PC share manager a włączanie napisą/lektora w filmach mkv

rafal92909

New member
Witam od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem telewizora Samsung LE46C550. Korzystam z funkcji all share i pc samsung share manager i odtwarzam filmy w formacie mkv z dysku twardego w moim komputerze. Wszystko działa bardzo ładnie. Jak odtwarzam te filmy na komputerze to mogę bez problemu wybrac czy mają być z lektorem polskim czy oryginalna ścieżka dźwiękowa + napisy. Na telewizorze nie potrafię tego zmienić czy jest jakiś sposób aby wybrać sobie czy ma lecieć lektor czy napisy?

mam ten sam problem, niestety z poziomu tv nie jestem wstanie tego opanować i koniec końców używam program mkvmerge GUI za pomocą którego usuwam z pliku mkv zbędne ścieżki dźwiękowe oraz napisy pozostawiając to co mnie interesuje, niestety jest to trochę kiepskie rozwiązanie, zważywszy, że jeśli masz kino domowe najlepszy dźwięk masz w dts - oryginalną ścieżkę (najczęściej anglojęzyczną) i do tego napisy, a wiadomo nieraz się nie chce czytać i wtedy przydałaby się ścieżka dźwiękowa polskojęzyczna...

Ostatnia edycja:

rafal92909

New member
a dasz mi jakas drobna instrukcje co zmieniasz w tym programie mkvmerge GUI bo ja zmieniam ustawienia zeby inna sciezka dzwiekowa byla jako domyslna i po tym w ogole nie chce mi tv odtworzyc tego pliku

mover2002

New member
Niestety jeżeli odtwarzasz film przez sieć z kompa to nie jesteś w stanie wyłączyć lektora ( zmienić ścieżki audio ). Jedynym skutecznym sposobem jest Odtwarzanie przez USB wtedy możesz zmieniać audio bez problemu w opcjach po naciśnięciu TOOLS w czasie oglądania filmu

rafal92909

New member
ok dzieki a wiesz moze jaki dysk twardy zewnetrzny bylby odczytywany przez ten tv? bo czytalem ze nie wszystkie dyski sa widziane przez tv i zastanawiam sie wlasnie nad kupnem jakiegos

mover2002, dzięki za taka informację - dobrze wiedzieć. Nie bawiłem się zmianą ścieżek dźwiękowych przez usb, bo wszystkie filmy jakie mam udostępniam przez sieć, ale swoją drogą trochę kiszka z tym.

mover2002

New member
mi też to trochę przeszkadza ale jakoś da się przyzwyczaić. Dysk zewnętrzny mam WD 3,5 1 T i wszystko działa dobrze, mój kuzyn używa dysk 2,5 i ma czasem problemy z zasilaniem dysku po przez USB - wystarczy najmniejszy skok napięcia a film się wyłączy. Większe dyski z własnym zasilaniem nie mają tego problemu :)

rafal92909

New member
ok thx a wiecie moze jak to jest z napisami? bo przez przycisk tools da sie zmienic ten jezyk tak jak napisaliście, ale nie da się włączyć napisów wbudowanych w film. trzeba mieć w osobnym pliku tylko wtedy nie czyta polskich znaków. da się jakoś włączyć wbudowane napisy przez pilota? albo da się coś zrobić aby tv czytał polskie napisy?

mover2002

New member
ok thx a wiecie moze jak to jest z napisami? bo przez przycisk tools da sie zmienic ten jezyk tak jak napisaliście, ale nie da się włączyć napisów wbudowanych w film. trzeba mieć w osobnym pliku tylko wtedy nie czyta polskich znaków. da się jakoś włączyć wbudowane napisy przez pilota? albo da się coś zrobić aby tv czytał polskie napisy?

Jeżeli napisy są wbudowane ( wstawione ) w film to nic nie da się z nimi zrobić z poziomu telewizora - będą lecieć cały czas. Jeżeli masz napisy w osobnym pliku txt lub srt to musisz pamiętać aby były w tym samym folderze co film i nazywały się tak samo jak film. I muszą być w odpowiednim formacie, jeżeli się nie mylę to czas odtwarzania musi być w " [ ] " jeżeli telewizor nie widzi napisów to wpisz w gogle " program do przerabiania napisów na srt"

rafal92909

New member
Jeżeli napisy są wbudowane ( wstawione ) w film to nic nie da się z nimi zrobić z poziomu telewizora - będą lecieć cały czas.

no ja nie mam napisów jakby nałożonych bezpośrednio na obraz tylko są jako opcja do wybrania w pliku mkv (tak samo jak do wybrania jest scieżka dźwiękowa tak samo napisy są do wybrania albo brak napisów). I tak jak ktoś już pisał da się zniemiać ścieżkę dźwiękową z poziomu tv jeśli mamy coś na pendrivie. A czy napisy też da się jakoś tak włączać bo nie mogę nigdzie znaleść opcji czy muszę mieć w osobnym pliku?

rafal92909

New member
ok dowiedzialem się już z innego forum żeby tv obsługiwał polskie znaki trzeba wejść podczas oglądania filmu z napisami z pilota w tools -> ustawienia napisów -> kodowanie i zmienić kodowanie na europa środkowa i wszystko działa.

Nurtuje mnie jeszcze tylko jedno pytanie. A mianowicie jak włączyć napisy które są dodane w pliku mkv tak samo jak nieraz jest dodane kilka ścieżki audio i powiedzieliście mi jak je zmieniać to jak mam dodane kilka języków napisów lub możliwość wyłączenia napisów jak je zmieniać:?:

Do góry