Panasonic TX-L39E6E vs TX-L37ET5E

Eric_PSA

New member
Witam, czy mial juz ktos stycznosc z modelem E6? Stoje przed dylematem zakupu tv, wybor padl na 37 cali ET5E, ale jak sie okazuje na moim lokalnym rynku jest nie do zdobycia, a to pewnie za sprawa rezygnacji Panasonica z 37 cali i nowej lini modelowe.
Podaje taka dziwna konfrontacje (model 2D vs 3D) poniewaz posiadanie 3D nie jest dla mnie wazne. Bardziej licza sie jakosc, tu zachwalane np matryce IPS, oraz rozmiar ;). Stwierdzilem ze obecne 32" sa troche za male, a 42" bylyby za duze jak na posiadane miejsce.
Czy warto zainwestowac w nowy model? Tymbardziej ze z malych ekranow Panas malo oferuje. Czy moze wyjdzie jeszcze bogatsza wersja ET6E?
Prosze o Wasza opinie...

Eric_PSA

New member
Czekam z niecierpliwoscia na test... TV zaczyna sie juz pojawiac w sprzedazy, chociaz na zywo jeszcze go nie widzialem. A moze byc dobra alternatywa dla ET5, dla tych co nie kreci posiadanie 3D.

Riv11

New member
Bez reklam
Witam, czy mial juz ktos stycznosc z modelem E6? Stoje przed dylematem zakupu tv, wybor padl na 37 cali ET5E, ale jak sie okazuje na moim lokalnym rynku jest nie do zdobycia, a to pewnie za sprawa rezygnacji Panasonica z 37 cali i nowej lini modelowe.
Podaje taka dziwna konfrontacje (model 2D vs 3D) poniewaz posiadanie 3D nie jest dla mnie wazne. Bardziej licza sie jakosc, tu zachwalane np matryce IPS, oraz rozmiar ;). Stwierdzilem ze obecne 32" sa troche za male, a 42" bylyby za duze jak na posiadane miejsce.
Czy warto zainwestowac w nowy model? Tymbardziej ze z malych ekranow Panas malo oferuje. Czy moze wyjdzie jeszcze bogatsza wersja ET6E?
Prosze o Wasza opinie...
ET5 to zdecydowanie lepszy model niż E6. Bez żadnych testów można stwierdzić, że E6 to następca E5, i to z nieco gorszymi parametrami (skanowanie tylnego podswietlenia spadło ze 150 Hz w E5 do 100 Hz w E6, mniej ma też wejść HDMI). Et5 to telewizory zdecydowanie wyższej klasy ( co za tym idzie i wyzszej jakości obrazu) niż E6 i E5. A co do ET6, to takiego modelu nie będzie. Następcą ET5 jest ET60, już jest dostępny.

Eric_PSA

New member
Problem tkwi w tym ze dostac 37" w E5/ET5 to problem. 32" za male a dla 42" brakuje juz miejsca. A 39" to tylko w nowych modelach Panasa, a ET60 zaczyna sie od 42".

Outsider30

New member
Ja w zeszłym tygodniu wymieniłem Sharpa 32LE244 na Panasonica 37E5E. Przy wymianie dopłaciłem 500 zł ale na moje oko było warto. Ekran o 5" wiekszy, obraz lepszy, prostsza konfiguracja, DLNA, 4 HDMI zamiast 2, 2 USB zamiast 1. Ogólnie jestem zadowolony. Wymiane robiłem w Avansie.

Eric_PSA

New member
No tak, ale E5 nie ma wifi, a po pierwsze - nie mam zamiaru ciagnac kabla do TV, a po drugie - dokupienie modulu wifi staje sie nie oplacalne, bo laczny koszt wzrasta do ceny ET5. Dlatego dobrym rozwiazaniem okazuje sie seria E6, bo gdzie indziej nie widze rozmiarow od 39" w dol.

maresik21

New member
ET5 to zdecydowanie lepszy model niż E6. Bez żadnych testów można stwierdzić, że E6 to następca E5, i to z nieco gorszymi parametrami (skanowanie tylnego podswietlenia spadło ze 150 Hz w E5 do 100 Hz w E6, mniej ma też wejść HDMI). Et5 to telewizory zdecydowanie wyższej klasy ( co za tym idzie i wyzszej jakości obrazu) niż E6 i E5. A co do ET6, to takiego modelu nie będzie. Następcą ET5 jest ET60, już jest dostępny.

Co do ilości złączy masz racje amigo jednak jesli chodzi o czestotliwosc odświerzania to e5 nie ma 150hz tylko 60, jego nastepca e6 ma 100hz wiec jest pod tym wzgledem lepszy. 150hz w opisie produktu to chwyt marketingowy i jest to czestotliwosc skanowania. Pozdrawiam

Riv11

New member
Bez reklam
Co do ilości złączy masz racje amigo jednak jesli chodzi o czestotliwosc odświerzania to e5 nie ma 150hz tylko 60, jego nastepca e6 ma 100hz wiec jest pod tym wzgledem lepszy. 150hz w opisie produktu to chwyt marketingowy i jest to czestotliwosc skanowania. Pozdrawiam

Jeszcze jeden, od chwytów marketingowych. Czy ty w ogóle przeczytałeś co ja napisałem?
Otoż napisałem: skanowanie tylnego podswietlenia spadło ze 150 Hz w E5 do 100 Hz w E6.
Gdzie ja niby piszę, że to częstotliwość odświeżania?
Amigo, częstotliwość skanowania, to nie żaden chwyt marketingowy tylko jeden z dość istotnych parametrów.
Podobnie jak techmologia skanowania, i tu ponownie E5 ma 150 Hz w technologii BLS, a E6 ma 100 Hz w technologii BLB.
A co do częstoliwiści odświeżania, to oba telewizory mają 50 Hz, skąd ty wziąłeś takie dane jak 60 Hz dla E5, w ogóle pierwszy raz widzę tak absurdalną częstotliwość odświeżania, i 100 dla E6? Bo te 100 Hz w E6 to raczej rwoje pobożne życzenie.
Ty chyba nie wiesz, za bardzo o czym piszesz.

Kiczaty

New member
Cześć czy też macie problem w TX-L39E6E z płynnością obrazu w ipli, u mnie obraz nie jest płynny a w youtube działa doskonale

empiryk_pl

New member
Pragnę reaktywować pytanie postawione w temacie. Co wybrać? TX-L39E6E czy może TX-L37ET5E. Patrząc na oba modele, widzę dwie różnice. Cenową ~440zł i częstotliwościową 100Hz w stosunku do 300Hz. Niech ktoś coś podpowie.
Czy ET5E odtwarza AC3, bo w specyfikacji nie znalazłem.

Ostatnia edycja:

skylla1

Member
Bez reklam
Et5 jest wyższym modelem od E6 i ma na pewno lepszy obraz oraz wyposażenie (E6 ma wifi?), co łatwo sprawdzić . Za to ten drugi jest większy.
Zależy więc co wolisz.

Do góry