Panasonic TX-50ex703E- dźwięk przez optyka...

NakedSnake

New member
Witam!

Szukałem na forum podobnego tematu, jednakże nie znalazłem odpowiedzi na pytanie.

Otóż, czy ktoś z was koledzy i koleżanki forumowicze zna odpowiedź na moje pytanie a zarazem jego rozwiązanie...zatem

Czy istnieje jakaś możliwość, bądź opcja wyprowadzenia dźwięku na zewnętrzne głośniki kina domowego podłączonego kablem optycznym do TV podczas udostępniana ekranu przez Screen Mirroring? Gdy przesyłam obraz ze smartfona, bądź laptopa niestety dźwięk mam tylko przez głośniki wbudowane w TV :( Z tego co wiem opcja dzielenia ekranu pozwala na przesłanie rozdzielczości Full HD jak i dźwięku standardu Dolby 5.1. Grzebałem w opcjach dźwięku i nic nie znalazłem. Chciałbym zaspokoić swoją ciekawość jednocześnie ciesząc się dźwiękiem :( :(

Z góry dziękuję za wszelką odpowiedź.

Pozdro!

Stanley

Member
Bez reklam
Czy istnieje jakaś możliwość, bądź opcja wyprowadzenia dźwięku na zewnętrzne głośniki kina domowego podłączonego kablem optycznym do TV podczas udostępniana ekranu przez Screen Mirroring? Gdy przesyłam obraz ze smartfona, bądź laptopa niestety dźwięk mam tylko przez głośniki wbudowane w TV :(
Niestety identyczny objaw mam w DT60 (model z 2013r). Co prawda dźwięk wypuszczam z wyjścia analogowego (przez Scart, mam starszy amplituner), ale z niegdysiejszych dyskusji na forum wynikało, że tak samo jest przez wyjścia cyfrowe: HDMI lub przez "optyka". Czyli przy Screen-mirroringu dźwięk pojawia się tylko w głośnikach telewizora, w zewnętrznym wzmacniaczu cisza.

Co ciekawe, taki sam objaw zauważyłem przy próbie odtwarzania dźwięku z niektórych stron przez wbudowaną w tv przeglądarkę internetową, np. stąd:
https://www.polskieradio.pl/9/322

Jak wspomniałem, mój telewizor ma już parę lat. Jednak czyżby problem dotyczył także nowszych, a może wszystkich modeli Panasa? (błąd w harware i/lub software?) A może mają tu miejsce jakieś względy licencyjne?
Ostatecznie w moim przypadku (sygnał analogowy) mógłbym wypuścić dźwięk do wzmacniacza przez wyjście słuchawkowe (w nim mam zawsze to samo co w głośnikach tv), ale wydaje mi się to jakieś zupełnie nieprofesjonalne ;)

[EDIT] Zabrakło nieco podsumowania ;) , zatem: objaw mam taki sam (co prawda inny model tv, lecz również Panasonic). Skutecznego rozwiązania nie znam. Nie licząc przez wyj. słuchawkowe, ale przecież nie jest to wyjście optyczne.

Ostatnia edycja:

NakedSnake

New member
Stanley dzięki za zainteresowanie tematem i poświęcony czas na odpowiedź to posta! :)

Zwróciłem się z pytaniem to wsparcia techniczego Panasonica. Otrzymałem taką odpowiedź:
"Uprzejmie informujemy, iż niestety nie ma takiej możliwości aby wyprowadzić dźwięk w standardzie Dolby 5.1 ze smartfona przez głośniki kina domowego podłączone kablem optycznym do telewizora. Takie ustawienia dla dźwięku 5.1 są tylko przewidziane dla kanałów bezpośrednio nadawanych z telewizora lub z urządzeń typu wież H-Fi lub odtwarzaczy DVD i Blu-Ray bezpośrednio podłączonych do telewizora."

Także, temat uważam za zamknięty. :)

Stanley

Member
Bez reklam
<..>
"Uprzejmie informujemy, iż niestety nie ma takiej możliwości aby wyprowadzić dźwięk w standardzie Dolby 5.1 ze smartfona przez głośniki kina domowego podłączone kablem optycznym do telewizora.

No dobra, OK rozumiem, Dolby 5.1. Ale w takim razie dlaczego w funkcji Screen-mirrroring na wyjścia (oprócz głośników/słuchawek) nie jest przesyłany ŻADEN dźwięk? Ani stereo, ani mono...

Do góry