Panasonic SA-BX500 czy SONY STR-DH800

killpit

New member
Moim zdanie raczej Sony aczkolowiek dla mnie Sony skończyło się już dawno pod względem audio.
Jeśli możesz polecam koniecznie odsłuch H/K,Onkyo,Denon,Yamaha... na tych głośnikach :)

D

Deleted member 141725

Guest
A czemu wybierasz pomiędzy dwoma firmami masowo produkującymi elektronikę każdego rodzaju? Nie wolisz firmy które głównie zajmują się audio i mają osiągnięcia w tej dziedzinie? W podobnych cenach spokojnie coś wybierzemy. Głośniki które masz są dosyć wymagające i potrzebują sporej mocy. Ten Panasonic ma zasilacz z tego co wiem 150W (więc te 7x150W to bajeczka :) ) Z Sony już trochę lepiej bo zasilacz 480W.

Johnny 5

New member
A czemu wybierasz pomiędzy dwoma firmami masowo produkującymi elektronikę każdego rodzaju? Nie wolisz firmy które głównie zajmują się audio i mają osiągnięcia w tej dziedzinie? W podobnych cenach spokojnie coś wybierzemy. Głośniki które masz są dosyć wymagające i potrzebują sporej mocy. Ten Panasonic ma zasilacz z tego co wiem 150W (więc te 7x150W to bajeczka :) ) Z Sony już trochę lepiej bo zasilacz 480W.

Innych nie chcę ponieważ pobierają za dużo prądu...
A tak wybrałem pomiędzy tymi dwoma firmami bo je bardzo lubię :krol:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie zalapałem . Pcieciez te Jamo możesz napędzić tak że siądziesz
z wrażenia . Ale ani Panas ani Sony nie należą do czołówki
W klasie . Killpit ma rację.

D

Deleted member 141725

Guest
Innych nie chcę ponieważ pobierają za dużo prądu...

Ok nie przekonuję. Z tych dwóch jak nie ma wyboru zdecydowałbym się na Sony. Co do prądu to przy podobnej głośności Panasonic ze 150W pobierze tyle samo co np. Onkyo czy Pioneer ze wzmacniaczem 600W. Tyle, że za słaby wzmacniacz to same minusy :(

killpit

New member
Przy Panasie będziesz miał konkretne zniekształcenia przy większej mocy a i jakość do bani.
To że ampli ma zasilacz 500W nie znaczy że tyle żre :) ale ważny jest zapas na stabilne wysterowanie głośników i jak najmniejsze zniekształcenia więc kolego zastanów się mocno.
Pobór prądu mknie w górę razem z przekręcanie pokrętła głośności więc przy spokojnym słuchaniu wezmie tyle samo co słabiutki np.Panas ale wykręcony do 3/4 bo jego musisz na tyle wykręcić by coś usłyszeć w tych głośnikach.

D

Deleted member 141725

Guest
ale test :) Z takim podejściem to kino domowe Manta za 99zł będzie super. Nie kupuj tego Panasonica do tych Jamo. Nie masz zapasu w zasilaczu. Będziesz słuchał na 80-90% mocy i możesz doprowadzić do uszkodzenia głośników poprzez zniekształcenia. Jak już to bierz Sony z dwojga złego :)

piotr818

New member
Bez reklam

Co do firm to się zgodzę ale jeśli chodzi o zasilanie to już nie koniecznie. Z tego co widać ten amplituner pracuje końcówką tranzystorów w klasie D. A ta potrzebuje do wysterowania 1/2 mocy wzmacniacza klasy AB. Inna sprawą jest to że, ten wzmacniacz to tak naprawdę malutki plastikowy amplitunerek zamknięty w dużej obudowie końcówki D nie sprawdzają się zbytnio w dzwiekach wyższej klasy. Nie przesadzaj-(cie) z tą mocą znamionową bo to tylko tzw. wydajność prądowa a w dobie popularnych końcówek mocy typu H ma się to nijak do rzeczywistego poboru prądu przez układ elektroniczny (to nie jest żarówka).

piotr818

New member
Bez reklam
dobra to jaki byście polecili mi do 2000zł ale żeby pobierał tak do 300w prądu ?

Żaden amplituner nie będzie pobierał 300W chyba że, przy pełnej mocy i to chwilowo( mój poprzedni post) patrz na moc RMS kanałów amplitunera 7.1 i swoje pomieszczenie do słuchania. Poprzednia generacja wzmacniaczy (lat 80-90) dysponowała mocami 2X40 W i to wystarczyło do słuchania w pomieszczeniach 30-40 metrowych dzisiaj większość gwiazd HDTV.com.pl zagłębia się w 7x140W.
No trudno niech moc będzie z nimi bo nie z wiedzą choćby teoretyczną.

D

Deleted member 141725

Guest
To jest pobór maksymalny i raczej ciężko go uzyskać. Moja poprzednia Yamaha miała kiepski zasilacz 280W, a przy odtwarzaniu filmu na dużej głośności brała 60-80W. Kupując np. tego Denona najbardziej odczujesz jakość i zapas mocy a prądu zużyje bardzo mało - może nawet tyle co ten Panasonic przy normalnym oglądaniu filmu i słuchaniu muzyki. Teraz mam stereo 2x40W z zasilaczem 300W i pobór przeciętny to 40-50W

killpit

New member
Właśnie mniej więcej o to mi chodziło :)
Lecz ważne jest by kupić ampli przyszłościowy czyli Pioneer 920 Onkyo 608 lub H/K260 uważam za jedyne warte modele w tej klasie cenowej i nie sugeruj się proszę zasilaczem bo myślę że nigdy nie wykorzystasz go w pełni nawet w połowie :)

Do góry