Panasonic P50ST60 - horyzontalne cienie

pashtal

New member
Cześć!

Posiadam kablówkę z UPC wraz z dekoderem UPC mediabox HD.

Bardzo często gdy ma być wyświetlane jednolite tło (np. podczas reklam) to na całej długości ekranu od góry do dołu tworzą się delikatne pasy o naprzemiennie jaśniejszym i ciemniejszym kolorze tła. Dodatkowo podczas wyświetlania niektórych scen mam wrażenie jakby niektóre obiekty wyświetlane na ekranie rzucały horyzontalne cienie w lewą i prawą stronę. Sytuacja ta występuje również gdy na środku ekranu wyświetlane jest menu telewizora z możliwością zmiany jeden z opcji (np. IFC).

Problem z horyzontalnymi cieniami powtarza się gdy włączę ekran pomocy, tutaj ewidentnie widać cienie rzucane przez belkę selekcji a nawet przez same napisy (w tym przypadaku obraz generowany jest przez telewizor więc problem nie leży ani po stronie dekodera ani kabla hdmi).

Jeszcze jedno pytanie odnośnie kątów pod jakimi można patrzeć na ekran bez zmian w jakości obrazu. Jeśli patrzę na ekran z boku to wszystko jest super, natomiast jeśli patrzę na ekran z góry lub z dołu to obraz robi się lekko szary (to nam akurat nie przeszkadza w użytkowaniu telewizora).

Czy wy też macie podobnie z obrazem na tej plazmie i wina leży po stronie niepoprawnej konfiguracji, czy raczej wskazuje to na problem mojego egzemplarza i lepiej uderzać z tym do serwisu?

Marcin

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Lepiej uderz do serwisu. Jeśli masz Polską gwarancję to serwis dojeżdża do domu - więc bez żadnych stresów.

Jasob

Member
Cześć!

Jeszcze jedno pytanie odnośnie kątów pod jakimi można patrzeć na ekran bez zmian w jakości obrazu. Jeśli patrzę na ekran z boku to wszystko jest super, natomiast jeśli patrzę na ekran z góry lub z dołu to obraz robi się lekko szary (to nam akurat nie przeszkadza w użytkowaniu telewizora).

Czy wy też macie podobnie z obrazem na tej plazmie i wina leży po stronie niepoprawnej konfiguracji, czy raczej wskazuje to na problem mojego egzemplarza i lepiej uderzać z tym do serwisu?

Marcin
Ja mam tak samo jeżeli chodzi o patrzenie na plazmę z góry. Obraz robi się szary.
Proszę innych o opinie czy ten typ tak ma.

Coolmac

Member
Jeżeli chodzi o ściemnianie obrazu przy patrzeniu z góry, to efekt uboczny działania filtra ograniczającego dostęp światła do powierzchni matrycy i poprawiającego jakość obrazu przy świetle dziennym.
W moim TX-P55ST60E (UPC) również pojawiają się poziome pasy, a właściwie linie. Zamiast gładkiej powierzchni mam widok zeszytu w linie. Występuje to głównie w reklamach, ale nie wszystkich. Pewien kolor tła reaguje w ten sposób. Nie spotkałem się natomiast z czymś takim przy obrazie z PC. Jeszcze inny rodzaj linii to jakby przedłużenie linii tekstu - takie koleiny przebiegające obok nawet krótkiego tekstu, przez całą szerokość ekranu. Ten efekt też mam i czytałem o nim na stronach zachodnich. Jak widać są to wszystko uroki ostatnich plazm Panasonica, ale i tak dziś kupiłbym ten sam model.

jpablo

New member
Jakie cienie i pasy za telewizor w takiej cenie? Przeca wszyscy piszą, że to najlepszy wybór cena/jakość i w ogóle mercedes wśród plazm. Co to trzeba kupowac ZT, a w najgorszym wypadku VT, żeby obraz nie miał wad?

A może inne plazmy Samsunga czy LG są wolne od takich błędów, a mają tylko gorszą czerń, którą tak tu się wszyscy podniecają?

FunkyKoval

New member
Bez reklam
Jakie cienie i pasy za telewizor w takiej cenie? Przeca wszyscy piszą, że to najlepszy wybór cena/jakość i w ogóle mercedes wśród plazm. Co to trzeba kupowac ZT, a w najgorszym wypadku VT, żeby obraz nie miał wad?

A może inne plazmy Samsunga czy LG są wolne od takich błędów, a mają tylko gorszą czerń, którą tak tu się wszyscy podniecają?

Tez jestem powoli zdegustowany tym co piszecie... Wszyscy chwala, wzdychaja i klaszcza jakie to cacko kupili, a jednoczesnie piszecie o buczeniu(glosnijszym lub cichszym, ale jednak), o widocznych pasach(czasami, ale jednak). Toz to jakies nieporozumienie jest! Mam dac 900 funtow i "rozkoszowac" sie ewentualnymi pasami i lekkim buczeniem? Takie cos daje mi telewizor za 50 funtow, po co dawac 900? :p A tak serio to jakbym mial miec takie pasy na tym telewizorze to nastepnego dnia po zakupie telewizor jedzie spowrotem do sklepu.. Dla mnie takie cos jest raczej nie do zaakceptowania. Ech.. i co dalej? Kupic, nie kupic?

EDIT:
Czy moze ktos z was zrobic zdjecia tych pasow i pokazac tutaj jak to wyglada? Dzieki :)

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Żaden mercedes to nie jest... Jest to wyjątkowo opłacany zakup ale dopiero konsumenci testujący Go w różnych konfiguracjach wydobędą plusy ujemne i plusy dodatnie

pashtal

New member
Zgadza się, z tymi pasami jest tak jakby się pojawiały tylko w trakcie reklam i to przy jednolitym jasnym tle. Ciekawe, że nie są one widoczne np. na TVN'nie kiedy wyświetlany jest żółty ekran z animacją jakichś tam niebieskich elementów pomiędzy programami.

Jeśli chodzi o cienie, to bardzo łatwo je zaobserwować podczas wyświetlania scrolla z listą płac na końcu filmu.

Wygląda na to, że problem jest bardziej znany ale jakoś nikt do tej pory u nas (w PL) o tym nie wspominał;/

Jak będę miał chwilę to zrobię zdjęcie jak te cienie wyglądają.

jpablo

New member
Żaden mercedes to nie jest... Jest to wyjątkowo opłacany zakup ale dopiero konsumenci testujący Go w różnych konfiguracjach wydobędą plusy ujemne i plusy dodatnie

Tak podchwytliwie zapytam. Skoro 50ST60 to wyjątkowo opłacalny zakup to co powiesz na LG 50PN6500, który kosztuje połowę, a pasów pewnie nie ma?

Jasob

Member
Cześć!

Jeśli patrzę na ekran z boku to wszystko jest super, natomiast jeśli patrzę na ekran z góry lub z dołu to obraz robi się lekko szary (to nam akurat nie przeszkadza w użytkowaniu telewizora).

Marcin

Czy ktoś z posiadaczy tej plazmy, może to potwierdzić. Mam podobne zjawisko i chciałbym
wiedzieć, czy to norma czy też wada niektórych egzemplarzy.

Czy ktoś z posiadaczy tej plazmy, może to potwierdzić. Mam podobne zjawisko i chciałbym
wiedzieć, czy to norma czy też wada niektórych egzemplarzy.

Ten typ tak ma. Tak samo miałem w 42ST60. Jak ktoś wcześniej napisał, tak działa filtr antyrefleksyjny.

Co do pasów w czasie reklam, to też je zauważyłem.

Ostatnia edycja:

hellhammer

New member
Takie pasy horyzontalne mam na plazmie 42PN450B od LG I myslalem ze to normalne, nie jest too bwardzo wyraznie ale tak jakby posiwaita. jak np leca w tv napisy kto wystepowal. lub np belka z tytulem piosenki itp. Tak powinno byc? Dodatkowo bardzo szybko powstaja powidoki nawet od glupiego menu. jest to podstawa do wymiany gwarancyjnej? nie chce sie osmieszyc :)

Do góry