witam,
poszukuję porządnego LCDka w cenie ok 6-7tys.
przeglądając półki sklepowe i internet mój wybór padł na Panasonica 47AS800 i 50AX800.
jednak mam pewne wątpliwości. Kusi mnie ten model z 4K tylko oglądając go w markecie obraz z DVBT był słaby (porozmazywane twarze), przy demo 4K przycinał się a skalowanie jakiegoś demka sony z bluray wyglądało okropnie (jasna poświata przy krawędziach). Kąty były przy AX800 do zaakceptowania.
Z racji tego że przez większość czasu będziemy oglądać kablówkę skalowanie obrazu z SD i HD ma znaczenie i obawiam się, że AS800 w tym wypadku może sobie poradzić lepiej. Do telewizora chcę podłączyć kartę CI+ zamiast zewnętrznego Mediaboxa więc jakość sygnału będzie na dobrym poziomie.
Słyszałem, że w niektórych modelach 4K skalowanie jest na tyle dobre, że obraz SD/HD wygląda lepiej niż na telewizorze FHD.
poniżej moje preferencje:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 3m x 5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? umiarkowanie z prawej strony
7.Jaki masz obecnie telewizor ? 32cali Samsung LE32M71B
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? porządny obraz bez kompromisów, obsługa DLNA z serwera NAS, najlepiej bluetooth z obsługą słuchawek, CI+ do obsługi kablówki
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablówka z UPC
10.Jakie urządzenia ? PS3, iPad, PC, Dvd
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-5 godzin
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? TV oglądam wieczorem, więc może być błyszcząca
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? bezpośrednio z telewizora nie, ale obsługa serwisów filmowych wskazana
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 20%
16.Preferencje co do marki ? zdecydowanie Panasonic
17.Preferencje co do wielkości ? 45-50 cali nie więcej
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? przycinający się i nienaturalny obraz
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? zdecydowanie wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok. 6-7 tys
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D bez znaczenia
Mariusz
poszukuję porządnego LCDka w cenie ok 6-7tys.
przeglądając półki sklepowe i internet mój wybór padł na Panasonica 47AS800 i 50AX800.
jednak mam pewne wątpliwości. Kusi mnie ten model z 4K tylko oglądając go w markecie obraz z DVBT był słaby (porozmazywane twarze), przy demo 4K przycinał się a skalowanie jakiegoś demka sony z bluray wyglądało okropnie (jasna poświata przy krawędziach). Kąty były przy AX800 do zaakceptowania.
Z racji tego że przez większość czasu będziemy oglądać kablówkę skalowanie obrazu z SD i HD ma znaczenie i obawiam się, że AS800 w tym wypadku może sobie poradzić lepiej. Do telewizora chcę podłączyć kartę CI+ zamiast zewnętrznego Mediaboxa więc jakość sygnału będzie na dobrym poziomie.
Słyszałem, że w niektórych modelach 4K skalowanie jest na tyle dobre, że obraz SD/HD wygląda lepiej niż na telewizorze FHD.
poniżej moje preferencje:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 3m x 5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? umiarkowanie z prawej strony
7.Jaki masz obecnie telewizor ? 32cali Samsung LE32M71B
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? porządny obraz bez kompromisów, obsługa DLNA z serwera NAS, najlepiej bluetooth z obsługą słuchawek, CI+ do obsługi kablówki
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablówka z UPC
10.Jakie urządzenia ? PS3, iPad, PC, Dvd
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-5 godzin
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? TV oglądam wieczorem, więc może być błyszcząca
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? bezpośrednio z telewizora nie, ale obsługa serwisów filmowych wskazana
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 20%
16.Preferencje co do marki ? zdecydowanie Panasonic
17.Preferencje co do wielkości ? 45-50 cali nie więcej
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? przycinający się i nienaturalny obraz
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? zdecydowanie wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok. 6-7 tys
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D bez znaczenia
Mariusz