Philips 5507 czy Panasonic st50

tom__86

New member
Proszę o pomoc w wyborze TV:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 3,5x5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? pokój jest północno-zachodni, 3 okna z czego jedno największe od zachodu (TV będzie stał do niego prostopadle), słońce bezpośrednio na TV padać nie będzie
7.Jaki masz obecnie telewizor ? obecnie brak (od 7 lat wystarcza mi monitor notebooka ;) ), wcześniej crt 25''
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? jakość obrazu, w drugiej kolejności możliwość odczytu z zewnętrzenego dysku filmów w popularnych formatach, na koniec multimedia: DLNA, smart tv
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? na początek naziemna cyfrowa, potem być może jakaś kablówka cyfrowa
10.Jakie urządzenia ? na początek nic, potem jakieś kino domowe, w dalszej przyszłości może dedykowane media center
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? w tygodniu pewnie 3-4, w weekendy może 8
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? zdroworozsądkowo - matową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, programy informacyjne
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? chętnie będę korzystał z smart tv, przeglądarka pewnie bardzo okazyjnie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? nie
17.Preferencje co do wielkości ? 40 max 42 (wg odległości to powinno być min 46 ale na to nie ma warunków)
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? nic;)
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w dzień mało głównie wieczorem, ale w lipcu to jeszcze 20 jest dzień ;)
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? najlepiej mniej niż 3000 max 3500
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? fajnie jakby miał, ale da się przeżyć bez

Pod uwagę brałem toshiba 40tl933, philips 40pfl5507, sony 40ex650, panasonic 42st50.
Długo faworytem był philips ale trochę dużo zamieszania jest wokół niego. Problem z dzwiękiem DTS, polskimi napisami, słaby smart. można to zniwelować dobrym blurayem samsunga lub sony (albo nawet tanią mantą), ale po co?
Moje wymagania (jakość, odtwarzanie po USB, bogate smart tv) spełnia plazma panasonica ale mam obawy co do plazmy w tym pokoju. Bo jest tu generalnie jasno: dużo okien, jasne ściany, rolety które nie mają funkcji mocno zacieniającej. Czy może się nie przejmować?

Co z tego wybrać? Może jeszcze coś innego...

enceladus

Banned
Weż cokolwiek byle nie tego Philipsa ! Sam go mam, także szczerze cię przestrzegam. Multimedialnie to jest dno jakieś tak samo zresztą jak i oprogramowanie tego TV. Ciągle się coś zawiesza. Niewygodnie rozmieszczone przyciski na pilocie.
Obsługa tego TV to istna katorga :x

Karpaj

New member
Bez reklam
W budżecie zmieścił byś się np. z Sonym HX750, który spełni w sumie wszystkie Twoje wymagania. Ew. zawsze jest możliwość wziąć Sharpa lub Toshibę, gdzie smart tv jest dość ubogie, i dokupić blu ray od Sonego lub Samsunga - i tak wyjdzie wtedy taniej niż u konkurencji :)

tom__86

New member
enceladus napisał:
Weż cokolwiek byle nie tego Philipsa
Już sobie go jednak odpuściłem. Nie doczytałem do końca tematu o nim na forum (mimo szczerych zamiarów) ale trochę dużo tych zarzutów wobec stabilności softu i smart tv. A myślę, że po moich przyzwyczajeniach z czasu gdy komputer był centrum rozrywki w domu to smart tv będzie pewnie te przyzwyczajenia po części kontynuować. A jakoś nie chce mi się czekać aż philips wypuści jakieś znaczące update'y, a takie pewnie będą do czasu wypuszczenia kolejnego w miarę popularnego modelu niskobudżetowego - stawiam że maksymalnie rok a wtedy raczej nie zdążą z fixami większości bugów. A przeglądałem forum supportu philipsa i jest tego dużo.

Wczoraj wieczorem wybrałem się do MM obejrzeć st50. No i pozbyłem się obaw. Jasność plazmy jak dla mnie nie odbiega od LED (przy trybie sklepowym) no chyba że postawi się je obok siebie. Natomiast jakość obrazu na st50 jest dla mnie w bezkonkurencyjna.

Jak wróciłem:
Karpaj napisał:
W budżecie zmieścił byś się np. z Sonym HX750
Faktycznie przeoczyłem ten model w poszukiwaniach. Multimedialnie powinien mnie zaspokoić;)
Czyli wracam do punktu wyjścia...

Czy hx750 czyta MKV? Bo wg instrukcji raczej nie.
Czy clouding występuje często na sony?

tom__86

New member
To tak apropos panasonica. Wczoraj mi kolo z MM powiedział, że okulary do 3d nie trzeba kupować koniecznie panasonicowe. Zamienniki też będą działać. Przez zamienniki rozumiem oczywiście inne markowe nie wiem sony, samsung.
Czy to prawda?
Jak takie okulary się komunikują z TV?
Jak z odczytem z pendrive? Wg. manuala powinien większość mi znanych formatów obsłużyć. A czy użytkownicy st50 zauważyli jakieś specyficzne przypadki?

Czy są gdzieś dostępne changelogi softu dla tych modeli? Przy philipsie dokopałem się do czegoś takiego...

Karpaj

New member
Bez reklam
Okulary Toshiby działają także przy TV panasonica.

Z tego co testowałem - panasonic czyta wszystko, oprócz polskich napisów z txt, ale z srt już problemów nie było.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Panasonic czyta txt. A okulary nowej generacji każdej firma działają wystarczy je sparować.

Do góry