Panasonic 50VT50 problem z płynnością

bokciu

Banned
Od niedawna użytkuję 50vt50 i od samego początku zauważyłem pewien problem.
Mianowice podczas oglądania filmów z dekodera HD (Vectra) występuje pewien brak płynności ,ruchy są co jakiś czas zrywane ,następują minimalne przeskoki obrazu.Przy wyłączonym IFC judder jest widoczny praktycznie cały czas natomiast te skoki nie mają miejsca.Po włączeniu go na wartość pośrednią obraz staje się płynny ale w zamian pojawia się co jakiś czas efekt rwania.Osobiście oglądam na załączonym IFC ponieważ taki obraz bardziej mi dopowiada.
Ciekawostką jest to ,że zjawisko to występuje tylko na filmach niezależnie od oglądanego kanału.Przy programach sportowych ,publicystcznych itd. praktycznie nie występuje.Nie występuje również przy filmach oglądanych z odtwarzacza blu ray niezależnie czy z płyty czy USB.
Reasumując zjawisko występuje tylko z dekodera i tylko na filmach.Na wcześniejszym 42vt30 przy tym samym dekoderze zjawiska nie zaobserwowałem.
Tak więc nie wiem co jest grane,czy sam dekoder jest winny czy wina leży po środku?Może vt50 j bardziej reaguje na wszelkiego rodzaju niedociągnięcia ze strony dekodera?Była to pierwsza rzecz jaką zaobserwowałem przy załączeniu tego TV i nie ukrywam ,że strasznie denerwująca.Mija drugi tydzień i dalej to widzę i co gorsza wiecznie się na tym skupiam. Może ktoś spotkał się z czymś podobnym.Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
Do góry