Philips 20pf4121/58 - Podłączanie telefonu komórkowego do TV

Peyrac

New member
Witam, mam nadzieje, że temat rozpoczynam w dobrym miejscu. Mój problem jest następujący:

Próbuję podłączyć do tego modelu TV (Philips 20pf4121/58) telefon komórkowy marki SONY Xperia SP w celu wyświetlenia zawartości ekranu telefonu na ekranie telewizora. Telefon posiada opcję przesyłu tego co dzieje się na ekranie poprzez kabel MHL, który posiadam. Według instrukcji TV poprzez wejście "DVI-I In" oraz "DVI-I Audio In" można przesłać obraz oraz dźwięk z urządzeń peryferyjnych "Amplitunera/innych HD".
Konstrukcja okablowania wygląda następująco:

Telefon > Adapter MHL > Kabel HDMI(wtyk)-HDMI(wtyk) > Przejściówka HDMI(żeński)-DVI-I(Męski) > TV

Wiem, że w ten sposób, poprzez gniazdo DVI-I mogę przesłać tylko obraz. Do przesyłu dźwięku potrzebny byłby jeszcze kabel "Jack 3.5 (wtyk)-Jack 3.5 (wtyk)", gdzie jeden koniec należałoby wpiąć do telefonu a drugi w gniazdo "DVI-I Audio In" w telewizorze. Niestety póki co nie posiadam takiego kabla.

Po podpięciu wszystkiego według ww schematu okablowania i przełączeniu w TV na "Źródło HD", obraz z telefonu nie jest wyświetlany na ekranie TV i nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Dodam, że w momencie podłączenia wszystkich kabli, telefon przechodzi w "tryb" MHL, czyli otrzymuje on informacje, że został podłączony do telewizora i reaguje na to. Moje pytanie więc brzmi dlaczego telewizor nie wyświetla obrazu na ekranie?
Jedynym z moich pomysłów w tej sprawie jest to, że telewizor nie odtwarza obrazu ponieważ nie ma doprowadzonej równocześnie ścieżki dźwiękowej. W tym wypadku będzie to brak wpiętego ww. kabla "Jack 3.5 (wtyk)-Jack 3.5(wtyk)" do przesyłu dźwięku z telefonu. Czy jest to możliwe? Czy jest to może wina zbyt wielu "przejściówek"? A może po prostu TV jest już za stary na "MHL" z telefonu?

Z góry dziekuję za pomoc w tej sprawie oraz rozwianiu moich wątpliwości.

Pozdrawiam
Peyrac

Do góry