Philips 42PFL4007 czy Toshiba 40RL933 ewentualnie coś innego do 2k?

mikoon

New member
Witam

Chciałbym kupić telewizor do 2 000 zł. Przeglądając forum spodobały mi się dwa telewizory Philips 42PFL4007 i Toshiba 40RL933. Bardziej skłaniałby się ku Philipsowi tylko nie wiem czy warto poczekać aż ten telewizor stanieje czy już teraz kupować Toshibę?

Zależy mi m.in. na Smart TV (głównie YouTube, ipla, TVNplayer) Wiem, że w Toshibie jeszcze nie ma ipla, TVNplayer ale czytałem tu na forum, że w IV kwartale roku ma się pojawić aktualizacja oprogramowania dodająca m.in. iplę, iplex, tvn player. Natomiast nie wiem jak to wygląda w Philipsie.

A może jest jeszcze jakiś telewizor wart uwagi w tej cenie?

Poniżej zamieszczam odpowiedzi na pytania czego oczekuje od telewizora:

1. Odległość od ekranu? ok. 3 m;
2. Jak słońce świeci w pokoju? Od zachodniej strony (telewizor będzie po lewej stronie okna);
3. Jak duży jest pokój? 3,6m x 4m;
4. Preferowana technologia? LED (głównie zależy mi na w miarę niskim poborze prądu);
5. Jaki masz obecnie telewizor? 21" CRT Deawoo;
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, seriale, rzadziej wyścigi samochodowe;
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem? 15% w dzień, 85% wieczorem;
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Przyćmione światło;
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Wydaje mi się, że ostry chociaż nie wiem jaki to jest łagodny;
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Bardziej matowa, może też być błyszcząca z antyrefleksem;
11. Preferowana wielkość telewizora? 37"- 42";
12. Preferowana marka? Brak;
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Pilotów które trzeba precyzyjnie kierować w stronę telewizora aby nim "sterować" i gdy telewizor bardzo długo się załącza;
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Odtwarzacz DVD, dekoder cyfrowej telewizji, może kiedyś jakaś konsola do gier.
15. Ile % do telewizji, a ile % do innych urządzeń? Telewizji ok. 80%, internetu ok. 15% (YouTube, ipla, TVNplayer, iplex...), DVD ok. 5%;
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Również z katów bocznych;
17. Czy ważne jest wifi? Tak, ale może być to WiFi Ready. Istnieje też możliwość podłączenia kabla;
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Tak;
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Tak, głównie YouTube, ipla, TVNplayer, iplex. Fajnie gdyby można było przeglądać np. nk.pl;
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? Tak;
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Dobrze gdyby miał ale nie jest to konieczne;
22. Ma mieć 3D? Niekoniecznie;
23. Ma mieć slot na karty SD? Może mieć ale nie jest to nie zbędę;
24. Ma mieć tuner DVB-S? Raczej nie;
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? [HDMI] - DVD, dekoder TV kablowej, kiedyś konsole do gier, [USB] - pendrive, HDD [DVI/D-Sub] - notebooka (ale nie jest to konieczne);
26. Jaki masz sygnał? SD - cyfrowa telewizja kablowa;
27. Ile programów HD? 12;
28. Ma stać czy wisieć? Wisieć w rogu pokoju;
29. Rozdzielczość? Full HD;
30. DVB-T? Tak;
31. Na czym najbardziej Ci zależy? Na ładny obrazie i możliwości oglądania YouTube, ipla, TVNplayer;
32. Ile osób ogląda? Przeważnie 1-2, bardzo rzadko 4.
33. Jaka klasa cenowa? Maksymalnie 2 000 zł.

pozdrawiam
Grzegorz

mikoon

New member
Dziękuje za odpowiedzi i propozycje. Prawdopodobnie kupię polecany Philips 40PFL5007 jeśli mi się uda znaleźć ten TV w odpowiedniej cenie.

pozdrawiam
Grzegorz

ichris

New member
mikoon, lepiej poczytaj też inne portale i nie koncentruj się tylko na tym tutaj ;) Bo ten portal ma charakter bardziej marketingowo-sprzedażowy ;)

Do góry