Panasonic TX-L42ET5B czy Panasonic TX-L42E6B ?

suchy1983

New member
witam!

Mam pytanie odnośnie tych dwóch modeli ktory wybrać ?
Cel głownie ps 3 więc chodzi mi o Input Lag
mam mozliwosc kupienia w tej samej cenie :)

Riv11

New member
Bez reklam
witam!

Mam pytanie odnośnie tych dwóch modeli ktory wybrać ?
Cel głownie ps 3 więc chodzi mi o Input Lag
mam mozliwosc kupienia w tej samej cenie :)

Seria ET 5 jest o niebo lepsza od serii E. Generalnie każdy parametd w ET jest lepszy od E . Do tego co preferujesz weź też pod uwgę, że E 6 to matryca VA 50 Hz i skanowanie tylnego podświetlenia w technologii BLB ( i to zaledwizaledwie 100 Hz, lepiej było nawet w popdzedniej serii E5, bo był 150 Hz w technologii BLS i matryca IPS), a w Et 5, masz 100 klatek na sekundę, z ststerowaniem podświetlenia z podziałem na obszary matrycę IPS i do tego skanownie już w technologi BLS ( i to 300 Hz). W ps 3 to przekłada się na sporą różnicę. Natomiast, jeżel chodzi o sam lnput Lag, to panele ET 5 są IPS, więc praktycznie nie wykazują opóźnienia. Jeżeli chodzi o sam input lag, to po prostu bierz matrycę IPS ( na pewno efekt input lag wystąpi i przy TFT jak i przy TN), natomiast Et 6 to panele VA, więc input też odczujesz. Myślę, że tu nie ma jakiejś wiekszej filozofii, po prostu do ps3 bierz IPS, a więc ET5.

adrian66

Member
Z ta wyższością wszystkich parametrów to nieprawda,a jest zgoła odwrotnie.E6E cechuje się większym kontrastem i intensywniejszą czernią (lepsza nawet niz S-PVA!) w porównaniu z ET5.Jeśli chodzi o input lag to się zgadzam.

adrian66

Member
Pozwolę sobie przytoczyć dwa wątki z wspomnianego wyżej testu.

Poziom czerni.MVA panel LCD rozmieszczone na Panasonic TX-L42E6B naprawdę zrobić cuda na jego wydajność black poziomu. Po kalibracji, nagraliśmy dla telewizora samodzielnej poziom czerni (tj. przy użyciu ANSI wzór szachownicy) na 0,0268 cd / m 2, niezwykle imponująca figura, która jest poza zasięgiem IPS typu paneli, które firma korzysta na swoich wyświetlaczach LED LCD w ciągu ostatnich kilku lat.
Wniosek

W przypadku nie mamy wystarczająco jasno w poprzednim tekście przeglądarki, Panasonic TX-L42E6B ma dwóch zdań, najlepszy opartej na wyświetlaczu LCD my widzieliśmy od firmy do tej pory. Połączenie głębokiej czerni urządzonych przez nowo pozyskanego VA panelu i przetwarzania wideo firmy Panasonic know-how oznacza przełomowy moment dla japońskiego producenta, umieszczając ją mocno na radarze jako poważnego pretendenta do Samsunga i Sony.
Przypominam Riv11 ze powyższe przytoczenia nie dotyczą et5.

.

Ostatnia edycja:

Riv11

New member
Bez reklam
Pozwolę sobie przytoczyć dwa wątki z wspomnianego wyżej testu.

Poziom czerni.MVA panel LCD rozmieszczone na Panasonic TX-L42E6B naprawdę zrobić cuda na jego wydajność black poziomu. Po kalibracji, nagraliśmy dla telewizora samodzielnej poziom czerni (tj. przy użyciu ANSI wzór szachownicy) na 0,0268 cd / m 2, niezwykle imponująca figura, która jest poza zasięgiem IPS typu paneli, które firma korzysta na swoich wyświetlaczach LED LCD w ciągu ostatnich kilku lat.
Wniosek

W przypadku nie mamy wystarczająco jasno w poprzednim tekście przeglądarki, Panasonic TX-L42E6B ma dwóch zdań, najlepszy opartej na wyświetlaczu LCD my widzieliśmy od firmy do tej pory. Połączenie głębokiej czerni urządzonych przez nowo pozyskanego VA panelu i przetwarzania wideo firmy Panasonic know-how oznacza przełomowy moment dla japońskiego producenta, umieszczając ją mocno na radarze jako poważnego pretendenta do Samsunga i Sony.
Przypominam Riv11 ze powyższe przytoczenia nie dotyczą et5.

I skąd wniosek, że jest on lepszy od ET 5?
Drugie pytanie, jakie są wnioski na tej stronie odnośnie ET 5?
I człowieku, widzę, że nie znasz angielskiego, ale błagam, nie wstawiaj tłumaczeń z translatora, bo to się mija z celem. Myślisz, że takie zdanie :" W przypadku nie mamy wystarczająco jasno w poprzednim tekście przeglądarki, Panasonic TX-L42E6B ma dwóch zdań, najlepszy opartej na wyświetlaczu LCD my widzieliśmy od firmy do tej pory. " Cokolwiek znaczy?
Jeszcze raz jak chcesz wierzyć, w takie cuda, że seria E choćby nieco przypomina serię ET to wierz, możesz nawet wierzyć, że jest lepszy od ET i EF.
Weź sobie znajdż stronę gdzie testowane są oba modele i porównaj sobie algorytmy.
Oczywiście zgodzę się, że E 6 jak piszesz :" umieszczając ją mocno na radarze jako poważnego pretendenta do Samsunga i Sony.", bez względu na to co to znaczy....

adrian66

Member
Nie spotkałem się jeszcze z profesjonalnym testem w którym nie krytykowano by czerni (0.10cd\m)i kontrastu ET5B.Natomiast poziom czerni E6B na poziomie 0.008cd\m.chyba wyjaśnia skąd te porównania do Sony i Samsung.Jeśli masz inne dane chętnie się z nimi zapoznam.

Riv11

New member
Bez reklam
Kolego, jeszcze raz nie znasz angielskiego. E6, według tego testu owszem ma poziom czerni 0,008 cd/m, ale tylko gdy jest cały ekran czarny, czyli nie ma obrazu, osiągnięto to poprzez całkowite wygasszenie ledów. Więc jeżeli chcesz oglądać tylko czarny ekran to prosze bardzo. Jednak w oglądanym obrazie czerń jest na poziomie 0,02. A jak się ogląda film gdy calkowicie czarny ekan ma poziom czerni 0,008 a zaraz w obrazie 0,02, to już pozostawiam ocenie każdego, bo tobie napewno dobrze. W ET 5 czy Et60 czerń jest na takim samym poziomie zarówno na jednolitym czarnym tle jak i w obrazie, co powoduje, że po pojawieniu się całego czarnego ekranu nie ma się wrażenia wyblakłej czerni.
Bo albo sie widzi różnice w czerni na poziomie 0,008 na jednolitym czrnym tle i 0,02 w obrazie i wtedy to przeszkadza, albo się nie widzi, ale wtedy ten parametr nie ma znaczenia.
A kontrast to jest ustalany na podstawie stosunku najjaśniejszej bieli, jaką dany ekran może odtworzyć, do najciemniejszej czerni. A jaki jest ten stosunek w E6?
I nie wiem czy jest porównywany do samsunga, wiem, że jest ,jak piszesz, na radarze, czego w ogóle nie rozumię.

adrian66

Member
Stary połoz karty na stół pokaz choć jedno poważne źródło w którym L42ET5B chwalony jest za kontrast i czerń,bo choć jest głęboka jak na panel IPS ,to w porównaniu z panelami Sony czy Samsunga wypada bladziutko.i nie trzeba znać angielskiego żeby to zrozumieć czytając te testy.TX-L42ET5B;Full Review-DigitalVersus. .televisioninfo.com/content/panasonic-tc-l42http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...tkJlnUT6XaHleoW67Ffa3vg&bvm=bv.45175338,d.bGE

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...tkJlnUT6XaHleoW67Ffa3vg&bvm=bv.45175338,d.bGE

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...tkJlnUT6XaHleoW67Ffa3vg&bvm=bv.45175338,d.bGE

Riv11

New member
Bez reklam
Jezeli jest zaletą, że telewizor ma czrń raz na poziomie 0,008 a raz na poziomie 0,02, to E 6 ma tą zaltę.
Może i nie trzeba znać angielskiego, ale wtedy wypisujesz takie glupoty, jak to, E 6 jest radarem samsunga czy na radarze, co najmniejszego sensu nie ma.
Chcesz test gdzie jest chwalony za czerń a proszę bardzo http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...-otwarty-cokolwiek-robimy-robimy-z-pasja.html
Po angielsku nie daję, bo znowu wyjdą ci radary i jeszcze jakieś inne cuda.
Nistety, nie ma co wierzyć w cuda, że telewizor za małe pieniądze będzie dorównywał droższym. Chyba, że tak interpretuje się testy jak to ty robisz.
I wychodzi, że zaletą jest brak jednolitego poziomu czerni w tv. Może wytłumaczysz, dlaczego to jest zaletą?
I zapewniam, cie, że E 6 nie jest żadnym radarem, to tylko wynik totalnego braku znajomości angielskiego w twoim tłumaczeniu.

adrian66

Member
Riv11 każdy ma inne zdanie,poglądy.Jeśli odpowiada ci obraz ET5B w porządku,szanuje to.Do mnie jakoś parametry i obraz nie przemawiają.Na szczęście jest z czego wybierać, każdy kupuje co mu odpowiada;).

Do góry