny format. Żadnego rozciągania i przycinania obrazu.

Pozdrawiam

tomek242

New member
Wydaje mi się, że to wina twojego dekodera i niedopracowanego jego softu. Jak miałem Cyfre i dekoder Golden Interstar, to nie miałem żadnych problemów, teraz jak mam N-recorder, to zaczęły mi się problemy, i autoformatowanie tv nie działa tak jak powinno działać.

Martin___

New member
Dekoder mam SD, bo w drugim pokoju jest plazma Panasonic 42'' i do niej podpięty dekoder HD. I tam z tego co zauważyłem problem autoformatowania nie występuje - tzn. reklamy na TVN lecą w "okienku", ale poza tym jest raczej OK (jeszcze to poobserwuję).

A w tym Philipsie i dekoderze SD, formatuje jak chce bez ładu i składu (potrafi obciąć logo kanału (górę) po 30-60sek. oglądania kanału, itp).
Pozostaje chyba ustawienie na sztywno "szeroki ekran" czy czegoś w tym rodzaju, skoro na automacie tak głupieje. I oglądanie szerokich głów.

Martin___

New member
A właśnie, o jednej rzeczy zapomniałem... I to jest chyba główny problem.
Może ktoś będzie wiedział.

Ten TV nie wiedzieć czemu nie zapamiętuje mi ustawień odnośnie formatu ekranu... Tzn, wybieram "Auto zoom", żeby nie rozciągał obrazu, wyłączam TV, włączam i jest wybrane "Auto dopasowanie"... czyli rozciąganie.

Dlaczego?...
Gdy jest wybrane "Auto zoom", to jest jeszcze nieźle, bo przynajmniej TVP1, TVP2 wyświetlane są dobrze. Niestety jednak nie zapamiętuje tego ustawienia...

Ostatnia edycja:

mechuu

New member
ja mam ciekawszy problem z autoformatowaniem.
W moim 42pfl7404 dziala ono tylko jakis czas.
Dajmy na to ogladam jakis program sd z n-ki - formatowanie po chwili od wlaczenia programu dziala. Tak jest do kilku przelaczen kanalow na n-ce.
W pewnym momencie po przelaczeniu kanalu formatowanie nie dziala lub rozszerza obraz na 0.5 sek i z powrotem zweza.
Serwis twierdzi ze tv jest sprawny tylko oprogramowanie niedomaga - czekalem juz 3 mis. na aktualizacje ale nowe wersje nic nie daja.

Do góry