Panasonic E6E - brak płynności w PS3

mgralien

New member
Witam,
zachęcony opiniami na forum zdecydowałem się na zakup telewizora Panasonic 42E6E. Faktycznie, jak pisano, telewizor bardzo dobrze radzi sobie z DVB-T. Obraz jest bardzo dobry, wyraźny, nawet przy obrazie SD.

Mam jednak problem z PS3. Obraz wyraźnie tnie, brakuje płynności. Grałem np. w Sports Champions 2 (PS3 Move), Fifę. Niestety widać, że obraz nie jest w pełni płynny co ewidentnie mi przeszkadza.

Czy to może być wina kabla (używam zwykłego, taniego kabla HDMI)? Czy jednak to jest wina telewizora? Z tego co się wyświetla to obraz w grze ma rozdzielczości 720p i 60Hz. To chyba nie jest dużo jak na ten TV.

Nie chciałbym oddawać telewizora przez problem z PS3, ale jednak zdarza mi się trochę grać i nie jest to komfortowe. Czy jedynym wyjściem jest TV z prawdziwymi 100Hz? Jak wspomniałem wcześniej DVB-T działa świetnie.

Bardzo proszę o poradę :(

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Kadajo

New member
Bez reklam
Ale ps3 ma w wiekszosci gier CAPA na 30fps, czyli o plynnej grze na tej konsoli nie ma mowy, oczywiscie sa gry gdzie mamy 40-60fps ale to raczej w starszych tytulach lub prostych grach indy, dla przykladu GTA5 na PS3 ma 24fps, czyli ta gra po prostu chaczy na tej konsoli i dla mnie jest niegrywalna.

Sent from my GT-I9003

Kadajo

New member
Bez reklam
Nie widziales zapewne bo byl mniejszy tv, a teoretycznie mogla by pomoc tyko interpolacja klatek a ta raczej slabo dziala w grach.

Sent from my GT-I9003

mgralien

New member
Widziałem działanie PS3 na Sonym W655A... i moim zdaniem było tam dużo płynniej. Fakt, nie tak jak na CRT, ale lepiej niż w Panasonicu.

Czy na takim Panasonicu ET60E obraz w grze będzie tak samo wyglądał, czyli będzie haczył? :/ Albo na jakimś Samsungu?

W Sports Champions jest np zjazd na nartach... i jest po prostu lipnie. W Fifie z kolei jak przelatuje logo Fify to widać też lekkie zacięcie :/

Kadajo

New member
Bez reklam
Bierz PS3 w łapy i idź testować do sklepu, ale patrz jak są ustawione TV.

W panasonicu szukaj "intelligent frame creation" w samsungu "Motion Plus" w LG "TruMotion" a w philips "Digital Natural Motion".

Obstawiam ze z grami poradzą sobie tylko TV LG i Philipsa jako ze maja najlepsze algorytmy interpolacji.

Bez interpolacji obrazu widzisz grę tak jak ją generuje PS3, a jak pisałem płynna gra to min. 40 klatek a najlepiej 60 klatek co dla dzisiejszych konsol jest praktycznie w nowych grach nieosiągalne.

mgralien

New member
No u mnie takich ustawień brak. Zakładam że sa w lepszych TV które oferują prawdziwe 100Hz.
No rozumiem ze to kwestia PS3 a nie TV, tylko zastanawiam się czy droższy TV poradzi sobie z tym lepiej. Ciekawi mnie jak w Samsungach...

Wogole czy ktos ma takiie same odczucia w Panasonicu E6E w kwestii płynności?

Karpaj

New member
Bez reklam
I input lag na poziomie 100ms :D
E6E nie powinna mieć problemów z płynnością, nawet przy 30fps w grach (choć fifa chyba ma 60, mylę się?).
Spróbuj zmienić kabel na jakiś lepszy.

mgralien

New member
No wlasnie czy to moze byc kwestia kabla skoro mówicie że to nie wina TV? Chyba że sprawdzić np na kablu euro? To chyba wykluczy problem kabla.

Moge zmienić TV na jakiś lepszy ale pytanie czy to będzie rozwiązaniem. Ogolnie w fifie jest płynność dobra ale jest pare przycinek zwłaszcza jak coś mignie na ekranie.

Podsumowując... czy faktycznie 100hz matryca pomoże? A może to Panasonic słabo obrabia obraz?

Pozdrawiam

eton68

New member
O ile to możliwe spróbuj zmienić w konsoli częstotliwość z 60 Hz na 50 Hz nie wiem czy to pomoże ale posiadam Panasonica 42GT20 oraz tuner satelitarny i zauważyłem że przy ustawieniu w tunerze 1080i 60 Hz obraz statyczny jest ładniejszy natomiast obraz ruchomy i szczególnie paski
z wiadomościami na programach informacyjnych stale przycinają, po zmianie na 1080i 50 Hz pasek przesuwa się płynnie.

Do góry