PC + Amplituner + Plazma

Leszczu32

New member
Witam niedawno kupiłem Plazmowy tv Panasonic smartviera TX-P50UT50E. Chce poprzez kabel HDMI podłączyć do niego mój PC aby oglądać filmy oraz grać lecz zamierzam również złożyć do niego zestaw kina domowego i tutaj rodzi się moje pytanie czy i jak da się podłączyć amplituner do tv tak aby dźwięk filmów i gier odtwarzanych na PC był przestrzenny? Jeśli tak to jaki amplituner (najlepiej niedrogi ale dobry) polecacie?
PS. czy 6 kanałowy amplituner będzie działał z dwoma kolumnami? (narzazie tylko na tyle zestawu dźwiękowego mnie stać :/ )
z góry dziękuje

pangoral

New member
możesz kupić ampli 7.1 i podłączyć 2 kolumny nie ma problemu, podłączasz dowolną liczbę kolumn oczywiście przednie i surr parami
z kompa to już inna bajka
np. ja mam lapka HP 8730w i kartą Readeon z HDMI niby zgoda ze standardem HDCP, ale do mojego Harmana AVR 365 podłączyć nie mogę - podłączyłem lapka do TV, a dzwięk z TV optycznym do ampli bez starty jakości (wcześniej miałem Marantza 1501 i bez problemu łączyłem kompa bezpośrednio) niestety w obu przypadkach dźwięku przestrzennego nie uzyskuje :( ale są karty które to umożliwiają

poleciłbym tego Marantza nr 1501 nie mogę złego słowa powiedzieć
niektóre karty dźwiękowe mają w gnieździe głośnikowy minjack ukryte złącze optyczne
http://www.spdif.pl/kabel-jack-optyczny-tosl_6109.jpg

Ostatnia edycja:
Do góry