Pearl czy Klipsh?

exciter555

New member
Witam wszystkich. Panowie mam problem , chcialbym dokupic kolumny do mojego wzmacniacza - Pioneer a656. Zastanawiam sie ktore by byly lepsze, Klipsch f1 czy Pylon Pearl 25? Slucham heavy metalu. Preferuje szybki kontrolowany bas , czytelne wysokie. Pokoj 12m2. Troche malo , ale te podlogowe nie sa za duze wiec mysle ze beda ok. Co poradzicie? Kwota tak do 1500 pln. Preferowalbym nowe. Niestety nie mam mozliwosci odsluchu.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Klipsch przy metalu się sprawdza. Bas jest mocny i szybki. Wysokie tony wyraźne trochę ostre. W skrócie można powiedzieć, że grają skrajami pasm.

Opcja 2 to kolumny podstawkowe: np. Paradigm Mini Monitor v.7, JBL Studio 230.

Ostatnia edycja:

exciter555

New member
Znalazlem tez melodika bl 30 za 1500 pln, tylko nie wiem czy basu nie bedzie za malo. Te paradigmy fajne ale musialbym podstawki dokupic a to juz przewyzsza moj budzet niestety.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
W BL30 na pewno basu nie braknie. Szczególnie w 12m2. Bas w nich jest miękki i mocny, a wysokie łagodniejsze. Mnie takie brzmienie bardziej pasuje niż Klipsch.

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Wiele może zmienić sama elektronika ale rify, werbel itp na klipsch brzmią rzeczywiście super ale jak już to bardziej polecałbym RF-42 II.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
F1 są takie sobie, wydaje mi się, że BL30 to półka wyżej i zestawiać należałoby je z RFami polecanymi przez Rafę.
Osobiście do ostrej muzyki bardziej podchodzą mi tzw. wyrównane kolumny jak Dali, Monitor Audio, BA, Focal czy Melodiki ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Monitor Audio się nie nadają do takiej muzyki ze względu na bas .Jest po prostu za słaby ,po drugie nie ma tego charakterystycznego "mięsa " ,po trzecie w "natłoku muzyki" nie radzą sobie z rozdzielczością.Im szybsza jest muzyka tym szybciej się gubią .Gdyby postawić MA obok JBL i obie kolumny by miały podobne wymiary, to można powiedzieć że w kwestii basu (jego rozciągnięcia) oraz mocy Monitor Audio jeszcze nie zaczęły grać

Żywiołem MA jest muzyka wokalna ,poważna ,instrumentalna i małe składy w tym repertuarze to jeden z najlepszych wyborów

exciter555

New member
Dziekuje panowie za podpowiedzi. Zaczynam coraz bardziej zastanawiac sie nad Paradigm monitor mini v7 (najwyzej pozniej bym dokupil podstawki), lecz melodika bl 30 i klipsch f1 rowniez rozwazam. Za duzo wyboru do 1500 pln to nie ma jesli chodzi o nowe niestety, w cenie do 2500 juz lepszy wybor , no ale wiadmo zawsze te fundusze. Zauwazylem dobra aukcje , co prawda uzywane ale nie jakies 20 letnie - klipsch f2. Jak myslicie Panowie czy duzo sie roznia dzwiekiem od f1? czy nie za duze do metrazu 12m2 by byly? Najgorsze co by moglo byc to dudniacy bas.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Paradigm to dobry kierunek jeżeli chodzi o rock/metal .Używane też mogą być jeżeli nie były katowane to będzie OK .Jeżeli masz obawy o dudniący bas to rzeczywiście w przypadku większych kolumn może się tak stać zwłaszcza że Klipch to dynamicznie i mocno grające kolumny

Wracając jeszcze na moment do głównego tematu postu .Monitor Audio mają bliżej do Pylon Audio niż do Klipch .Głowna różnica dotyczy wysokich tonów w przypadku MA będą bardziej rozdzielcze i "napowietrzone",co powoduje , że MA bardziej sugestywnie budują efekty przestrzenne

exciter555

New member
Wracając jeszcze na moment do głównego tematu postu .Monitor Audio mają bliżej do Pylon Audio niż do Klipch .Głowna różnica dotyczy wysokich tonów w przypadku MA będą bardziej rozdzielcze i "napowietrzone",co powoduje , że MA bardziej sugestywnie budują efekty przestrzenne

Dzieki za porownanie, wiele dla mnie to wyjasnia. W takim razie Pylon Pearl nadaje sie bardziej do spokojniejszej muzyki niz do metalu.

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Paradigm to dobry kierunek jeżeli chodzi o rock/metal .Używane też mogą być jeżeli nie były katowane to będzie OK .Jeżeli masz obawy o dudniący bas to rzeczywiście w przypadku większych kolumn może się tak stać zwłaszcza że Klipch to dynamicznie i mocno grające kolumny

Trzymając się ogólnie panujących opinii o markach to Paradigm najbardziej grają basem i jest on dość luźny...oczywiście wiele zależy od modelu ale..

exciter555

New member
Panowie, czysto informacyjne bo nigdzie nie moge sie doszukac informacji. Czy seria Klipsh Icon (model kf) to sa natepcy Serii Synergy (model f) ?. Jak byscie mieli do wyboru Klipsch f2 czy Klipsch kf-26 to co byscie wybrali?

Ktos sluchal moze z was Wharfadale Diamond 230? tez malo informacji o nich w necie. Ciekawe jak sie maja do Wharfadale DIamond 10.5.

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Przecież w tej cenie kupisz wyższy model RF-52 II
Zupełnie inaczej grają, tytanowa kopułka zamiast aluminiowej. Solidniejsze cięższe skrzynki. To modele półka wyżej.

Nie mówiąc o tym że są najnowsze, zastępujące reference II
Klipsch Reference Premiere Rp-250F

Ostatnia edycja:

sihborx

Member
Przecież w tej cenie kupisz wyższy model RF-52 II
Zupełnie inaczej grają, tytanowa kopułka zamiast aluminiowej. Solidniejsze cięższe skrzynki. To modele półka wyżej.

Klipsch Reference Premiere Rp-250F

Zdecydowanie popieram. Mimo, żę synergy miło wspominam ale zdecydowanie seria RF wprowadza nas w inny wymiar. Inna jakoś, inne granie.8)

exciter555

New member
Dziekuje za podpowiedzi.
Na serei RF nie stac mnie niestety , a uzywek dobrych nie widze.

Mam okazje kupic za bardzo dobra cene wedlug mnie Klipsch Kf-26 ( (na gwarancji roczne za 1600 pln, stan idealny). Podejrzewam ,ze jest to jak gdyby troche ulepszona wersja Synergy f2/f20. No i tak sie zastanawiam. Zapewne w porownaniu do Pylon Pearl 25 (nowe 1500 pln) by bylo chyba lepiej. Jak pisalem wczensiej zalezy mi na dobrze kontrolowanym basie aby podwojna stopa sie nie zlewala oraz dzwiecznych wysokich. Jak myslicie warto za te klipsche tyle dac?

Szkoda , ze nie mam mozliwosci odlsuchu, by nie bylo problemu. Jednak z tego co czytam to Klipsche charakteryzuja sie niby dobrym basem, jest go bardzo duzo itp. Natomiast z filmow np na you tube z tego co slysze wszystkie te Klipsche graja bardzo jasno , basu prawie wogole nie slychac. Nie wiem czy to takie nagrania slabe , czy faktycznie one maja taka charakterystyke?

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
Wiesz co z tymi wysokimi w tej serii Klipsch to musisz posłuchać, bo może być różnie ;-)
Są raczej ostre i wyraziste a nie dźwięczne ;-)

Do góry