Paradigm 9v5 jaki wzmacniacz?

lololo1982

New member
Witam jak temacie w najbliższym czasie chce złożyć sobie nowy zestaw stereo z kolumnami Paradigm 9v5 tylko nie wiem jaki wzmacniacz dobrze z nimi zagra? Łącznie na zestaw będę mógł przeznaczyć 4500 zł. Wiem że najlepszy był by odsłuch ale w najbliższym czasie niemam takiej mozliwosci... Więc zwracam się z proźbą o waszą pomoc.:)

don111

Banned
no właśnie odsłuch, inaczej ryzykujesz te 4,5 tys. że czyjeś gusta nie pokryją się z Twoimi...

z nowych sprzętów ja bym obstawiał takie coś...
Roksan Candy / Naim 5i-2
+ tańszy CD innej firmy

Advance MAP 305 II + tańszy MCD 200

Cambridge 740a + 640c/540c (jeśli lubisz lżejsze, bardziej szczegółowe i przestrzenne brzmienie)

lololo1982

New member
don111 napisał:
no właśnie odsłuch, inaczej ryzykujesz te 4,5 tys. że czyjeś gusta nie pokryją się z Twoimi...

Na odsłuch będę mógł pojechać ale za jakiś czas:) wiadomo ze każdy ma inny gust.

Do blackninja:

Słyszałem ze te kolumny grają inaczej i narzucając swój styl... miałem okazje posłuchać ich chwile w MM na wzmacniaczu Denona PMA 700 o ile dobrze pamietam lecz sprzedawca mowil ze ten wzmacniacz nie bardzo pasuje do charakteru tych kolumn... A co masz na myśli pisząc "że 9v5 to jest TO?":)

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
O dążeniu do dobrego brzmienia opowie właściciel. Są trudno ustawne, dłuuuuugo się wygrzewają i lubią waty. don111 popraw mnie jak coś pokręciłem. Co nie oznacza, że nie mogą się podobać. Mi przypadają do gustu ale słucham w sporym sklepie.

don111

Banned
to prawda ale zakładam że kolega ma odpowiednie warunki lokalowe ;)

co do tej ceny 4,5 tys. to chodziło o samą elektronikę czy z kolumnami już ? bo jeśli to drugie to sorry, ale troche przesadziłem z tymi propozycjami :p

lololo1982

New member
Nie moglem szybciej odp. :) jeśli chodzi o budżet to mam 4,5k na wszystko, CD (HK 740) mam jeszcze ze starego zestawu i na razie będzie musiało wystarczyć :) pokój mam 19m2 mało umeblowany... Właśnie czytałem że potrzebują dobrego wzmacniacza :D ale myślę ze z HK 980, Azurem 740 powinny dać rade czytałem ze jeszcze dobrze się komponują z wzmacniaczami Nad'a tylko nie jestem pewny ich basu jedni twierdza ze jest miękki i nisko schodzący a inni ze krotki i szybki... A bardzo mi zależy żeby bass schodził nisko i był miękki Jeszcze się zastanawiałem nad Missionami M35 i Yamaha NS 555/777 ponoć tez maja świetny bass...

Ostatnia edycja:

don111

Banned
jeśli chodzi o bas to na pewno jest szybki i mocny
a z jego miękkością to nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo bas jest zróżnicowany - w zależności od nagrania - jak ma być miękki to jest miękki (stopa perkusji) albo w muzyce R'N'B' a jak jest twarde dudnienie w jakimś techno to będzie właśnie twarde dudnienie... ale generalnie to coś po środku miekkość-twardość.... są jednak kolumny które zawsze dają miękki jednostajny bas, ale to chyba niezbyt dobrze :)
aha od pomieszczenia jednak najwięcej zależy - jak masz 19m i w dodatku słabo wytłumiony (dywan, zasłony, nie gołe ściany) to o miękkim basie raczej można zapomnieć z obojętnie jakimi kolumnami
no i generalnie 19m to troche mało, chyba że pokój jest wysoki
ja radziłbym spróbować z Monitor Audio BR6, grają bardzo podobnie w całym paśmie (tylko łagodniejsza góra) i są równie mocne, no i przede wszystkim są bardzo ustawne - w 19m spokojnie zagrają, Paradigmy niekoniecznie
Mission m35i mają dobry bas ale poza tym to sporo gorsze kolumny od w/w

lololo1982

New member
Hmmm:D czyli z tego co wywnioskowałem Paradigm 9v5 będą za duże na mój pokój a co z mniejszym modelem 7v5?? I nie wspomniałeś nic o Yamaha NS 555.

A w pokoju mam gruby dywan cos ala futro;P firany zaslony, wersalka, komoda i biurko pokój nie jest wysoki bo o ile się niemyle to ma 2.50cm

A o Missionach M35 to własnie słyszałem ze poza przesadnym basem nic więcej specjalnego nie oferuja...

don111

Banned
czyli z tą akustyką pokoju nie tak źle ;)
na jakiś odsłuch się wybierasz ?

7v5 mają już mocno utwardzony bas...Yamahy NS 555 to przykład takiej kolumny z fajnym basem takim jaki lubisz ale to także półka niżej brzmieniowo...

spróbuj może odsłuchać coś takiego
NAD c325/ HK 980
Paradigm 9v5 / Monitor Audio BR6 / Magnat Quantum 605 / Elac FS 68

te kolumny prezentują dosyć podobny, dynamiczny charakter brzmienia, w swoich cenach warte uwagi

lololo1982

New member
Mam zamiar się wybrać na odsłuch do Lubina(Salon Fusic) bo bliżej chyba nie mam żadnego salonu audio z dużym wyborem sprzętu ;) Muszę sie skontaktować najpierw z nimi czy maja ten sprzęt :D

Czyli 7v5 odpada, a te kolumny NS 555 (bardzo ładnie wygladają przynajmniej jak by byly o klase wyżej, a jednak też musi sie jakoś prezentowac) i tak jak już będę na odsłuchu to przesłucham :) Magantów to tylko sluchałem monitorów 1000 ale to inna półka cenowa więc nie ma co porównywać :p A jeśli chodzi o Monitor Audio BR6 to chyba będą przekraczać moj budzet bo z tego co sie orientuje to ich cena oscyluje koło 3500~ a wtedy zostanie mi tylko 1000 na wzmacniacz ale posłuchamy zobaczymy na allegro jest bardzo ciekawa oferta Paradigm 9v5 za 2200zl nowy z tym ze jedna jest lekko uszkodzona na naroznikui na jednym boku ale wcale sie to niezuca w oczy a jednak dużo mozna oszczedzic:) Aco do Elac FS 68 to w ich ofercie niewdze zadnych kolumn z tej firmy, ale bedzie trzeba pojezdzic poszukac:) jak juz mam wydac tyle pieniedzy to chce wiedziec ze dokonałęm dobrego wyboru :D

don111

Banned
te NS 555 niebrzydkie, to taka imitacja lakieru fortepianowego, ale grają średnio poza świetnym basikiem... jeśli już to spróbuj je z jasno grającym wzmacniaczem, ale pewnie w salonie będą wiedzieć ;)
co do tych cen to u Blackninja nowe 9v5 są niewiele droższe od tych obitych z allegro, MA BR6 tak samo ma dużo taniej, starczy na wzmacniacz :)

lololo1982

New member
Najlepiej będzie jak pojadę na odsłuch i wtedy się wszystko wyjaśni :D

Jeśli mówisz że można kopic po bardziej atrakcyjnej cenie to tez z przyjemnością posłucham tych BR6 :)

>>Blackninja gdzie mogę zobaczyć twoje oferty kolumn??

lololo1982

New member
Ok napisze za około tydzień bo na weekend jadę na odsłuch więc do usłyszenia. Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry