Panasonic TX-50DS630E czy Sony KDL-50W809C

Petrol21

New member
Witam Panowie.
Proszę o pomoc w wyborze.
Po wielodniowej weryfikacji testów, opinii oraz poradników mam już chyba tylko ostateczny dylemat:
który TV wybrać?
Panasonic TX-50DS630E czy Sony KDL-50W809C.
Dodam że oba modele znalazłem w sklepie w fabrycznym, nieotwieranym opakowaniu, więc pozostgała kwestia decyzji który konkretnie model.
Chodzi mi typowo o jakość obrazu podczas oglądania filmów w jakości HD (Blueray i NC+) oraz meczów piłki nożnej w HD z NC+.
Który telewizor będzie lepszy, a może oba równie dobre i wybrać po prostu ten tańszy (200 zł różnicy).
Będę wdzięczny za pomoc.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli jeszcze gdzieś kupisz to SOny.
Ale są to modele full hd.
Co ile lat wymieniasz telewizor w domu ?

Petrol21

New member
Tv wymieniam ... zależnie od potrzeby. Obecnie użytkuję Sony KDL-32W4000 i gdyby nie to że mam teraz większy pokój i TV jest za mały to bym nie wymieniał - ten pójdzie do sypialni bo od strony jakości obrazu nie mam mu nic do zarzucenia.
Zamówiłem w MM jednak Panasonica bo mieli ostatnią sztukę oryginalnie zapakowaną a Sony okazało się że dostępny był już tylko 43".
Mam nadzieję że będę zadowolony.
W czwartek dam znać jak wrażenia.

H_o_G

New member
Jeśli nie planujesz na nim w nic grać to na pewno będziesz zadowolony, to na prawdę porządny model.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Petrol21

New member
Nie gram na TV.
2-3 dni w roku po 2 godziny gra w demo Fify na PS3 + sporadycznie córka w Harrego Pottera to za mało żeby input lag decydował o wyborze TV.
Swoją drogą zastanawiam się czy oprócz wartości input lag Sony model serii 805/809 ma jakąś wyraźną przewagę nad DS630E? Najbardziej zależy mi na jakości obrazu podczas wieczornego oglądania filmów i oglądania meczów piłki nożnej.
Ktoś się wypowie?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zamiast 50" wziąłeś 43" ?
Wg mnie szybko Ci się "skurczy".

Ostatnia edycja:

Petrol21

New member
Szanowni forumowicze, obawiam się że będę zmuszony do poszukiwania nowego / zupełnie innego modelu.
Jako że ogólnopolski sklep sieciowy MM od tygodnia zwodzi mnie wysyłką, rzekomo dostępnego od ręki nowego i oryginalnie zapakowanego Panasonica TX-50DS630E (dziś na infolinii dowiedziałem się że w dalszym ciągu jest w salonie w Siedlcach i nie są w stanie powiedzieć dlaczego jeszcze nie został do mnie wysłany i nie wiedzą kiedy zostanie wysłany), daje mi to do myślenia (obawiam się że skoro trwa to 3 czy 4 dni robocze to chyba jednak przygotowują egzemplarz ekspozycyjny do wysyłki usuwając przy okazji dane z menu serwisowego dotyczące czasu pracy).

Dlatego proszę Szanownych Forumowiczów o pomoc w wyborze TV w przedziale cenowym do 3 tyś zł.
Matryca VA, 120HZ, input lag nie istotny, ekran wolałbym matowy niż błyszczący, przekątna 48-50".
Czy na dzień dzisiejszy jest w ogóle dostępne coś w tych parametrach w sklepach RTV ?

Waldorff

Member
Problem jest taki, że trudno będzie coś innego znaleźć o takich parametrach. Chyba, że dorzucisz trochę kasy i weźmiesz 55 cali SONY KDL-55W809, bo z tego co widziałem trudno już znaleźć wersję w 50 calach.
Pozostaje jeszcze Samsung 50J6240.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To modele fullhd.
A w klasie cenowej wystarczy na model 4K i 100Hz.
Jeśli zakup na dłużej to kieruj się na taki wybór.

Petrol21

New member
Więc tak:
TV kupuję średnio co 4-5 lat.
Puki co zależy bardziej mi na dobrym HD niż UHD (bo puki co brak treści).
Piszecie jednak że w kwocie 3 tyś zł wystarczy na UHD ze 100Hz matrycą - jakieś konkretne propozycje? I czy z matrycą VA?
Ten 50J6240 biorę pod uwagę tylko czy ktoś to w końcu stwierdził definitywnie czy 50" w tym modelu ma matrycę 120HZ bo różne zdania są na forum (na DisplaySpecifications - Specifications and features of desktop monitors and TVs jest tylko specyfikacja modelu 6200 a 6240 nie ma). 6200 ma podświetlenie direct Led - a jak jest w 6240?
Poradźcie coś bo za chwilę oszaleje - im więcej czytam tym mniej wiem :)

Waldorff

Member
Moim zdaniem właśnie za około 4-5 lat bardziej upowszechni się 4K i dlatego wybrałbym na ten czas coś z FHD. Tylko jest problem, bo zostało bardzo mało modeli. Oglądałem w sklepie 50J6240, zapytałem o pilota i poustawiałem wszystko "po swojemu". Obraz bardzo dobry. Co do 120hz to na pewno jest tam taka matryca (z tego co pamiętam to Innolux, prawdopodobnie ta sama, która jest montowana do Panasonica 50DS630E) bardziej rozchodzi się o to czy rzeczywiście pracuje ona w tej częstotliwości, czy Samsung sam nie zdegradował jej możliwości czegoś tam nie montując i dlatego ten jeden suwak. Trudna sprawa, przydałoby się aby ktoś to zmierzył dokładnie i w końcu powiedział jak jest w rzeczywistości. Proponuję udać się do sklepu i samemu sprawdzić jak jest z jakością i płynnością obrazu. Jeśli nie ten Samsung, a Panas nie jest dostępny to pozostaje już tylko Sony. Z 4k o takich parametrach pozostaje Ci chyba tylko Phililips.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Moim zdaniem , jeśli chcesz mieć w tej samej klasie cenowej opad szczęki trwały, to powinieneś wybrać 4K. Nawet do dvbt będzie grał ciut lepiej z uwagi na rozdzielczość matrycy.
W klasie cenowej masz 49PUS6561 za 2950 zł z kalibracją:
4K, 100Hz, HDR, VP9, MxPlayer, Kodi17, Ambilight.

Petrol21

New member
Ale matryca IPS a nie VA a jednak oglądam dużo meczów piłkarskich (w dzień ale większość wieczorami) i filmy w większości nocą - jak z taką matrycą w tym wypadku?

bokciu

Banned
Przy ograniczonym budżecie, lepiej zagra dobre FHD, niż podłe UHD. Za dobre 4K, trzeba odpowiednio zapłacić. Jeśli nie kupujesz TV na 10 lat, to na 4K przyjdzie jeszcze czas.

Petrol21

New member
Też tak myślę. Stary KDL-32W4000 gra całkiem OK do dzisiaj tylko pójdzie do sypialni.
Generalnie dziś rano przyszło mi potwierdzenie że w poniedziałek zamowiony TX-50DS630E będzie do odbioru.
Sprawdzę na spokojnie czy to faktycznie nówka sztuka i jeśli tak będzie to zostawiam Panasonica.
Tak na marginesie jak jest w tym modelu w końcu z menu serwisowym? Jest czy czas pracy TV sprawdza się w opcjach telewizora?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Po to jest ambilight, że wieczorami powoduje czerń lepszą niż jest w rzeczywistości.

bokciu

Banned
Po to jest ambilight, że wieczorami powoduje czerń lepszą niż jest w rzeczywistości.

Zgadza się, dlatego też często dobrym zabiegiem, jest jakiekoliwek podświetlenie za telewizorem, typu mała lampka nocna bądź inne nie narzucające się źródło światła.

Do góry