Panasonic P65VT50

sfetrzak

New member
Panasonic P65VT50 - powidoki po 200h

Witam,

Właśnie stuknęło mi 200 godzin oglądania filmów na moim Panasonicu. (nie nie mam telewizji)
Tak jak przeczytałem męczyłem się przez ten czas na 1/3 kontrastu, żeby zapobiec powidokom.
Niestety zauważyłem, że w miejscu gdzie w filmach pojawiają się napisy są 2 linie powidoków.
Włączyłem opcje przesuwającego się pasa na cały dzień i nic nie pomogło.
To normalne w tej serii?
Na 7mio letniej plazmie u rodziców znaczek tvn24 wypalił się dopiero po 2 latach oglądania prawie na okrągło.
Da się coś z tym zrobić?

Ostatnia edycja:

jarod12

New member
Kurcze, to już któryś post z tym problemem w ostatnim czasie. Albo zmasowany atak konkurencji ;) albo te Panasonici mają co prawda świetny obraz, ale poza tym są do bani. Jak ktoś już kiedyś napisał, nie mam zamiaru być niewolnikiem telewizora i myśleć non stop oglądając go czy już trzeba przełączyć żeby nie było powidoków czy jeszcze pół godziny da radę. Pewnie znając problem tak by to było i wiecznie szukałbym powidoków albo patrzył na zegarek ile czasu już jest jeden kanał. Chyba jednak trzeba się przyjrzeć Samsungom, które podobno tego problemu nie mają.

ROMAN38

Active member
Bez reklam
Samsungi nie maja tego problemu ?? ha ha ha, nawet bardziej są na to podatne !! a kolego @sfetrzak masz chociaż włączony- pixel orbiter ? proponuje pobrać ten klip, pod filmem jest tam link do klipu w 720p i odtwarzać go ciągle przez jakiś czas Plasma HDTV Burn-In Clip - YouTube

Ostatnia edycja:

sfetrzak

New member
Konkurencją nie jestem ;) kupowałem u Kikiego.
Trochę się zdenerwowałem że najwyższy i najdroższy model Panasonica zrobił mi taki prezent...
Na razie jest w serwisie ale i tak pewnie powiedzą, że to nie podlega gwarancji...

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Nie rozumiem jak moga byc powidoki po napisach . Napisy txt, srt nie sa wyswietlane w formie paska na ktorym sa napisy.Nie wierze ze sa powidoki po napisach z filmow.
Taka forma napisow tzn na pasku jest np w krajach skandynawskich. Paski z napisami sa transparentne i powidoki tez nie sa mozliwe.
przyklad
http://www.youtube.com/watch?v=hPv-5WFs76I
http://www.youtube.com/watch?v=EJ7-RtbtDQg
Druga sprawa to przeciez napisy nie sa wyswietlane przez caly czas.
Moge uwierzyc w powidoki po pasku informacyjnym z kanalu tvn24 hd ale nie w powidoki po napisach z filmu.
W pierwszym poscie napisales ze nie masz telewizji .Bardzo dziwne .Jesli mogles przeznaczyc taka wysoka sume na telewizor to za 40 zl mozna kupic dobra antene.
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_19-elementowa_dipol_19-21-69_A1910R.htm

Ostatnia edycja:

ROMAN38

Active member
Bez reklam
najlepiej było dać fotki a może masz na myśli defekt plazm zwany''line bleed'' czyli w dosłownym tłumaczeniu-krwawienie linii.Objawia się to właśnie rozjechaniem poziomych linni , np. żaluzje za twarzą aktora widać takie cienie na jego twarzy.

darekguma

New member
Bez reklam
Może to zabrzmi dziwnie, ale jak byś miał właśnie telewizję to problemu by nie było. Mój tv ma 4 lata i zero wypaleń, powidoki pojawiają się np. 2,3 filmy z czarnymi pasami i do tego napisy po których, tak jak mówisz, zostaje taka poświata. Lecz później tv zapych od rana do wieczora na różnych kanałach,bajki seriale itp. i właśnie te powidoki same znikaja bez żadnych problemów. Zapodaj film na pełny ekran, bez pasów i napisów i sprawdz czy powidoki zniknęły.

sfetrzak

New member
Nie rozumiem jak moga byc powidoki po napisach . Napisy txt, srt nie sa wyswietlane w formie paska na ktorym sa napisy.Nie wierze ze sa powidoki po napisach z filmow.
Taka forma napisow tzn na pasku jest np w krajach skandynawskich. Paski z napisami sa transparentne i powidoki tez nie sa mozliwe.
przyklad
Shakira interview on Skavlan! - YouTube
Svt Rundg
Druga sprawa to przeciez napisy nie sa wyswietlane przez caly czas.
Moge uwierzyc w powidoki po pasku informacyjnym z kanalu tvn24 hd ale nie w powidoki po napisach z filmu.
W pierwszym poscie napisales ze nie masz telewizji .Bardzo dziwne .Jesli mogles przeznaczyc taka wysoka sume na telewizor to za 40 zl mozna kupic dobra antene.
Antena telewizyjna UHF 19-elementowa Dipol 19/21-69

Nie mam telewizji bo nie mam takiej potrzeby a nie, że mnie nie stać :)

Co do tego, że napisy nie powodują powidoków to też mi się tak zawsze wydawało ale mam pasy dokładnie w tych miejscach gdzie są wyświetlane na filmach z BD.
Jak wróci z serwisu to zrobię zdjęcie.

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Nie wierze ze nie masz innego zrodla sygnalu i bez przerwy ogladasz takie same filmy z napisami .Filmow z lektorem nie ogladasz bo na pewno nie lubisz lektora.
Za telewizor zaplaciles 10 tys i nie mozesz przeznaczyc 40 zl na antene lub 1000 zl na tuner satelitarny.
W powidoki po pasku informacyjnym z kanalu tvn24 hd zaraz bym uwierzyl bo bylo wiele takich przypadkow nawet w wersji sd .Z kanalu tvn 24 hd powidoki beda pojawiac sie znacznie szybciej .Najlepiej nie ogladac wcale tvn 24 i problem rozwiazany.Powidoki znikna na pewno gdy nie bedziesz ogladal tego programu.

przyklad z forum

No i po kłopocie . Powidok był pewnie już długo , tylko nie zauważyłem go wcześniej .
Śnieg i inne metody nie dały rady całkowicie usunąć logo TVN .
Po długiej przerwie z tym kanałem ( i zapomnieniu o problemie ) stwierdzam , że nic
już nie mam wypalonego :smile:
Oglądanie TVN 24 po 8 godzin dziennie nie jest wskazane nawet dla KURO .
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Nie wierze ze nie masz innego zrodla sygnalu i bez przerwy ogladasz takie same filmy z napisami .Filmow z lektorem nie ogladasz bo na pewno nie lubisz lektora.
Za telewizor zaplaciles 10 tys i nie mozesz przeznaczyc 40 zl na antene lub 1000 zl na tuner satelitarny.
W powidoki po pasku informacyjnym z kanalu tvn24 hd zaraz bym uwierzyl bo bylo wiele takich przypadkow nawet w wersji sd .Z kanalu tvn 24 hd powidoki beda pojawiac sie znacznie szybciej .Najlepiej nie ogladac wcale tvn 24 i problem rozwiazany.Powidoki znikna na pewno gdy nie bedziesz ogladal tego programu.

przyklad z forum

http://www.hdtv.com.pl/forum/pioneer/58070-a-jednak-kazdego-moze-to-spotkac.html

No i po kłopocie . Powidok był pewnie już długo , tylko nie zauważyłem go wcześniej .
Śnieg i inne metody nie dały rady całkowicie usunąć logo TVN .
Po długiej przerwie z tym kanałem ( i zapomnieniu o problemie ) stwierdzam , że nic
już nie mam wypalonego :smile:
Oglądanie TVN 24 po 8 godzin dziennie nie jest wskazane nawet dla KURO .
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry