Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Jak wiecie posiadam tv Panasonic 47et5. Od jakiegoś czasu przy górnej krawędzi na matrycy zauważyłem ciemną okrągłą plamkę o średnicy ok. 3 mm. Zgłosiłem problem serwisowi Sontronic. Pan z serwisu po rozmowie telefonicznej poprosił mnie zebym mu przesłał zdjęcia tej plamki. Zdjecia nie wyszły zbyt dobrze ( dołącze je zaraz ) ale Pan z serwisu odpowiedział tak :
"Witam Pana.
Zapoznałem się z dokumentacją fotograficzną zgłaszanego przez Pana
problemu
i jednocześnie przesłałem je do gwaranta w celu wydania dodatkowej
opinii.
Według mojej i gwaranta opinii odbiornik TV jest sprawny. W przypadku
technologii ekranów LCD tego typu niejednorodność ekranu może się
pojawiać i
jest związana z budową ekranu opartą o oddzielne podzespoły
wyświetlacza,
układu rozpraszania światła i samego źródła światła.
Niejednorodność
reklamowana przez Pana może być spowodowana zanieczyszczeniem w postaci
drobiny kurzu między wyświetlaczem a źródłem światła. Tego typu
problemy nie
są objęte gwarancją więc nie możemy podjąć żadnych działań z tego
tytułu."
I tu moje pytanie czy można tak na podstawie załączonej poniżej dokumentacji rozpatrzyć reklamację i czy Pan z serwisu ma rację czy tv. powinien zostać naprawiony. A jeśli jest to zabrudzenie to jak to wyczyścić, żeby nie stracić gwarancji? Poza tym mam wątpliwości co do określenia tej plamki jako "niejednorodność ekranu"... Sam juz nie wiem co mam o tym sadzić czy walczyć z nimi czy po prostu uznać, że maja rację, a ja mam pecha. Sorki ze zdjęcia nie oddaja widoczności tej plamki tak dokładnie jak ją widać na żywo ale takie też fotki przesłałem do serwisu.
"Witam Pana.
Zapoznałem się z dokumentacją fotograficzną zgłaszanego przez Pana
problemu
i jednocześnie przesłałem je do gwaranta w celu wydania dodatkowej
opinii.
Według mojej i gwaranta opinii odbiornik TV jest sprawny. W przypadku
technologii ekranów LCD tego typu niejednorodność ekranu może się
pojawiać i
jest związana z budową ekranu opartą o oddzielne podzespoły
wyświetlacza,
układu rozpraszania światła i samego źródła światła.
Niejednorodność
reklamowana przez Pana może być spowodowana zanieczyszczeniem w postaci
drobiny kurzu między wyświetlaczem a źródłem światła. Tego typu
problemy nie
są objęte gwarancją więc nie możemy podjąć żadnych działań z tego
tytułu."
I tu moje pytanie czy można tak na podstawie załączonej poniżej dokumentacji rozpatrzyć reklamację i czy Pan z serwisu ma rację czy tv. powinien zostać naprawiony. A jeśli jest to zabrudzenie to jak to wyczyścić, żeby nie stracić gwarancji? Poza tym mam wątpliwości co do określenia tej plamki jako "niejednorodność ekranu"... Sam juz nie wiem co mam o tym sadzić czy walczyć z nimi czy po prostu uznać, że maja rację, a ja mam pecha. Sorki ze zdjęcia nie oddaja widoczności tej plamki tak dokładnie jak ją widać na żywo ale takie też fotki przesłałem do serwisu.
Ostatnia edycja: