panasonic 55vt60 głośne wentylatory

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Kto kto nie jest zadowolony z plazmy Panasonic powinien ją reklamować .
I oznacza to dokładnie tyle że plazma nie jest dla niego.
Myślę że 99% ludzi jest bardzo zadowolona z tego modelu.
Ten jeden procent nie zadowolonych też może mieć satysfakcję, bo sprzedaż plazm została właśnie zakończona. Nie ma i nie będzie.
Pozostałe "mądrości" zostawiam bez komentarza.

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Przecież napisałem, że wypukłościami w stronę telewizora. Dzięki temu powietrze przepływa przez szereg labiryntów przy nieznacznym zdławieniu przepływu. Efekt znakomity:)

Ja bym te gąbki zastąpił i to szybko czymś zdecydowanie lżejszym i bardziej przewiewnym. Skoro masz już po ingerencji serwisu zadowalający efekty to tak drastyczne przytkanie już nie jest konieczne. W końcu te wentylatory po to są, żeby odprowadzać nadmiar ciepła. Skoro je tak przytkałeś to na pewno efekt wyciszenia jest duży, ale zmusza wentylatory do znacznie wydajniejszej pracy. W efekcie mogą paść. I oby to były tylko wentylatory. Gwarantuje ci, że delikatne przysłonięcie materiałem przewiewnym i cienki da bardzo dobry efekt, a ryzyko uszkodzenia wentylatorów będzie minimalne.

rpzem

New member
Ja bym te gąbki zastąpił i to szybko czymś zdecydowanie lżejszym i bardziej przewiewnym. Skoro masz już po ingerencji serwisu zadowalający efekty to tak drastyczne przytkanie już nie jest konieczne. W końcu te wentylatory po to są, żeby odprowadzać nadmiar ciepła. Skoro je tak przytkałeś to na pewno efekt wyciszenia jest duży, ale zmusza wentylatory do znacznie wydajniejszej pracy. W efekcie mogą paść. I oby to były tylko wentylatory. Gwarantuje ci, że delikatne przysłonięcie materiałem przewiewnym i cienki da bardzo dobry efekt, a ryzyko uszkodzenia wentylatorów będzie minimalne.

Sprawdziłem to. Przekrój szczelin pomiędzy wypukłościami gąbki jest większy niż sumaryczna powierzchnia otworów w tylnej ściance za wentylatorem, więc w praktyce tłumienia przepływu nie ma. Natomiast występuje wielokrotne odbicie fal dźwiękowych i świetne ich tłumienie. Efekt podobny do wygłuszenia ścianek pomieszczeń studyjnych.
Każdy robi zmiany na własne ryzyko. Do niczego nie namawiam.

Ostatnia edycja:

m@rcin

Member
Przecież napisałem, że wypukłościami w stronę telewizora. Dzięki temu powietrze przepływa przez szereg labiryntów przy nieznacznym zdławieniu przepływu. Efekt znakomity:)
Interesujące rozwiązanie. Jednak śmiem twierdzić że tymi wypukłościami zatykasz jednak część otworów wentylacyjnych i stąd mniejszy hałas.
Też myślałem o zastosowaniu gąbki (jej struktura wg mnie bardziej tłumi a przy tym przepuszcza powietrze)

astw

New member
To chyba nieporozumienie, aby samodzielnie poprawiać konstrukcję telewizora za kilka tys. zł. Trzeba zareklamować, a producent przygotuje koncepcję usunięcia wady. Ma do tego celu środki: laboratoria, inżynierów. Zależy mu na opinii, wynikach testów i sprzedaży. Z tej przyczyny nie wątpię, iż usterka zgłoszona centrali przez serwisantów będzie usunięta. Pamiętajmy, iż serwis raportuje usterki właśnie w celu ich wyeliminowania. Zatem: jeśli szumi - nawiążmy kontakt z producentem i dajmy mu możliwość usunięcia szumu.

rpzem

New member
To chyba nieporozumienie, aby samodzielnie poprawiać konstrukcję telewizora za kilka tys. zł. Trzeba zareklamować, a producent przygotuje koncepcję usunięcia wady. Ma do tego celu środki: laboratoria, inżynierów. Zależy mu na opinii, wynikach testów i sprzedaży. Z tej przyczyny nie wątpię, iż usterka zgłoszona centrali przez serwisantów będzie usunięta. Pamiętajmy, iż serwis raportuje usterki właśnie w celu ich wyeliminowania. Zatem: jeśli szumi - nawiążmy kontakt z producentem i dajmy mu możliwość usunięcia szumu.

Pomysł dobry, z praktyką gorzej.
Zobacz tu:
Panasonic ZT60 and VT60 Fan/Fridge Noise Production Numbers - Page 46

Już od dłuższego czasu dyskutują.
Serwis u mnie był i zainstalował fabryczny zestaw.

Jest całkiem nieźle, ale można lepiej. Każdy to robi na własną odpowiedzialność.
Zalety tej plazmy są na tyle duże, że można powalczyć z pewnymi niedoskonałościami.

Attachments

• 900x900px-LL-b3c0df30_PanasonicTVFix.jpg
    900x900px-LL-b3c0df30_PanasonicTVFix.jpg
    49,5 KB · Wyś: 167
Do góry