mkv 23.976 nie sprawdzałem, nie wiem czy takie mam. Może w ten weekend będę miał trochę czasu na jakieś próby? Co do USB, odtwarzałem tylko pendrive 8GB NTFS i to raczej na zasadzie testu, normalnie korzystam z przenośnych dysków HD 80 i 500GB, oczywiście NTFS.
DLNA opiera się na protokołach, które były opracowywane w czasach gdy dopiero określano wymagania dla standardów HD video i audio. Z formatami 1080p + audio wielokanałowe DTS HD MA nie radzi sobie dobrze już samo DLNA, nie jest to przypadłość akurat tego odtwarzacza BDT. Oczywiście istnieją lepsze i gorsze implementacje DLNA u poszczególnych producentów, żadne jednak nie zapewniają bezbłędnego odtwarzania plików mkv HD każdego rodzaju. mkv nie jest "zamkniętym" standardem, w kontenerze mogą być zawarte ścieżki wideo i audio o bardzo zróżnicowanych kodowaniach i parametrach tych kodowań. Żaden odtwarzacz plików mkv nie zapewni, że wszystkie możliwe do wystąpienia kombinacje będą płynnie i bez wad odtwarzane.
Rzeczywiście do odtwarzania sieciowego mkv HD lepiej nadaje się protokół CIFS/SMB, który ten odtwarzacz obsługuje, a wiele innych modeli znanych firm nie. Do płynnego odtwarzania filmów HD zakodowanych w szczególnie wymagający sposób potrzebna jest bezbłędnie funkcjonująca infrastruktura sieciowa: serwer, przełącznik, okablowanie (przyczyną tzw. "przycięć" na pewno nie jest odtwarzacz). U mnie akurat tymczasowo odtwarzacz BDT jest w podsieci FastEthernet, czyli 100Mbit i odtwarzanie filmów HD + audio DTS jest płynne, bez zacięć.
Co do karty SD, instrukcja na str. 6 wyraźnie pisze, że obsługiwane są tylko karty SD z formatami FAT (FAT12, FAT16, FAT32 i exFAT w zależności do standardu karty). Nie ma mowy o formacie NTFS i nikt tego nie obiecywał. Zresztą str. 17 instrukcji wyraźnie wskazuje czemu był dedykowany slot kart SD, obsłudze funkcji BD-Live.
Nie rozumiem zastrzeżeń dotyczących możliwości przeskoku w dowolne miejsce filmu. Jeśli chodzi o filmy BR i DVD działa to tak jak i w innych odtwarzaczach. W przypadku filmów zapisanych w kontenerze mkv działa wyłącznie przeskakiwanie rozdziałami, oczywiście warunkiem jest, aby w kontenerze był zawarty plik z rozdziałami. Nie znam żadnego odtwarzacza mkv, oprócz komputerowych, które zapamiętywałyby pozycję ostatniego zatrzymania odtwarzania mkv po wyłączeniu.
Nie chodzi o to, abym bronił tego odtwarzacza, nie jestem żadnym przedstawicielem Panasonika ani handlowcem, tylko zwykłym użytkownikiem, ale pisanie o latach świetlnych za konkurencją to zwykła przesada. Jakość obrazu jest świetna nie tylko z płyt BR i DVD, jeżeli zakodowane video w plikach mkv lub innych jest bardzo dobre, to obraz z nich uzyskiwany również jest znakomity ale rozumiem, że @fazo odtwarza mkv pobrane z sieci, gdzie najczęściej film HD, który miał na płycie BR np. 26GB (samego filmu bez dodatków) w mkv ma ok. 7-11GB, jest więc mocno skompresowany. Jak w takim przypadku można mówić o tej samej jakości obrazu? Same parametry obrazu w postaci 1080p - 24p nic w tym wypadku nie znaczą.