Panasonic 42ET60 czy 42AS650?

rpp

New member
Przymierzam się do zmiany TV. Obecnie mam jakiegoś już wiekowego Panasonica 32" i nigdy nie miałem z nim problemu więc chętnie pozostanę przy tej marce.

Praktycznie byłem zdecydowany na 42ET60 ale ten model powoli wychodzi ze sprzedaży więc zastanawiam się nad 42AS650.
Zależy mi na tym, żeby było dobre skalowanie SD, do tego pasywne 3D. No i najlepiej jeśli matryca byłaby z jakimś filtrem p.odblaskowym (na matową to za bardzo nie liczę).

Który z tych dwóch TV będzie lepszym wyborem? Czy warto zainwestować kilka stówek więcej w nowy model? Czy różnica będzie zauważalna?

Forest89

Active member
Bez reklam
AS650 spełnia wszystkie Twoje wymagania. Po za tym w nowych modelach popracowali nad czernią, więc tutaj też powinieneś być zadowolony.

wyclef

New member
Na pewno? to jak w koncu jest z tym as650? ja jednak sie nie zdecydowalem na zakup, bo obraz wydawal mi sie bardzo rozmyty, tv strasznie zamulal. Ma ktos as650? Czekalem na recenzje kikiego, ale chyba sie nie doczekam.

firekage

New member
Bez reklam
Na pewno? to jak w koncu jest z tym as650? ja jednak sie nie zdecydowalem na zakup, bo obraz wydawal mi sie bardzo rozmyty, tv strasznie zamulal. Ma ktos as650? Czekalem na recenzje kikiego, ale chyba sie nie doczekam.

U konkurencji polecają nowe LG z serii LB za to, że mają strefowe wygaszanie, czego Panasonic nie ma, do tego ten przymula, o czym pisano na tym forum.

amciek

New member
Witam,

ja mam TX47AS650 i uzytkuje od kilkunastu dni. Jak dla mnie ten TV jest ok. Obraz:
- Nie moge nic powiedziec na temat czerni bo nie znam sie na tym. Czasami czytajac opinie mam wrazenie, ze ludzie przesadzaja i szukaja nie wiadomo czego.
- jesli sygnal jest w HD to obraz wymiata, jesli zwykly to niestety to widac na tak wielkim tv i jest kupa
Dzwiek:
- dla mnie gluchy i nijaki, nei jestem melomanem, nie slysze roznic w dzwieku miedzy przewodem miedzianym A i B (jak co podobno poniektorzy). Dlatego zamowilem sobie glosniki Logitecha - czekam na dostawe
Smart TV:
- dziala, zalezalo mi na youtube (bajki dla dzieciorow), Super dziala parowanie np z tabletem. Nie trzeba sie meczyc wpisujac z klawiatury tv. Swoja droga mogliby pomyslec i zrobic wpisywanie textu z klawiatury jak w telefonie sms'ow ze slownikiem i podpowiedziami. Nie wiem dlaczego nikt jeszcze tego nie zrobil.

Zastanawialem sie nad modelem 740 z tunerem satelitarnym ale troche mnie cena zniechecila.
Teraz wiedzac, ze 740 ma kamerke skype doplacilbym. Akurat to nie bajer dla mnie ale uzyteczna funkcja. Babcia moglaby dzownic na skype do dzieciokow i widziec co wyprawiaja przed TV. Dokupienie zewnetrznej kamerki do 650 to wydatek 350zl i miesiac czekania.

Co mnie zdraznilo? Niby moze nagrywac na USB ale nie moze bo pendrive nie obsluzy (z tego co wyczytalem musi byc >160Gb). Podlaczylem dysk WD 500Gb i lipa. Nie dziala. Dzwonilem na infolinie i pani powiedziala mi, ze musze miec zasilanie zewnetrzne do dysku. Mam tez dysk z dwoma usb (1 do transferu, a drugi jako wspomagacz zasilania) ale Pani zdecydowanie odradzala podlaczanie go do TV. Nie wiem czy wiedziala co mowi ale nie zamierzam probowac. Wkurzajace to troche bo w dobie malych dyskow jednoprzewodowych jakis inzynier wymyslil sobie nagle, ze trzeba miec zewnetrzne zasilanie. Paranoja.

Dlaczego wybralem Panasonic? Glownie z powodu pasywnej 3D. Zastanawialem sie nad Samsungiem. Teraz wiem, ze 3D to troche bajer z ktorego nie bede krozystal i wzialbym jakiegos Samsunga. Glownie ze wzgledu na fakt, ze maja mocno rozbudowane wsparcie i duzo duzo wiecej mozna dowiedziec sie od ludzi na temat trikow w Samsungu.

Troche zabawne sa dla mnie argumenty niektorych osob na forum - wez Panasonic bo to lepsza marka. Pracowalem w LG kilka lat jako inzynier w Mlawie i LG bedzie tak samo dobry jak Panas czy Samsung. Szanse na to, ze bedzie awaria w moejej ocenie sa mniej wiecej rowne. Za moich czasow robilismy TV dla Sony. Roznica miedzy TV Sony i TV LG polegala na tym, ze na czas produkcji Sony przyjezdzal pan z Japonii i sprawdzana byla kazda sztuka. 100% kontroli. Nic nie wyszlo poza linie produkcyjna bez sprawdzenia jakosci. W LG tez byla 100% kontrola ale nie az tak szczegolowa. A matryce do Sony i zasilacze byly LG ze zmieniona nalepka.

Do góry