Panasonic 32LX60 czy Sharp 32GA8E?

Masta_J

Active member
Bez reklam
Witam!
TV dla teścia więc sprawa poważna :)

Będzie oglądana w większości zwykła kablówka, może kiedyś go namówię na jakąś TV HD.

Panasonic 32LX60 czy Sharp 32GA8E?

Z tego co wyczytałem to 32LE60 jest niższym modelem niż LX i przestałem się nim interesować (ktoś może mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę).

Chyba, że jeszcze coś dorzucicie do tych dwóch w podobnej cenie a wartego uwagi?

Dziękuję i pozdrawiam
Masta_J

balajan

New member
jaki wybór

Kilka miesięcy temu też miałem ten dylemat. Dwa miesiące wstecz wybrałem sharp 32-GA8E i stwierdzam ,że zrobiłem bardzo dobrze nie mam się czego przyczepić.Telewizor współpracuje z kinem domowym oraz nargrywarką DVd.Obraz na 5 dźwięk też zastrzeżeń.Jedyną dla mnie wadą to gniazdo słuchawkowe odłączjące głośniki.z przewodem HDMI teraz już nie problemów można kupić za niewielkie pieniądze.A dla żony to to że nie osiada na nim kurz ani ekranie ani na obudowie.Dla mnie bez zastrzeżeń.

jak30

Member
Jestem również posiadaczem Sharpa GA8E.Jestem bardzo zadowolone.Czerń jest czarna.Jakość obrazu super, również na kablówce.
Na N w hd pełny odlot.Telewizorek posiada duże możliwości ustawień
obrazu .Polecam.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Dziękuję bardzo

Dziękuję Panom balajan oraz jak30 za pomoc.
2:0 dla Sharpa jak na razie, mnie osobiście Sharp również nęci :)

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Masta_J

Masta_J

Active member
Bez reklam
Dlaczego 32GA8E

balajan napisał:
Kilka miesięcy temu też miałem ten dylemat. Dwa miesiące wstecz wybrałem sharp 32-GA8E i stwierdzam ,że zrobiłem bardzo dobrze nie mam się czego przyczepić.Telewizor współpracuje z kinem domowym oraz nargrywarką DVd.Obraz na 5 dźwięk też zastrzeżeń.Jedyną dla mnie wadą to gniazdo słuchawkowe odłączjące głośniki.z przewodem HDMI teraz już nie problemów można kupić za niewielkie pieniądze.A dla żony to to że nie osiada na nim kurz ani ekranie ani na obudowie.Dla mnie bez zastrzeżeń.

Co Ciebie przekonało do tego akurat TV?

Dzięki i pozdrawiam
Masta_J

Sharp 32GA8E wg. mnie odpada, ze względu na 1xHDMI.
Na dzisiaj standard to 2xHDMI ze względu na coraz więcej urządzeń, które można ze sobą łączyć, a jak wiadomo, nie kupujemy TV na 1 rok, tylko na dłuuuuuugie lata

Masta_J

Active member
Bez reklam
F_R_A_N_E_K napisał:
Na dzisiaj standard to 2xHDMI ze względu na coraz więcej urządzeń, które można ze sobą łączyć, a jak wiadomo, nie kupujemy TV na 1 rok, tylko na dłuuuuuugie lata

Hmm, no właśnie zastanawiałem się co z tym 1xHDMI, 32lx60 ma 2xHDMI.
Czy nie można tego załatwić za pomocą rozdzielaczy HDMI, które stają się coraz bardziej powszechne?

Generalnie widzę na razie jedno zastosowanie tego 1xHDMI - podłączenie do nBoxa; kina tam raczej nie będzie, konsol do gier itp. tym bardziej.

Dzięki i pozdrawiam
Masta_J

cesare

New member
F_R_A_N_E_K napisał:

Tu sie z Toba nie zgodze
Na dlugie lata to kupowalo sie CRT i dlatego czlowiek staral sie kupic
cos w miare dobrego i nowoczesnego bo bylo drogo i wiadomym rowniez
bylo ze zostanie sie z zakupionym pudlem przynajmniej z 5 lat ;-)

Oczywiscie mozna o LCD myslec jako o zakupie na dlugie lata, ale
trzeba wtedy wybierac z polki zaczynajacej sie od okolo 10.000
a to olbrzymi wydatek, nie do konca wykorzystany (obecnie) w 100% i strata kasy od razu po dokonaniu zaplaty za panel.

Technika idzie do przodu tak szybko ze nie ma sensu wbijac sie w koszty.

Mam tu na mysli np. Full HD i doplata z ten "luxus"

A co do ilosci gniazd to nie przesadzajmy.
Sa rozwiazania i na niedostateczna ilosc HDMI w panelu.

W kompie na niewystarczajaca ilosc USB tez jest rada ;-)

Pozdrawiam

jak30

Member
Zgadzam się, że obecnie telewizora nie kupuje sie na wiele lat.Postęp technologiczny jest tak szybki,żew ciagu kilku lat nadejdzie nowa generacja tv. Odnośnie wejśc to w GA8E jest przecież wejście komponent i po porównaniu obrazu z n przez hdmi czy komponent nie zauważyłem żadnej różnicy.Odnośnie porównania z Panasonikiem to według mnie sam wygląd Sharpa jest zdecydowanie bardziej elegancki.Jeżeli chodzi o jakoś obrazu to porównywałem Sharpa z Panaonikiem i mogę powiedzie,że zdcydowanie lepiej prezentował się Sharp pod względem nasycenia kolorów czy kontrastu. Ponadto po właczeniu w.wym lcd panel panasonica zaserwował na wstęp
martwe pixele.Tak więc mając do wyboru telewizory w tej samej cenie
wybrałem Sharpa.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Załatwione!

Dziękuję wszystkim za porady!

W piątek kupiony Sharp 32GA8E w Mix Electronics za 3299 zł.
Zaskoczył mnie obraz nawet ze zwykłej anteny siatkowej za oknem!

Na zakupie zaważył także design Sharpa bijący Panasa na głowę :)

Masta_J

Ostatnia edycja:
Masta_J napisał:
Dziękuję wszystkim za porady!

W piątek kupiony Sharp 32GA8E w Mix Electronics za 3299 zł.
Zaskoczył mnie obraz nawet ze zwykłej anteny siatkowej za oknem!

Na zakupie zaważył także design Sharpa bijący Panasa na głowę :)

Masta_J

Gratuluję zakupu, ale nadal będę obstawał za tym że 2xHDMI to już teraz standard. N-box i x-boxa mam podłączone do TV i nie zamierzam łączyć się przez cokolwiek innego.
Następna sprawa odnośnie TV na lata. Nie miałem na myśli TV na 10-15lat, tylko na 2-3 lata, bo kogo stać aby co roku wymieniać TV za 3-4tys. ???
Może na dzień dzisiejszy drugie HDMI nie będzie Tobie potrzebne, ale za max. pół roku przemyślisz to i będziesz sie zastanawiał czemu nie wybrałeś z min. 2

Masta_J

Active member
Bez reklam
F_R_A_N_E_K napisał:
Gratuluję zakupu, ale nadal będę obstawał za tym że 2xHDMI to już teraz standard. N-box i x-boxa mam podłączone do TV i nie zamierzam łączyć się przez cokolwiek innego.
Następna sprawa odnośnie TV na lata. Nie miałem na myśli TV na 10-15lat, tylko na 2-3 lata, bo kogo stać aby co roku wymieniać TV za 3-4tys. ???
Może na dzień dzisiejszy drugie HDMI nie będzie Tobie potrzebne, ale za max. pół roku przemyślisz to i będziesz sie zastanawiał czemu nie wybrałeś z min. 2

Kolego nie ma to jak odświeżyć kotleta z przed 6,5 miesiąca i wyskoczyć, że po ponad pół roku 2 HDMI to już standard ;)

Nie będę się zastanawiał dlaczego nie wybrałem min. 2 HMDI bo za kolejne 6,5 miesiąca standardem może być już 3 HDMI :smile:

Poza tym od czego są rozdzielacze HDMI?

Pozdrawiam,

Masta_J

Active member
Bez reklam
F_R_A_N_E_K napisał:
Jasne, kolejne pudełko obok TV :D

No problemo :cool:

201951259ng9.jpg

A są i ładniejsze :smile:

Pozdrawiam,

ABC

New member
Sharp lC32RD2E

Zastanawiałem się jaki wybrać LCD 32 (oglądamy z 2-3 m):confused:
Jestem bliski decyzji o kupnie LC32RD2E. Mam nadzieję, że nie robię błędu.
Jak tam jest z dżwiękiem? (Na zdjęciu nie widać gdzie są głośniki)
Zasatanawiam się też skąd go kupić. Czy ze sklepu internetowego kierując się najniższą ceną, czy kupić w salonie z możliwością obejrzenia tego co się nabywa? :smile:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Myślę że będziesz zadowolony po zakupie RD2 i to bardzo.
O dźwięk też możesz być spkojny, chyba że liczysz na duzo - to dokup tanie kina za 400 zł .

Do góry