Panasonic 65ST50 vs Panasonic 65VT30 - czyli misja spełnienie dobrej jakości dla każdego - w działaniu.
Jest wiele wątpliwości czy Plazma Panasonic ST50 gra tak dobrze jak w teście.
Zanim dokonałem testu oddzielnego na plazmie wcześniej porównałem ją do modelu VT30, czyli najwyższego flagowego modelu Panasonica poprzedniej generacji.
Panasonic 65ST50 vs Panasonic 65VT30
Z lewej strony plazma Panasonic 65ST50 z prawej strony plazma Panasonica 65VT30
Testy i porównania były prowadzone z różnych źródeł i pod różnym kątem.
Chodziło o to aby sprawdzić wszystkie najważniejsze cechy i wszystkie problematyczne cechy.
Zaczynamy od testu Pioneera bo tu występują zazwyczaj największe spektakularne różnice.
Przy świetle lepsze wrażenie robi VT30 z wagi na czarny wygląd matrycy. (z prawej strony). Chociaż różnice są nie wielkie.
Różnic czerni dużych nie dostrzegłem - dużych na korzyść ST50, ale w szczegółach ST 50 była lepsza. Nie pokazywała " rozsianego" koloru czarnego. Kolor czarny jest "dokładniejszy" Przewagę więc za całość obróbki czerni ma ST 50.
Usuwanie przeplotów na tym samym poziomie - remis
W każdej wersji było tak samo, czyli remis.
Blokowanie szumów w każdej postaci ma takim samym poziomie - remis
Remis
Remis
Trochę inaczej ustawione menu.
Płynność pionowa - remis
Test monstera - minimalna różnica płynności skośnej po stronie VT30
Plazma ST jest cieńsza ale ma gorszy dźwięk. Dźwięk lepszy jest w VT30 - wygrywa więc VT30.
Plazma VT 30 jest ładniejsza wg mnie - choć model ST50 jest dużo ładniejszy od poprzednika czyli ST30.
Plazma ST50 ma lepszą powłoką od VT30
Ciut lepiej rozprasza światło.
Płynność boczna taka sama - remis
Ostrość ST50
Ostrość VT30 . Ostrość VT30 jest lepsza od ST 50.
Zdjęcie jest pod kątem - i nie jest dokładnie widoczna ilość szczegółów na ST 50. Ale w rzeczywistości jest identycznie - remis.
Jasność lepsza w ST50
Pobór energii zdecydowanie mniejszy w ST50
Plazma ST50
Plazma VT30
Pobór energii widoczny zresztą na większości zdjęć jest mniejszy na ST50 o 20-25%
Menu ST50 - Plazma ST50 ma też lepszą biel .
Menu VT30. Bogatsze jest w VT30 .
Podsumowanie.
Z punktacji wynikającej z podkreśleń przewagę i lepszy rezultat 6:5 - zajęłaby plazma VT30.
Ale w najważniejszych potrzebach przewagę ma plazma ST50.
Dla mnie oznacza to, że Panasonic nie przysypia. Że mimo wprowadzenia szeregu nowych modeli telewizorów LCD LED dba z nie mniejszą stanowczością o poprawę jakości plazm jak w poprzednich latach.
Przypominając, że ST50 to obecnie najniższy model serii plazm Panasonica dobrze jest wiedzieć, że seria jakby nabrała mocy jakości. Nic dziwnego że na obecny topowy model Panasonica wygrał najważniejsze porównanie wykonane na największym portalu - cnet.com :
Panasonic VT50 i Sharp Elite wygrywają w teście jakości nagrodę Picture TV Shootout .
Dlatego oceniam, że ST50 jako model, który w swoich rozważaniach należy brać pod uwagę myśląc o najlepszej jakość mając szczególnie na uwadze określenie - cena do jakości.
Jest wiele wątpliwości czy Plazma Panasonic ST50 gra tak dobrze jak w teście.
Zanim dokonałem testu oddzielnego na plazmie wcześniej porównałem ją do modelu VT30, czyli najwyższego flagowego modelu Panasonica poprzedniej generacji.
Panasonic 65ST50 vs Panasonic 65VT30
Z lewej strony plazma Panasonic 65ST50 z prawej strony plazma Panasonica 65VT30
Testy i porównania były prowadzone z różnych źródeł i pod różnym kątem.
Chodziło o to aby sprawdzić wszystkie najważniejsze cechy i wszystkie problematyczne cechy.
Zaczynamy od testu Pioneera bo tu występują zazwyczaj największe spektakularne różnice.
Przy świetle lepsze wrażenie robi VT30 z wagi na czarny wygląd matrycy. (z prawej strony). Chociaż różnice są nie wielkie.
Różnic czerni dużych nie dostrzegłem - dużych na korzyść ST50, ale w szczegółach ST 50 była lepsza. Nie pokazywała " rozsianego" koloru czarnego. Kolor czarny jest "dokładniejszy" Przewagę więc za całość obróbki czerni ma ST 50.
Usuwanie przeplotów na tym samym poziomie - remis
W każdej wersji było tak samo, czyli remis.
Blokowanie szumów w każdej postaci ma takim samym poziomie - remis
Remis
Remis
Trochę inaczej ustawione menu.
Płynność pionowa - remis
Test monstera - minimalna różnica płynności skośnej po stronie VT30
Plazma ST jest cieńsza ale ma gorszy dźwięk. Dźwięk lepszy jest w VT30 - wygrywa więc VT30.
Plazma VT 30 jest ładniejsza wg mnie - choć model ST50 jest dużo ładniejszy od poprzednika czyli ST30.
Plazma ST50 ma lepszą powłoką od VT30
Ciut lepiej rozprasza światło.
Płynność boczna taka sama - remis
Ostrość ST50
Ostrość VT30 . Ostrość VT30 jest lepsza od ST 50.
Zdjęcie jest pod kątem - i nie jest dokładnie widoczna ilość szczegółów na ST 50. Ale w rzeczywistości jest identycznie - remis.
Jasność lepsza w ST50
Pobór energii zdecydowanie mniejszy w ST50
Plazma ST50
Plazma VT30
Pobór energii widoczny zresztą na większości zdjęć jest mniejszy na ST50 o 20-25%
Menu ST50 - Plazma ST50 ma też lepszą biel .
Menu VT30. Bogatsze jest w VT30 .
Podsumowanie.
Z punktacji wynikającej z podkreśleń przewagę i lepszy rezultat 6:5 - zajęłaby plazma VT30.
Ale w najważniejszych potrzebach przewagę ma plazma ST50.
Dla mnie oznacza to, że Panasonic nie przysypia. Że mimo wprowadzenia szeregu nowych modeli telewizorów LCD LED dba z nie mniejszą stanowczością o poprawę jakości plazm jak w poprzednich latach.
Przypominając, że ST50 to obecnie najniższy model serii plazm Panasonica dobrze jest wiedzieć, że seria jakby nabrała mocy jakości. Nic dziwnego że na obecny topowy model Panasonica wygrał najważniejsze porównanie wykonane na największym portalu - cnet.com :
Panasonic VT50 i Sharp Elite wygrywają w teście jakości nagrodę Picture TV Shootout .
Dlatego oceniam, że ST50 jako model, który w swoich rozważaniach należy brać pod uwagę myśląc o najlepszej jakość mając szczególnie na uwadze określenie - cena do jakości.