Ponieważ nie ma żadnego odzewu, postanowiłem samodzielnie sprawdzić i porównać kilka plazm ze sobą. I tak w MM Poznań Franowo można porównać naprawdę kilka modeli : ponieważ tutaj mowa jest o Pana vs Sami, to skupiłem sie tylko na nich.
Na ścianie wiszą w niedużej odległości od siebie 42PA60 i 42C7S, troche dalej Q7H (czyli w zasadzie C7H w innej obudwie). Porównywałem obrazy z sat (Eurosport, SAT1 i TP3).
a. Najbardziej "miękki" obraz Q7H, najbardziej sztuczny C7S, najbardziej naturalny PA60.
b. największa dokładność obrazu (na trawie ME w LA) PA60, potem Q7H i dalej C7S (w tych dwóch ostatnich zlewają się w masę zielonej breji)
c. najjaśniejszy obraz - znowu taka sama kolejność. (samsungi mają jakby delikatną mgłę przed właściwym obrazem)
d. czerń i szczegóły w czerni - znowu to samo (samsungi zlewają czerń w jedną masę - widok na marynarce w prążki)
e. szczegóły ławek na trybunach - znowu to samo. (wszystkie trzy mają wyraźne załamania linii poprzecznych, ale Pana jakby mniej)
f. ilośc możliwych regulacji - bezwzględnie samsungi przez Panasonikiem
g. wygląd - dla mnie Samsungi są bezkonkurencyjne -ale sprawa indywidualna.
h. minimalna odległość bezstratna i tym razem bazapelacyjnie Q7H, C7S i dalej PA60. Dla samsungów nawet 1.0-2m to jest żaden problem. Dla Panasa min 2-2.5, bliżej wyraźna pikseloza.
Krótko - jestem trochę zawiedziony Samsungami, i jeśli PV60 gra lepiej od PA60 to nie jest dziwna jego popularność, zwłaszcza w tej cenie.
I na koniec - w niedużej odległości od tych obserwowanych trzech - stoi Sharp 32GA9E. Mimo mojej niechęci do LCD uważam, że jest to najlepszy panel jaki widziałem do tej pory - w każdej z ww "kategorii" był nr 1 BEZAPELACYJNIE. Nawt czerń, zero smużenia, szczegóły, kolory, kontrast, ... wszystko !!. A stoi tego tam trochę (i mój faworyt Toshiba 37WL66 i JVCS40 i JVCM37 i inne Sharpy GD8, P70)
pzdr