Philips 70 PSU 7304 czy TCL 65 C 815 ?

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Nadchodzi czas wyboru telewizora

Jak zwykle problem z wyborem :)
Mam zagrozdkę pomiędzy Philips 70 PSU 7304 , TCL 65 C 815

Nie używam konsoli , nie oglądam sportu . Zależy mi na najlepszej jakości obrazu w Netflix i Atmos poprzez HDMI do amplitunera.

Czy aktualizacje w obu producentach są częste i łatwe ? TCL robi , to tylko przez pendraiwa ?
Jak z gwarancją ?

Który wybrać , pomocy !!!!

Michup

New member
Trudny wybór ale miałem ten sam... Najlepiej pewnie będzie pójść do sklepu i obejrzeć sprzęt. I trochę "pomacać".
Mam 70PUS7304 i tu mogę pisać z "autopsji" , do TCLa się przymierzałem i mam info raczej z forum i ulotek. Nie widziałem tego TV na żywo.
Dlatego opinia może być trochę subiektywna (trudno być niezadowolonym jeśli TV się nie odesłało).
Legenda:
- to dla mnie minus oczywisty
+ plus, wiadomo
-/+ cecha dla mnie obojętna, jest jak jest

TCL 65C815
+WCG
+QLED
+Jasność 500cd
+100Hz (uwaga mniejsze mają 50/60Hz)
-/+ podświetlenie krawędziowe
+ obraz generalnie powinien być lepszy od Phila, lepszy HDR (większa jasność), soft jest ważny i tu nie wiem - wsparcie dla ruchu, dynamika kontrastu itd itd (test @Kiki by się przydał)
+Ma wszystko co potrzebne - Andek 9, DolbyVision, HDR+
+ soundbar, dźwięk lepszy od Phila
- mniejszy od 5" od Phila (to jest spory kawałek ekranu wbrew pozorom)
- soft "młody", są różne problemy zgłaszane na forum, nie wiem jak z potrzebnymi apkami
- cena, za 65" ponad 4K, za większy jest 75" to już 7k - idziemy w kosmos za TV jak dla mnie...
-/+ aktualizacje są dość często, z tego co widać najnowsze rozprowadzane tu na forum (trochę słabo)

Phil 70PUS7304:
+ jest duży, 70" robi robotę
+ ma wszystkie potrzebne bajery, Android 9, HDRy,
+ soft działa b. płynnie, przełączanie kanałów , działania w aplikacjach itp wszystko OK, przez miesiąc zaliczyłem 2 samo-restarty przy dość intensywnej zabawie; soft oceniam jako dość dojrzały choć widziałem tutaj opinie, że wymaga jeszcze dopracowania w zakresie przetwarzania obrazu
+/- aktualizacje softu są średnio co 2-3mce
- brak WCG
+ ambilight , jest bajer, fajnie to działa i to jest duży plus
-/+ matryca 50/60Hz
+ podświetlenie "direct LED" + za tym jakaś forma wygaszania (nie wiem dokładnie jak to działa)
+ obraz po kalibracji OK. kolory są oddawane właściwie bez przerysowania, inne parametry obrazu Ok, jasność trzeba ograniczyć do 45% ze wzgl. na clouding.
-/+ matryca coś pośredniego między matem i błyszczącą, mi to nie przeszkadza ale przy świetle padającym na wprost widać odbicia. Może to przeszkadzać jeśli ktoś ma okna za plecami.
- zdarza się problem z zapisem na kartę SD/USB z programu TV, zmiana karty nie pomogła
+ cena, zawsze za drogo i chyba powinien być "minus", ale za 3,2k udało mi się kupić przyzwoity TV w wielkim rozmiarze. To jest trochę argument koronny w porównaniu do TCLa. Gdybym mógł kupić powiedzmy za 4 - 4,5k 70" TCL to pewnie bym się zastanawiał.
- serwis, nie testowałem i mam nadzieję że nie będę, opinie są tragiczne.

Także polecam polować na Phila w dobrej cenie, albo poczekać na test TCL i może spadek ceny (już słychać o promkach na c7). Jeszcze opcja 3 - dołożyć 2k+ do nieco bardziej markowo-dojrzałego Sony XF/XG, który w sumie też nie jest bez wad

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Dziękuję serdecznie za wylanie kawy na ławę :)

Nie chcę wydawać dodatkowo 2k , bo to jest tylko telewizor . Najprawdopodobniej wszystkie wytrzymają max 5 lat .

A , jak HDR w Philips ? Jest zauważalny ?

Michup

New member
Ciężko powiedzieć. Obraz w Dolby Vision albo HDR przełącza się w dedykowany tryb i jest po prostu dobry. Dynamika jest lepsza niż w SDR. Nie można wyłączyć trybu HDR więc wrażenie subiektywne.
W teorii przy 350cd HDR powinien być widoczny i przy budżetowych tv warto go mieć.

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
No , to wezmę C815 za miesiąc lub dwa :)
Może w tym czasie będą jakieś aktualizacje na tą płynność :) i więcej opini pozytywnych.

Wszystkie TCL mają problemy z płynnością ?
Czy da się , to "wyleczyć" poprzez aktualizacje ?

Do góry