Panasonic E5E głośna praca ?

sopelo

Member
Witam nie dawno zakupiłem 37 E5E i chciał bym się dowiedzieć czy w tych telewizorach jest słyszalna cewka (transformator), bo u mnie jest gdy wyciszę telewizor, a tym bardziej narasta gdy są bardzo jasne sceny lub dam na dynamiczny kontrast. Pytam bo to mój pierwszy LCD-LED, wcześniej miałem CRT i nie było tak słyszalne, tylko z tyłu TV. W dzień to jeszcze obleci (nie słychać, iż komputer chodzi w pokoju), ale najgorzej jest w nocy, gdy cisza i telewizor cicho gra. Może niektórym by to nie przeszkadzało (jak babci, która mówi, że ona tam nie słyszy buczenia). Słuchałem u ojca SAMSUNGA i z tyłu jak ucho przyłożę to słyszę, ale z przodu już nie, a tym bardziej z 4 metrów jak u mnie. Był serwisant i mówił, że tak jest w LCD i dla niego dobrze jest, ale może wymienić zasilacz czy tam cewkę jak chcę, tylko nie gwarantuje, że będzie ciszej, a może być jeszcze głośniej (i mówił, że chyba jeszcze plazm nie słyszałem). Pytałem kumpla co robi sprzęt i mówił, że to normalne, iż cewka czym ma większe obciążenie jest głośniejsza, ale czy aż tak ? I czy te LCD były by głośniejsze od starych poczciwych CRT ?

Do góry