Philips 49PUS7181/12 - problem z polskimi znakami w napisach

tomash1900

New member
Witam,
Ostatnio kupiłem telewizor Philips PUS7181, model na 2016 rok, UHD.
Mam problem z napisami polskimi, gdy odtwarzam filmy z dysku zewnętrznego.
Problem polega na tym, że litery z polskim znaczkami "ą, ś, ć" itp., wyświetlają się albo jak jakieś dziwne krzaczki litery, bądź są znakami zapytania.

Jeżeli chodzi o ustawienia to próbowałem, ustawić w opcjach telewizora zarówno "europę środkową" oraz różne kodowania, zmieniałem z unicode, do utf - 8 i inne, nic nie pomagało.
Dodam, że napisy, które odtwarzałem były w formacie srt, z kodowaniem ANSI.
Gdy próbowałem używać napisów srt. z kodowaniem utf - 8 lub unicode, telewizor, w ogóle ich nie wyświetlał.
Korzystałem z "napi -projekt"

Jedyne napisy jakie widzi telewizor to srt. z kodowaniem ansi, jednak wtedy, zawsze nie ma polskich znaków, nieważne czy zmienię region bądź kodowanie w telewizorze.

Nie wiem czy to wina programu do napisów, czy może ustawień telewizora, czy może dysku, w każdym razie nie mogę sobie z tym poradzić.

Bardzo prosiłbym o jakąś pomoc, bo telewizor w tej cenie powinien być w stanie poprawnie wyświetlać polskie napisy.

rafcio76r

New member
Bez reklam
Zainstaluj sobie inny player np. Kodi, MXplayer. W końcu TV ma androida, więc są ku temu możliwości. Szkoda, że Panasy DX750 nie mają takiej możliwości, bo player systemowy jest w nich tragicznie słaby i pozostaje tylko dokupienie zewnętrznego playera.

Guzioo_PL

Member
Bez reklam
Witam,
Ostatnio kupiłem telewizor Philips PUS7181, model na 2016 rok, UHD.
Mam problem z napisami polskimi, gdy odtwarzam filmy z dysku zewnętrznego.
Problem polega na tym, że litery z polskim znaczkami "ą, ś, ć" itp., wyświetlają się albo jak jakieś dziwne krzaczki litery, bądź są znakami zapytania.

Jeżeli chodzi o ustawienia to próbowałem, ustawić w opcjach telewizora zarówno "europę środkową" oraz różne kodowania, zmieniałem z unicode, do utf - 8 i inne, nic nie pomagało.
Dodam, że napisy, które odtwarzałem były w formacie srt, z kodowaniem ANSI.
Gdy próbowałem używać napisów srt. z kodowaniem utf - 8 lub unicode, telewizor, w ogóle ich nie wyświetlał.
Korzystałem z "napi -projekt"

Jedyne napisy jakie widzi telewizor to srt. z kodowaniem ansi, jednak wtedy, zawsze nie ma polskich znaków, nieważne czy zmienię region bądź kodowanie w telewizorze.

Nie wiem czy to wina programu do napisów, czy może ustawień telewizora, czy może dysku, w każdym razie nie mogę sobie z tym poradzić.

Bardzo prosiłbym o jakąś pomoc, bo telewizor w tej cenie powinien być w stanie poprawnie wyświetlać polskie napisy.
Możesz załączyć napisy? Sprawdze u siebie na 7101 i dam znać :)

tomash1900

New member
Zainstaluj sobie inny player np. Kodi, MXplayer. W końcu TV ma androida, więc są ku temu możliwości. Szkoda, że Panasy DX750 nie mają takiej możliwości, bo player systemowy jest w nich tragicznie słaby i pozostaje tylko dokupienie zewnętrznego playera.
spróbowałem korzystać z mx playera na tv, i super wtedy napisy czyta, problem polega na tym, że na mx playerze, obraz wygląda gorzej, bo tam nie upscaluje wideo i nie poprawia go (chyba), w każdym razie tam odtwarzane pliki wyglądają gorzej.
Na moim poprzednim samsungu z 2012 roku napisy wyświetlają się prawidłowo, a tu philips 4 lata później, dwa razy droższy od samsunga i dupa, krzaczki zamiast polskich liter.

tomash1900

New member
Udało mi się wreszcie ustawić napisy tak aby działały na TV.
Muszę przyznać jednak, że telewizor Philips PUS7181 jest dość wybredny, ponieważ przyjmuje napisy tylko w jednym rozszerzeniu, formacie i kodowaniu, każdy inaczej przygotowany plik napisu prawdopodobnie nie będzie działał.

Tak więc, aby napisy działaniu przy dotwarzaniu filmu lub serialu z TV muszą być:
- zapisane w rozszerzeniu srt.
- ściągnięte/zapisane w formacie SubRip (srt)
(format i rozszerzenie do dwie różne rzeczy)
- mieć kodowanie UTF - 8 - tylko takie działa

Tak przygotowane napisy powinny działać na telewizorze Philipsa

Dzięki za pomoc, mam nadzieje, że komuś przyda się ta informacja.

radoskur

New member
Ja posiadam model 55PUS7101 - jest najnowsze firmware, poaktualizowane wszelkie apki androidowe wbudowane w TV jednakże problem z napisami występuje. Próbowałem przez napiprojekt jak i napisy24.pl - napisy *.srt UTF-8 i niestety polskiej czcionki brak. Te same filmy odtwarzam w Hi-media Q10Pro, Smart TV Sony czy komputerze - idzie wszystko ok z naszą czcionką a w Philipsie niestety krzaki. Jest na to jakiś sposób?

Do góry