PC -> LCD poprzez wejście scart

miloszek

New member
Mam połączenie przez s-video + Jack -> Scart. TV to Sony 32 cale V4000.
Karta prastara - Geforce fx 5500 -> Ekran ustawiony na klona. Wszystko niby gra. jednak przydzielana rozdzielczość dla TV to 1024x768.
Dlaczego nie 1366x768.? Może poleci ktoś jakieś konkretne stery do tej karty?
A może jest inna przyczyna? I czy jest możliwość ustawienia tego jakoś?
Poza tym gdy ustawiam w sterach Nvidia KLON i jako podstawowy ekran TV film leci tylko na TV a w kompie czarny ekran odtwarzacza. Czy tak powinno być? Bo z tego co czytałem to klon powinien dawać to samo na jednym i drugim ekranie. :roll:

Druga sprawa to co sądzicie o połączeniu przez s-video -> SCART ? Czy to dobra koncepcja? Dodam, że połączenie to jest mi potrzebne tylko do oglądania filmów z komputera na większym ekranie.
pozdrawiam

Henryk55

New member
Nie wiem dlaczego zależy Ci aby mieć jednocześnie obraz na monitorze i na TV. Po prostu potraktuj TV jak wielki 32 calowy monitor i podłącz go przez D-SUB (vga). Dla tego soniaka wyciśniesz wtedy 1280x768.
Nie znam Twojej karty ale taką rozdziałkę powinna chyba obsłużyć. A jeśli ma DVI to polecam przejściówkę do HDMI.
Jazda przez S-video > SCART to potężna strata na jakości obrazu.

miloszek

New member
Witam. Dziękuję za odpowiedź.
Nie zależy mi na tym aby mieć to samo na obu ekranach ;) Ogólnie mam tu i tu to samo. Tylko w momencie gdy włączam film to wyświetla go tylko na jednym z ekranów. Chciałbym tylko wiedzieć czy tak właśnie powinno to działać ?
Czy jakość po kablu s-video jest gorsza tylko w przypadku oglądania materiałów HD ? (mój komp ich nie ciągnie;))
Gdy oglądam zwykłe DVD lub DiVx-y to nie widzę większej różnicy między obrazem na monitorze a na tv. Warto do takich celów kupować dodatkowo kabel VGA?

I jeszcze jedno... Czy to przez rodzaj połączenia nie mogę uzyskać choćby 1280x768 o którym pisze Henryk ? (moja starodawna grafka obsługuje taką rozdziałkę) Nie mam możliwości ustawienia dla telewizora wyższej niż 1024x768. Rozumiem że w moim TV drugiej cyferki nie przeskoczę ;) ale skąd te 1024 ?

Henryk55

New member
Uporządkujmy trochę temat.
S-video zaprojektowano do analogowego przesyłania sygnału telewizyjnego o standardowej rozdzielczości, więc 480i (NTSC) lub 576i (PAL) nie przeskoczysz.
S-video nie obsługuje rozdzielczości HD. Nawet jeśli ustawiasz 1024x768 to (jak sądzę) karta na wyjściu s-video daje sygnał strawny dla każdego telewizorka czyli max. 576x720.
A że nie widzisz różnicy? Sprawdź jaka jest rozdzielczość Twoich divixów i wszystko będzie jasne.

W googlach znalazłem karty Geforce fx 5500 ze złączem DVI. Czy masz takie w swojej karcie?
Jeśli tak, to z przejścówką możesz uzyskać 1360x768 - jeśli oczywiście Twoja karta ma możliwość obsłużenia takiej rozdziałki (jak pisałem nie znam tej karty).

A co do klona to gdy swojego laptopa podłączam do TV (przez VGA, bo nie mam w nim DVI) to przy klonie mam na obu displayach to samo.

miloszek

New member
Dziękuję Koledze bardzo za uporządkowanie moich wiadomości :)
Zdaje sobie oczywiście sprawę z ograniczeń filmów divx - są w różnych rozdziałkach.

Nie wiedziałem natomiast że karta na wyjściu s-video daje max. 576x720. Mimo że niby ustawiam 1024x768.

Moja karta posiada DVI. Będę więc musiał zakupić kabel DVI -> HDMI. Ale dlaczego z przejściówką? Bo widzę że są do kupienia takie kabelki.
No cóż szkoda że wydałem 50 zł na kabel s-video - scart. :(
pozdrawiam
Milosz

Henryk55

New member
Oczywiście jeśli planujesz kabelek DVI>HDMI przejściówka jest niepotrzebna. Stosuje się ją gdy ktoś ma już kabel HDMI-HDMI (założyłem, że taki już posiadasz i dlatego pisałem o przejściówce).
A jak wygląda u Ciebie (przez s-video) pulpit z ikonkami, czcionki w edytorze? Wszystko jest ostre i wyraźne?

miloszek

New member
OK. Rozumiem.:)
Kabelka HDMI nie wziąłem bo i nie bardzo wiedziałem jak będzie z tym połączeniem TV-PC (nie miałem doświadczeń w tej materii a sprzedawcy w sklepach to wiedzą tylko, że ponoć można połączyć ;) trudno)
Kupię gdy będę miał kompa, który uciągnie HD ;) ten (P2,66 1,5RAMifx5500) nie daje rady mimo wszelkich kombinacji z forum odnośnie kodeków i ustawień. :(

Wyraźne i ostre czcionki to chyba byłoby za dużo powiedziane ;) Jest efekt takiej mgiełki na całości ekranu -> z samą czcionką chyba nie ma tragedii. Nie mam jednak porównania z innego typu połączeniami a także nie bawiłem się zbytnio ustawieniami NVidia.
Powiem tak - -> poczytać jakiś temat na forum da radę ale gdybym miał przy tym pracować to już chyba nie bardzo.

Chciałem zrobić Ci zdjęcie ale dysponuję obecnie tylko tylko telefonem (Omnia-nie słynie z dobrej jakości zdjęć) I oglądając takie zdjęcia trzeba by jeszcze wziąć poprawkę na jakość zdjęć.

Henryk55

New member
Jeśli obraz jest zamglony i niezbyt wyraźny to s-video na pewno nie puszcza tych 1024x768.
Dla tej matrycy 768 w pionie to rozdzielczość natywna i gdyby rzeczywiście tyle dostawała to obraz powinien być ostry (+ dwa czarne pasy po bokach, bo 1024x768 odpowiada formatowi 4:3).

Jeśli chodzi o divixy to od biedy można leciec w takiej konfiguracji jaką masz. Na przyszłość polecałbym jednak ten kabel DVI>HDMI:
1.obraz będzie ostry i stabilny, oczy nie będą się męczyć
2. wykorzystasz całą powierzchnię matrycy
Zacznij od zaktualizowania sterowników i upewnij sie że masz wsparcie HDTV dla tej karty, by niepotrzebnie nie wydać pieniędzy.

miloszek

New member
Witam. Podczas naszej dyskusji popróbowałem kilka różnych sterów. I chyba mam optymalne.
Na razie faktycznie zadowolę się tym połączeniem, bo służy w praktyce tylko do filmów, które najczęściej mam w formacie Divix.
Jak będę zmieniał kompa i w końcu pobawię się moimi materiałami nagranymi kamerą HDto zaopatrzę się w porządny kabel :D
Dzięki za podpowiedzi. pozdrawiam
Milosz

ivf

New member
ja jednak radziłbym Ci wydać przynajmniej te 20zł na nowy kabel (jeśli nie za długi). nawet jeśli tylko oglądasz filmy, zobaczysz różnicę choćby w nasyceniu kolorów.. jeśli dużo oglądasz tych filmów to na 100% będziesz zadowolony nawet jeśli wydasz 50zł na ten kabel ;)

Do góry